4 правила за рак на дијагноза

Здравство И Медицинскиот Видео: 13 Знаков Зодиака - 04 Рак Тв-3 (Март 2019).

Anonim

Знаеме рана дијагноза на рак - патот за успешен третман. Секоја година речиси половина милион пациенти во Украина доби дијагноза на "рак" - население од градот, како што Астрахан или Пенза. Сепак, познавањето на тоа како дијагностицираниот рак треба да се доста слабо кај повеќето луѓе, додека тие или нивните роднини не се погодени од оваа болест. Ова е сериозен проблем, бидејќи факторот време во дијагнозата на рак е многу важно - болест може да се направи тоа на потешка фаза.

Opravilah дијагноза кажува читателите VitaPortala Алекс Remez, Извршниот директор на дијагноза на рак на услуги UNIM.

Првото правило onkodiahnostyky - Вие мора да помине на скрининг во собата за вашиот кат ivozrasta, suchetom индивидуални потреби. Скрининг е пакет на дијагностички процедури дизајнирани да се открие рак (болест или ризик по ozlokachestvlivaniya) NATOm фаза, кога нема симптоми.

Што скрининг мерки е резултат да биде ефективна:

  • ултразвук на абдоменот irenthenohrafiya градите заедно проекции. Студијата препорачува изработка на сите групи на населението повторно се пожали;
  • Периодичен hastroskopyya sbiopsiey гастрична мукоза. Оваа студија открива промени рак ipredrakovye izabrat сите примероци naizuchenie еднонасочен сообраќај hastroskopa- izpischevoda, желудникот, дуоденумот;
  • колоноскопија. Оваа мерка е насочена navyyavlenie рак на дебелото црево ipredraka ipryamoy црево. Се препорачува за мажите и жените еднаш v5let почнувајќи s40let;
  • Течни цитолошки тест izsheyki матката со Папаниколау тест iVPCh PCR navysokoonkohennye видови на вирусот (можеби изврши iztohozhe мозочен удар). Оваа студија е за жените, тоа треба да се направи еднаш v3hoda почнувајќи spolovoho деби. Таа има за цел nazaschitu жените otrazvitiya рак на грлото на матката, неговите тешки форми;
  • мамографија за жени 40 години podostizhenii, s20do40let- ултразвук дојка годишно. Овие мерки имаат за цел Нара откривање на рак на дојка;
  • крв слагам во реду-специфичен антиген (PSA). Оваа анализа треба да се одржи годишно мажите над 40 години. Ако дополнително врши знаци на простатитис TRUS.

Овие студии се овозможи на простата промени известување ToMoreover како што предизвика непријатности на нејзиниот сопруг во прв план.

Второто правило onkodiahnostyky на - Porezultatam скрининг дијагноза на "рак" nestavitsya. Скрининг може да се идентификуваат само оние од населението, кои треба да се подложи на дополнителни, подетални студии.

Naetom фаза лекар пропишува различни студии vsootvetstvyy snozolohiey (потеклото) на откриените тумори. Тоа може да биде лабораториски тестови (крв, урина, измет, плунка трудот. П.) зрачење дијагностика (кош, флуороскопија, МНР, CT, PETKT), ендоскопија (гастроскопија, колоноскопија ydruhye). Porezultatam овие тестови вашиот лекар може да се сомневаат дека присуството на рак патологија inapravit vonkolohicheskiy клиника пациентите.

Vonkolohicheskom болница пациентот добива konkolohu пример, кој е проучување на резултатите од претходните студии, одлучува aboutneed морфолошки студии.

Третиот onkodiahnostyky владеење - Дијагнозата на "рак" се однесува porezultatam морфолошки студии.

Морфолошки студија vonkolohii- оваа студија тумор nakletochnom или дури и молекуларно ниво. Izopredeleniya излегува дека потребата за ihprovedeniya туморското ткиво. постапка Eepoluchayut nabiopsii- земање примероци in vivo тумор ткиво (и, исто така, nahranitse туморот и здрави ткиво). Тоа може да се спроведе како работа на целосно отстранување на туморот, Amozhet iambulatorno изведува под локална анестезија. Туморски примероци добиени inface поставени решение од 10% формалин да ги зачува сите клеточни структури vneizmennom форма itransportiruyut vpatomorfolohicheskuyu лабораторија. Тие спроведоа серија на операции во текот на материјал за да го надминете тоа isohranit nadlitelnyy рок. Како резултат на овие активности доаѓа хистолошки парафински блок. Изет единица потоа го избира повеќето информативни сајтови, се сече тенок филм namikrotome, Azat прободени со посебни бои vimmunohistosteynere. Бои може да биде рутина (hematoxylin, еозин) amohut да биде посебен антитела кои се врзуваат на тумор делови withcertain poprintsipu "антиген -antytilo". Vpervom студија на случај се нарекува хистолошки, имунохистохемиското avovtorom- Шарена делови, сендвич од двете страни на стакло, наречен хистолошки очила. Тоа ihbudet испита под микроскоп лекар дијагностициран patomorfoloh andbecame naosnovanyy видел слики ikvalifikatsii сопствено искуство. Тука лежи основата за следниот правило onkodiahnostyky.

Четвртиот правило onkodiahnostyky на - При поставување на дијагноза на рак porezultatam морфолошки истражувања треба да се направи хистолошки преглед на очила. Ова правило, за жал, доаѓа zaramky платени poOMS процедури iostavlyaetsya nausmotrenie секој izaeho сметка за пациентот. Прикажување на хистолошки очила inlaboratory експерт дијагноза прилагодување ниво е причина за околу 40% од случаите. Ова се должи snedostatkom inregions обука на медицинскиот персонал. А многу тешкотии sdiahnostikoy се јавува кај пациенти spodozreniem nalimfoproliferativnye болест, тумори на централниот нервен систем, некои тумори на меките ткива iopuholi коски. Ова е многу важно прашање, како резултат на морфолошки студии се основа за избор на стратегии за третман за секој поединец patsiyenta- било какви грешки inetochnosti може да предизвика непотребни закана терапија.

Покрај тоа, има рак Одалеченост дијагностички услуги кои им овозможуваат на пациентот да се добие "второ мислење" patomorfoloha капитал.

Запомнете дека многу карциноми откриени Нара фаза iadekvatno дијагностициран успешно lechatsya- само треба време да се направи точна дијагноза.

4 правила за рак на дијагноза
Категорија На Медицински Проблеми: Болести