6 во 10 од американските единствени момци преземаат одговорност за контрацепција

Здравство И Медицинскиот Видео: Political Figures, Lawyers, Politicians, Journalists, Social Activists (1950s Interviews) (Март 2019).

Anonim

Од Алан Мозес HealthDay Reporter

Четврток, 31 август 2017 (HealthDay News) - Околу шест во 10 сексуално активни синглови мажите во САД ја преземаат одговорноста за контрола на раѓањето, велат властите.

Кога имаат секс, овие неженети мажи користат кондом (45 проценти), вазектомија, "повлекување" или комбинација, според новиот извештај објавен во четвртокот од Центрите за контрола на болести и превенција на болести на САД.

За студијата, истражувачите анкетирани околу 3, 700 неженети и сексуално активни мажи, на возраст од 15 до 44 години. Истражувачите откриле дека користењето на било кој метод за контрола на машкиот род се зголеми од околу 52 проценти во 2002 година на повеќе од 59 проценти до 2011-2015. Мажи-метод контрацепција беше највисока (75 проценти) кај мажите кои никогаш не се венчаа, по што следеа претходно мажените мажи (55 проценти) и мажите кои моментално живеат со својот партнер (36 проценти), рече водечкиот автор на студиската програма Кимберли Даниелс.

Даниелс е статистичар со Националниот центар за статистика на здравството на ЦДЦ (NCHS).

Процентот на момци кои се потпираат на кондоми или вазектомија не се смени од 2002 година, но употребата на повлекување пред ејакулација, рече Даниелс.

Потпирање на извлекувањето речиси двојно се зголеми, зголемувајќи се од околу 10 проценти во 2002 година на речиси 19 проценти во 2011-2015 година, покажа студијата.

Запрашан дали ЦДЦ смета дека повлекувањето е веродостојна форма на контрацепција, Даниелс рече дека таа е меѓу рубриката на машките методи. Сепак, како алатка за планирање на семејството, ЦДЦ релативно слабо се повлекува, повеќе или помалку на исто ниво со користење на кондоми и е далеку под ефективноста на контролната пилула за жени.

Др. Џ. Денис Фортенберри, шеф за адолесцентна медицина на Медицинскиот факултет во Индијана, вели дека "многу работи можат да придонесат за релативно високи нивоа на [машки контрацептиви]. "

Меѓу нив, рече тој, се сеопфатни програми за сексуално образование, зголемен акцент на комуникацијата со сексуалните партнери, акцент на одговорноста на мажите за контрацепција и пристап до репродуктивните здравствени услуги преку средства како што е Достапен грижа (исто така познат како Obamacare).

"Податоците зборуваат против секое враќање на апстиненција само образование за помладите мажи или создавање на пристапни бариери за сексуалното и репродуктивното здравје за сите луѓе", додаде Фортенбери.

Истражувачите ги анализираа податоците собрани помеѓу 2011 и 2015 година за Националното истражување за семеен раст.

Употребата на кондоми варира од брачниот статус, возраста и расата, покажаа наодите.

Шест од 10-те мажи кои никогаш не се во брак објавија дека користеле кондом, по што следеле 35 отсто од поранешните мажи и околу една четвртина од мажите кои живееле заедно.

Рационално, повеќе од половина од единечните црни мажи употребиле кондом во споредба со 44 проценти од нивните бели врсници и 42 проценти од Хиспанците, според извештајот.

И во однос на возраста, повеќе од три четвртини од момчињата од 15 до 19 години користеле кондоми во споредба со нешто повеќе од една четвртина од мажите на возраст од 35 до 44 години.

Повлекувањето се намалило во популарност со возраста, исто така, паѓа од 26 отсто од тинејџерите на само 12 проценти од мажите од 35 на 44 години. Исто така, почесто се обиделе мажите кои никогаш не се ожениле во споредба со претходно мажените мажи и оние кои живеат со партнер. Кога истражувачите ја разгледаа машката и женската контрацепција во комбинација, откриле дека 82 проценти од мажите кои имале секс во изминатите 90 дена рекоа дека или тие или нивниот партнер користеле некоја контрола на раѓање.

Наодите беа објавени на 31 август во

NCHS Data Brief

.

Повеќе информации Има повеќе за контрацепција во центрите на САД за контрола на болести и превенција. ИЗВОРИ: Кимберли Даниелс, д-р, демографски статистичар, Национален центар за здравствена статистика, Одделение за витална статистика, филијала за репродуктивна статистика, центри за контрола на болести и превенција на болести; Ј. Денис Фортенберри, М. Д., М. С., професор, педијатрија, адолесцентна медицина, и шеф, секција на адолесцентна медицина, Медицински факултет во Индијана, Индијанаполис; 31 август 2017 година, Национален центар за здравствена статистика на ЦДЦ, NCHS Податоци Кратка листа

6 во 10 од американските единствени момци преземаат одговорност за контрацепција
Категорија На Медицински Проблеми: Дијагностика