10 факти за лепра

Здравство И Медицинскиот Видео: Топ 10 Забележителни Факти За България (Март 2019).

Anonim

30 јануари - Светски ден за пациентите со лепра. И покрај сите напори, луѓето се уште не се ослободи од "мрзливи умре." И во денешниот свет постојат епидемиолошки фокус, каде што ќе добие лепра.

  1. Лепрата е предизвикана од Mycobacterium leprae - роднини туберкулозниот бацил. Периодот на инкубација на лепра е многу долго. Има случаи кога болеста се развива 40 години по инфекцијата. Во просек, од времето на инфекцијата до појавата на симптомите 3-5 години. Но, за можниот развој на болеста 9 месеци по инфекцијата.
  2. Лепра започнува со појавата на пигментирани дамки на кожата или грануломи - специфични оток кои растат за да формираат набори, улцерираат. Заедно влијае нерви - постои повреда на чувствителност. За да се дијагностицира болеста лекар прави стружење грануломи, кои се Mycobacterium leprae. Пациентите се доделени од антибиотици, витамини, физиотерапија за да се врати инервација.
  3. Микобактерии лепра влијае главно на кожата и периферните нерви, што резултира со обезличување хипертрофична набори, грануломи и чиреви на кожата, нарушувања на чувствителност и моторни вештини. Без третман процес, исто така, влијае на горниот респираторен тракт, очите и внатрешните органи. Развивање на морфолошки повреди кои доведуваат до инвалидност. Ако е можно искривените ефекти на пластична операција.
  4. Во средниот век лепра преплашени жители во речиси сите земји - тоа е широко распространета. лепра болеста стана смртна казна - семејството vidrikalasya пациентот, и тој отиде во колонија на лепрозни, каде што помина остатокот од твојот живот. Третман на лепра не постои. Во моментов, можеби целосно излекување на болеста. Од 1995 година, СЗО обезбеди слободен пристап до третман за сите пациенти лепра. Главните средства за одење до и вклучувајќи Ден грижа за лепра.
  5. Од страна на дваесеттиот специфичен третман на лепра век постоел. Само во 40-тите години на минатиот век беше синтетизирана дрога дапсон, е во состојба да го убие микобактерии. Сепак, по 20 години беше лепра отпор патоген на дапсон, рифампицин и беа отворени и клофазимин. Во моментов, сите три лекови се дел од комбинираниот третман на лепра и се користат заедно. Лекување на болести долго - 2-8 години. Во овој третина од пациентите кои живеат во leproseries другите третираат како пациенти и се на стационарните.
  6. Во моментов, лепра се наоѓаат во тропските и суптропските региони, во Африка и Азија, Централна и Јужна Америка ретки случаи регистрирани во САД, Европа, поранешниот Советски Сојуз. Таа се најчести во Индија, Бразил, Бурма, Непал, делови од Мадагаскар, Индонезија. Денес лепра лошо 200 000 луѓе годишно.
  7. Заразени со лепра може да биде од заразено лице преку директен и продолжен контакт со кожата или предмети на пациентот, како и микобактерии вдишуваат воздух кој дише болен. Патогеноста на Mycobacterium leprae доста ниска, само 5-10% од луѓето кои имаат контакт со него, навистина болни. Најголем ризик се деца, стари лица и лица со намален имунитет. Мажите се повеќе подложни од жените. Лоши санитарни услови да го зголеми ризикот од инфекција.
  8. Превенција лепра не постои. Постојат докази дека вакцината го спречува туберкулоза и лепра развој - неговата заштита е проценета на 26 проценти. Се добива вакцината од убиени Mycobacterium leprae. Но, нејзиниот развој се уште не е завршена. Основните превентивни мерки за спречување на ширењето на болеста, се намали на раната дијагноза и ран третман на лепра користење на комбинирана терапија. Тие веќе се произведени резултати, според СЗО, во текот на изминатите 20 години се излечи повеќе од 14 милиони пациенти лепра. Намален сооднос инциденца од 20 до 1 во 10.000 луѓе.
  9. Ужасната рани кои падне екстремитети и болно, па се плашат од луѓето во средниот век, лепра предизвикана од Mycobacterium не како што се, но поразот на периферните нерви и додавање на секундарна бактериска инфекција. Ова може да се избегне со навремено лекување и соодветна грижа.
  10. Во 1948 година, на Меѓународниот конгрес во Хавана, беше одлучено да се исклучи од лексикон во светот зборот "лепра". Се верувало дека тоа носи боја sverhnehativnuyu, стави стигма на пациенти болни од лепра, и да доведе до дискриминација против нив. Сепак, до сега овој збор и придружниот страв не може да се искорени од јавната свест. Како да не може да победи и болест.
10 факти за лепра
Категорија На Медицински Проблеми: Болести