5 начини да се заштитат себе си од туберкулоза

Здравство И Медицинскиот Видео: How Data Brokers Sold My Identity | Madhumita Murgia | Tedxexeter (Март 2019).

Anonim

Светски ден на туберкулозата се прославува секоја година на 24 март. СЗО предупредува дека во Украина да се шири туберкулоза отпорна на повеќе лекови, па првото место постои превенција од туберкулоза.

5 начини да се заштитат себе си од туберкулоза

 1. Јадењето на млеко од животни со туберкулоза може да предизвика туберкулоза кај луѓето што се месо инфицирани со ТБ. не е толку опасно купи тестираат здравјето на месо и млечни производи - на пазарите и на рацете. Месо пред јадење треба темелно да се третира со топлина. Покрај тоа, ние може да се купат производи спакувани во стерилни садови.
 2. Туберкулоза се пренесува не само во воздухот, но, исто така, од страна на домаќинствата - преку предмети за домаќинството, метод за контакт, како туберкулозниот бацил прилично стабилен во животната средина. Го намалува ризикот од заразување со туберкулоза лична хигиена, миење на рацете по доаѓањето од улица, јавниот транспорт, контакт со пари. Во текот на денот треба да се мијат рацете често касиери и други вработени кои имаат контакти со пари.
 3. Најголем ризик се луѓе кои имаат контакт со пациенти со отворен туберкулоза - членови на семејството, лекарите и медицинските сестри во TB болници и луѓето се принудени да живеат заедно со пациентите во затвори, домови, заедничките одделенија, итн Тоа е затоа што таму е масовен напад на бацилот здрава човечкото тело Кох, кој едноставно не можат да се справат. Затоа, пациентите со отворен туберкулоза треба да биде изолиран во болниците. Ако вашиот роднина бил болен од туберкулоза на транспарентен начин, треба да нежно го убеди да се лекуваат во болница.
 4. За жал задолжително медицински мерки за туберкулоза во Украина не е, и несвесното пациенти едноставно бегаат од болница, се ризикува сите други, а особено што живеат со нив во стан или во вратата. Ако знаете на соседот кашлање во неповолна положба, никогаш не седат со него во лифт, да се избегне блиску или подолг контакт контакт на полицијата за негово притворање.
 5. Неповолните социјални услови е предиспонирачки фактор за развојот на туберкулоза. Тоа е меѓу луѓето кои живеат во такви услови, туберкулоза е почеста. Затоа, контакт со нив може да биде опасно за здравјето на луѓето. Овие групи се без покрив над главата, затворениците, алкохоличари, зависници од дрога, итн

Туберкулоза и имунитет

Се верува дека во животот на луѓето често се сретна со Mycobacterium tuberculosis, односно влегува во телото, но болеста не се развива - патогенот или имунолошкиот систем е уништен или опкружени со фиброзно ткиво, се во можност да се влијае на телото. Затоа, моќта на имунитетот игра клучна улога во неутрализирањето туберкулозна инфекција.

Болеста може да се развие во силна намалување на имунитетот, и таму, како што се ХИВ. Според СЗО, туберкулоза - е една од водечките причини за смрт кај ХИВ-инфицирани, 20% од нив умираат од туберкулоза тоа.

Сепак, не само ХИВ предизвикува значително намалување на имунитетот, но:

 • недостаток на храна (во анорексија, строги диети), вкупно исцрпеност, недостаток на витамини, минерали и хранливи материи;
 • акутен и хроничен бактериски и вирусни инфекции, паразитски инфестации и (херпес, хроничен вирусен хепатитис, маларија, токсоплазмоза, итн);
 • тешка загуба на крв, изгореници и болести на бубрезите (која се состои од овие услови значително го намалуваат заштитни клетки и плазма протеини, што предизвикува недостаток на имунитет);
 • diareynymsyndrom;
 • силен психолошки стрес;
 • тешки повреди и операции;
 • нарушувања на ендокриниот систем, вклучувајќи и дијабетес, тироидната жлезда нарушувања;
 • акутни и хронични труење со отровни супстанции и лекови;
 • долгорочна употреба на одредени лекови (цитостатици, glucocorticoid хормони, антибиотици);
 • малигни заболувања;
 • автоимуна болест;
 • изложеност на зрачење;
 • Пушењето е фактор на ризик за туберкулоза, колку локалниот имунитет слабее бронхијалната слузница и респираторниот систем е често портал туберкулоза инфекција. Според статистичките податоци од СЗО, 20% од случаи на туберкулоза во светот се поврзани со пушењето, за отфрлање на тутун го намалува ризикот од туберкулоза.

Сите од горенаведените состојба е стабилна и силна намалување на имунитетот, олеснување на Mycobacterium tuberculosis ефект врз телото и болеста.

Покрај тоа, се должи на физиолошки карактеристики на намален имунитет кај деца, стари лица, бремени жени - тие се изложени на поголема опасност кога се занимаваат со туберкулозниот бацил.

Така, за спречување на овие услови и намален имунитет, генерално, се смета и за превенција од туберкулоза премногу. Да се ​​зајакне имунолошкиот систем, докторите советуваат да се придржуваат на исхрана, начин на живот и правилен режим на ден, се вклучат во исхраната на повеќе овошје и зеленчук, млечни производи; вежбање и стврднување на телото; се избегнат штетните фактори на телото.

Главните методи на превенција од туберкулоза

Во 1921 година, тој разви вакцина против туберкулоза. Вакцинирањето се предмет на сите деца на возраст од 3-7 дена во отсуство на контраиндикации. Резултатот е подготвеноста вакцинација имунолошкиот систем за да се исполнат туберкулозниот бацил, и може брзо да ја неутрализираат.

вакцинација е главниот начин за спречување на туберкулозата, бидејќи средбата со туберкулозниот бацил доживотно неизбежна.

И, се разбира, како и со било која болест, отколку пред да се започне третманот, толку поволна прогноза. Затоа што секој 1-2 години, возрасни се препорачува да се подложат на Х-зраци за рана дијагноза на туберкулоза секоја година е децата Mantoux тест.

Дури и ако не им припаѓаат на сегменти на општеството социјално загрозените, не игнорираат симптомите како постојана кашлица, продолжена треска, ноќно потење. Договорните туберкулоза може секој, без оглед на социјалниот статус и лоши навики.

5 начини да се заштитат себе си од туберкулоза
Категорија На Медицински Проблеми: Болести