На односот помеѓу слух и рамнотежа

Здравство И Медицинскиот Видео: Can A Divided America Heal? | Jonathan Haidt (Март 2019).

Anonim

На детството инфекции на увото може да доведе до дебелеење во иднина.

На 116-иот состанок на Американското психолошко здружение во Бостон лекарите го претстави извештајот за причините за дебелината кај возрасните, а еден од тие причини беа одложени за детски инфекции на увото.

Авторот на студијата Линда Bartoshuka на Флорида Факултетот за стоматологија се изучува како нарушена перцепција вкус кај луѓето кои страдаат од дебелина и откриле дека луѓето со оваа дијагноза потоа почнуваат да преферираат слатка и cloying храна богата со масти, што е главната причина сет тежина.

Ова однесување предизвикува скршена нерв поврзување на ушниот канал "Инфекции на увото влијае на перцепцијата вкус, бидејќи преку нив вкус сигнали, заобиколувајќи на средното уво се испраќаат директно од нервните вкусот на мозокот," - Вели д-р Bartoshuka.

Исто така, се изложени на ризик се оние кои имаат дете крајниците беа отстранети.

Инфекции доведе до дебелеење…

Bartoshuka вели дека како прво помисли за причинско-последична врска помеѓу инфекции на увото и дебелината пред шест години, на истрага за кршење на перцепција вкус. Наоѓање модел помеѓу нарушувања вкус перцепција и дебелината Bartoshuka привлечени од неговата нова студија 6,6 илјади. Возрасни и откриле дека луѓето кои страдале во инфекции на увото детството, 62% се повеќе склони кон дебелеење.

По добивањето на првите резултати, таа почна да пребарувате за информации на слични студии спроведени порано. Во еден од нив ја проучувале врската меѓу нервоза и нарушена перцепција вкус во средовечни жени. Констатирано е дека жените со нарушувања на нервниот систем преферираат слатка храна и се склони кон дебелеење од нивните врсници со здрава психа.

Во една друга студија што беше за тинејџери кои имале болеста во инфекции на увото детството. За разлика од нивните здрави врсници тие преферираат овошје бонбони и, исто така, има тенденција да бидат дебели.

Кетлин Дејли епидемиолог на Универзитетот во Минесота објавија слични резултати добиени во текот на проучување на односите помеѓу хроничните заразни болести на ушите и зголемување на индексот на телесна маса кај деца под 2 години.

Конечно, податоци преглед тест здравство 1960 година, покажа дека 30% од луѓето кои во детството беа отстранети крајниците кај возрасните се склони кон дебелеење.

… или не?

Истражување Bartoshuka во голема мера се принудени да ги ревидира постојните хипотези за причините на дебелината. Сите се согласуваат дека врската е прикажано од страна на лекар, може да постои, но инсистира на спроведување на понатамошни студии дефинитивно да се потврди оваа теорија.

Така, audiologist Џон В. куќа уво Институт од Лос Анџелес во прашање резултатите добиени Bartoshuka. "Ние се види на илјадници деца и возрасни со хронични заболувања на увото секој ден. Не сите од нив се полни. Ако има е прогласена за врска, ние би го забележале ", - рече тој.

На односот помеѓу слух и рамнотежа
Категорија На Медицински Проблеми: Болести