10 факти за рак на инфективноста

Здравство И Медицинскиот Видео: 10 Зачудувачки Факти #13 (Март 2019).

Anonim

21 јануари 1911 година Routh американските научници идентификуваа вирусот што ја предизвикува сарком кај кокошките. Во исто време, постои вирусна теорија за потеклото на малигни тумори. Се верувало дека ракот е предизвикан од вируси, а со тоа може да се заразни. Што современи научни податоци за рак на заразност?

Подоцна беше откриено многу вируси кои предизвикуваат малигни тумори кај животните - не само птици, но, исто така, цицачите, влечуги, па дури и водоземци.

Routh студија на вируси и слично вируси дозволено на научниците да се открие механизмите на нивните ефекти врз клетките и формирањето на мутирани клетки способни за неконтролирана делба - тие формираат формирање на тумор.

Откривањето на вируси кои можат да предизвикаат формирање на тумор кај животните доведе до теоријата на вирусна растот на туморот кај луѓето - беа откриени вируси кои предизвикуваат тумори кај луѓето, иако не е сто проценти. Во исто време зборуваме за заразност на рак.

Во моментов покажаа дека ракот не може да се заразени, но вирусот кој предизвика развој на рак е навистина се пренесува од човек на човек. Овие вируси се нарекуваат онкоген. На повеќето студирал онкогени вируси вклучуваат хуман папилома вирус, хуманиот вирус на имунодефициенција, хепатитис вирусите Б и Ц.

Со хумани папилома вирус

Вкупно има околу 100 видови на хуман папилома вирус, но малигни тумори предизвикуваат само неколку. Во Украина, од најчестите типови 16 и 18, помалку - типови 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 и 59. Тие влијаат на епителните клетки и во некои случаи ги предизвикува ozlokachestvlenye.

Според статистичките податоци, 50 години на хуман папилома вирусот влијае 80% од жените, 90% од случаите се асимптоматски, но 3-5% од 10-20 години по инфекцијата се случи долгорочните ефекти - рак на грлото на матката. Покрај тоа, хуманиот папилома вирус може да предизвика други форми на генитални рак и ректален карцином и рак на грлото.

хуман папилома вирус се сексуално преносливи (исто така може да се пренесе од мајка на фетус), тоа vysokozarazen, влијае и на мажите и жените, и кондоми не секогаш се заштитат од инфекција. Ова е една од најчестите сексуално преносливи инфекции.

Хепатитис Б и Ц

Овие ДНК вируси влијае на клетките на црниот дроб способни делумно или целосно интегриран во нивниот геном и да предизвика трансформација што доведува до рак на црниот дроб - hepatokartsinomy. Според СЗО, 25% од пациентите со рак на црниот дроб е примарна причина за неговата хепатитис Ц.

Исто така, врската помеѓу развојот на рак на црниот дроб и хепатитис Б вирусот - повеќето случаи на рак на црниот дроб се регистрирани во Југоисточна Азија и Африка - области ендемични за хепатитис Б.

Според статистичките податоци од СЗО, 15-25% од возрасните кои стануваат хронично инфицирани во текот на детството умираат од хепатитис, цироза или рак на Б-врска

Инфекцијата со вирусот на хепатитис Б се јавува главно преку сексуален контакт, трансфузија на крв, употреба на нестерилни вбризгување материјали и вертикално - од мајката на плодот. Не можеме да кажеме дека инфекцијата со хепатит јасно води кон рак на црниот дроб, но веројатноста е доста висока.

На други онкогени вируси вклучуваат: Epstein-Barr вирусот тип херпес вирус 8 Т-клеточна леукемија лице.

Хуманиот имунодефициентен вирус

ХИВ - вирусот не е онкоген, што е, тој не може да се интегрира во геномот на клетката и да предизвика неговата трансформација, клетките инфицирани со вирусот умре. Сепак, со оглед дека клетките на имунолошкиот систем го штити телото вклучително и на растот на туморот, ХИВ инфекцијата значително ја зголемува веројатноста за појава на малигни заболувања кај пациентите.

Често постои Капоши сарком, разни видови на лимфоми. Често овие тумори поврзани со повеќе онкогени вирусна инфекција - Epstein-Barr вирус, херпес вирус тип 8, хуман папилома вирус.

Факти за заразност на рак

  1. Инфекцијата со ракот не е можно, но на вируси кои придонесуваат за развој на малигни заболувања - целосно.
  2. Во моментов, постојат неколку видови на онкогените вируси, чии односи со рак докажано.
  3. Инфекција онкоген вирус не секогаш води до рак, но веројатноста е многу висок.
  4. Што точно е поттик за неконтролиран раст на клетките заразени со онкогени вируси е непозната.
  5. Онкогени вируси може да се смета како оние вградени во геномот на човечки клетки и оние кои ги потисне на имунолошкиот систем.
  6. Најчестите онкоген вирус инфекцијата настанува преку сексуален контакт, употреба на нестерилни вбризгување материјали, трансфузија на крв, и од мајка на фетус.
  7. Сепак, некои онкогени вируси развиени вакцини (хепатитис Б, хуман папилома вирус, е активен пребарување за ХИВ вакцина), може да се каже дека тие се заштитени и развој на малигни тумори.
  8. Постојат многу видови на малигни заболувања, развојот на која не е поврзана со вируси.
  9. Во исто време, слабеење на имунолошкиот систем може да предизвика развој на било каква форма на рак и вирусни инфекции кои го ослабуваат имунолошкиот систем, е индиректно причината.
  10. Инфекција онкогени вируси бара повеќе внимание од страна на лекарите и пациентите и претпазливост во однос на рак. Така, инфекција со хуман папилома вирус опасен вид бара жена која држи годишен пап тестот - цитолошки брис од грлото на матката за да се исклучи рак трансформација.
10 факти за рак на инфективноста
Категорија На Медицински Проблеми: Болести