Абдоминална хернија и нивниот третман

Здравство И Медицинскиот Видео: Д-Р Ален Јовчевски - Кила (Хернија) (Март 2019).

Anonim

Хернија - издаденост на внатрешниот телото напред без да се уништи на интегритетот на кожата.

Дупка во внатрешните стомачни ткива преку кои "ползи" дел од телото (а понекогаш и на целото тело целосно!) Повика хернија портата.

Поради анатомија на абдоминалната празнина обичен човек може да се идентификуваат некои од најпознатите "слаби" места кои можат да ја играат улогата на хернија портата препоните, папокот, стомакот бела линија. Исто така, абдоминална хернија ѕид може да се случи по операцијата или механички повреди на стомакот.

Постоперативна (вентрална) хернија

Постоперативна хернија се нарекува надвор од абдоминалната празнина (црево тенки или дебели печат) во странство абдоминален ѕид на местото на постоперативни лузни. Обично во големина лежи позицијата хернија значително се намалува или целосно исчезнува.

Симптоми вентрален хернија се разгледа:

 • болки во стомакот, влошена од страна на падини;
 • "Судрат" во лузна, болни на палпација;
 • гадење;
 • повраќање;
 • надуеност;
 • продолжено запек (и својствени на токсичност);
 • burp.

Пост-оперативни компликации по хернија опасно: ограничување на хернија, придружуван од запек, тешко измет со траги од крв, и силна болка бараат хоспитализација брзо; стагнација на измет во дебелото црево, што може да биде резултат на труење.

омфалоцела

Папочна кила се нарекува надвор од стомачната празнина преку папочната прстен. Овој вид на хернија, исто така, се намалува кога прават хоризонтална положба. Постојат два вида на хернија, вродени и стекнати.

Симптоми на папочна кила се:

 • болка во папокот, со што се зголемува со силен физички напор за време смеа, кашлање или кивање,
 • "Судрат" на папокот, исчезнува додека лежи на грбот;
 • папочната дупка невообичаено продолжена;
 • гадење;
 • повраќање;
 • запек.

Можни компликации: coprostasia (продолжена запек) интоксикација; угнетување, придружени со силни болки во препоните; хернија инфламација (воспаление на телото внатре во шупливото тело хернија).

Третман на папочната хернија кај децата е можно со користење на масажа и физикална терапија.

хернија linea

Хернија linea - патолошки состојби во кои се формираат на мускулите помеѓу директните празнини перитонеална ѕид, кој прв пат се појави на масти, а потоа тие се приклучија и фрагменти на внатрешните органи.

Често неколку истакнати linea alba хернија. Во овој случај, симптом на болка постојано засилена.

Peredcherevynni разликува липоми на следниов начин:

 • peredcherevynna липом (испакнување на масти);
 • почетна хернија (хернија црево е формирана);
 • формирана хернија (издаденост на телото се одвива во една кеса).

Симптомите на болеста се:

 • доста болно вертикалната издаденост на абдоминалниот ѕид, обично во горниот;
 • болка во горниот дел на стомакот, кои стануваат неподносливи за време на физички напор;
 • дивергенција вертикална стомачни мускули;
 • гадење, повраќање периодично.

Можна компликација е граница хернија, што резултира со повраќање може да биде, цревата крварење.

ингвинална хернија

Ингвинална хернија се нарекува патолошка состојба која што е карактеристична за некои излез од стомакот на абдоминалниот ѕид во ингвиналниот канал или преку внатрешниот ингвинален прстен.

Симптоми на ингвинална хернија хирурзи сметаат:

 • Тешка болка во препоните, влошена од страна на физички напор, долниот дел на грбот и крстот;
 • Чувство на тежина во стомакот;
 • Препоните опипливо среден или голем тумор речиси исчезнува додека лежи долу;
 • За време на прошетка чувствува непријатност хернија може дури и да се фаќа;
 • Запек.

Мошне често еден вид на ингвинална хернија е хернија на мочниот меур лизгање. Тоа е лесно да се идентификуваат карактеристични знаци: тешкотии при мокрење, болка во мочниот меур и честите патувања во бањата на мала потреба.

Разликува два главни типа на ингвинална хернија:

плукаат - хернија телото поминува низ сперматичната мозок;

директно - телото доаѓа хернија во препоните, и минатото на сперматичната врвка.

Компликации: угнетувањето; Воспаление на тестисите (кај мажите); coprostasia; Воспалението во хернија телото.

Дијагноза на абдоминална хернија

Постојат многу методи за дијагностицирање на различни видови на перитонеална хернија. Каков вид на истражување ќе треба да поминат во овој случај - мора да одлучи хирург.

Методи за дијагноза:

 • X-зраци на желудникот;
 • Radiography 12 дуоденален улкус;
 • Гастроскопијата;
 • Ултрасонографијата на абдоменот;
 • CT на абдоменот;
 • Herniohrafiyi;
 • Irrigoskopii (со ингвинална испакнатина);
 • Скротумот ултразвук (со ингвинална хернија кај мажите).

Третман на абдоминална хернија

Да се ​​излечи со хернија во абдоминалниот ѕид е можно само со хирургија (Herniotomy или hernioplastika). Начини да се разликува хирургија:

операции се водат пренесување прикрпувањето ткивото на абдоминалниот ѕид, извлекувајќи и блокирање на "издаденост регионот". Понекогаш се користат вештачки расте ткиво. Оваа техника се сега ретко се користи, бидејќи на голема веројатност за повторување на хернија.

Nenatyazhni се за "зајакнување" ткивата на абдоминална хернија ѕидот се наоѓа директно во предниот дел на синтетички имплант.

Позитивни: Мали шанси за повторување; опрема операција е поедноставена; можно работењето со лапароскопија (сите манипулации се врши преку три мали отвори во абдоминалниот ѕид); болка во постоперативен период значително да се намали; брзо закрепнување.

Абдоминална хернија и нивниот третман
Категорија На Медицински Проблеми: Болести