8 нијанси на шизофренија

Здравство И Медицинскиот Видео: Bob Ross - Reflections (Season 2 Episode 8) (Март 2019).

Anonim

Американските експерти за психијатриската генетика може да се направи чекор напред во разбирањето на биолошката природа на шизофренија и потврдуваат претходно се смета дека основа на болест не се специфични мутации во гените и комплекс крос-интеракцијата на голем број гени.

Како резултат на тоа, беше откриено дека во случај на шизофренија, тоа не е една болест, но околу осум генетски различни болести, од кои секоја има свој сет на симптомите. Ова откритие, велат авторите, радикално да се промени пристапот до дијагноза и третман на овие заболувања. Трудот е објавен на 15-ти септември во списанието на Американското списание за психијатрија.

Шизофренијата се смета за ментално растројство, придружена со халуцинации, илузии, манија, социјални дисфункција, емоционални проблеми. Како средство за терапија најчесто се користи антипсихотични лекови, но опциите за третман се уште се ограничени од нејасни биолошката основа на болест. Познато е дека за шизофренија многу важна улога (80 проценти) го игра генетска предиспозиција. Покрај тоа, неодамнешните студии генетско потекло на болеста откри повеќе од сто области поврзани со шизофренија геном.

"Гените сам не работат сами по себе - се вели во овој поглед, професор на Универзитетот во Вашингтон на Факултетот за медицина во Сент Луис (САД) Роберт Klonindzher (C. Роберт Cloninger), еден од водечките автори на новата студија на молекуларната природа на шизофренија - Тие функционира како бенд, и разбирање на тоа како тоа оди симфонија што ги пее, не е доволно да се знае составот на музичарите треба да се разбере како да комуницирате со секој од нив извршени резултатот. Ние бевме во можност да дознаам како гените влијаат едни на други, зошто врши од страна на овој оркестар на музика или хармоничен и да доведе до ментално здравје, или деструктивни и да доведе до нарушување на структурата и функцијата на мозокот."

Klonindzhera група испитува геномите од 4.200 пациенти со шизофренија и 3.800 учесници здрава контролна група, со цел да се идентификуваат односот помеѓу индивидуални варијации во ДНК структура, нивната интеракција едни со други и манифестации на болеста во секој случај. Вкупен анализирани околу 700 илјади страници од геномот кои содржат случаи odnonukleotydnoho полиморфизам (СНП) - разлики во големината на ДНК секвенца во една нуклеотидна. Сите СНП се групираат врз основа на односот со едни со други и корелација со ризикот од шизофренија. Пациентите биле поделени во групи во зависност од видот и тежината на симптомите присутни во нив - на пример, различни карактеристики на халуцинации и илузии, нарушувања на говор и однесување.

Професорот Роберт Klonindzher. Фото од news.wustl.edu

Како резултат на тоа, беше откриено 42 кластер поврзани СНП, поврзани со многу висока веројатност за развој на болеста. Констатирано е дека симптомите на различни групи имаат различни генетски потекло, дозволувајќи им на шизофренија поделени во осум болести се квалитативно различни клинички манифестации и нивната тежина. На пример, кај пациенти со халуцинации и илузии, овие симптоми се поврзани со мрежа на интеракција СНП, освен оној кој е пронајден во група со оштетен говор и однесување. Поврзани со овие различни групи на генетски варијации ризик од некоја форма на шизофренија, исто така, беше различно - од 70 до 100 отсто, што значи дека превозникот за таква комбинација СНП вистински неможноста да се спречи болеста.

Група Klonindzhera за потврдување на резултатите добиени во две дополнителни студии, кои беа основа за голема база на податоци на генетички податоци на пациенти со шизофренија, што укажува не само на точноста на резултатите, но исто така и потребата за нов пристап кон дијагнозата и лекувањето на шизофренија нарушувања. Како еден од авторите Klonindzhera, Tsvyr Игор (Игор Zwir), разбирање на односот помеѓу поединци и групи клинички манифестации на генетски варијации зад нив, треба да доведе до акција е со цел на одредени сигнални патишта кои предизвикуваат повреди во секоја случај.

Професорот Klonindzher, пак, смета дека врз основа на други подеднакво честа и подеднакво комплекс во генетскиот карактер на болеста се исти најде него и неговите принципи и основа на шизофренија. "Јас обидите за поврзување на таквите болести што се кардиоваскуларните болести или дијабетес, дефект на било кој поединец гени произведуваат резултати разочарувачки - рече Klonindzher - разликите во сериозноста на клинички манифестации на овие болести досега не го нашле јасно објаснување Меѓутоа, ако се обидете на овој линк. феномен од пати ymi групи на генетски варијации, тоа би можело да се суштински промени во поглед на причините за комплексни болести".

8 нијанси на шизофренија
Категорија На Медицински Проблеми: Совети