На растегливост на фибрин

Здравство И Медицинскиот Видео: Justice League - Comic-Con Sneak Peek [Hd] (Март 2019).

Anonim

Фибрин влакна се способни за големи водат, што тромб исклучително отпорни на протокот на крв.

Фибрин - високо протеинска е структурните основа тромб е згрутчување на крвта. Нормално, на згрутчување на крвта е формирана со цел да се запре крварењето намалување, повреди или по операцијата.

Синтеза на фибрин е сложен и мулти-чекор процес кој вклучува многу ензими и други биоактивни соединенија.

Недостаток на фибрин во организмот доведува до крварење и крварење и се јавува во разни вродени болести (како што се црниот дроб) или стекнати услови (голема загуба на крв, сепса или DIC).

Вишокот на фибрин промовира тромбоза, односно абнормално формирање на згрутчување на крвта во различни садови, вклучувајќи го и срцето, мозокот и екстремитетите.

Како што е прикажано од страна на најновите истражувања на научниците од универзитетот Вејк Форест (САД), фибрин влакна имаат уникатни способности за да се водат што го надминуваат својства на многу природни супстанции.

Тоа е исклучително висока за проширување на фибрин помага протокот на крв заробени во бродот, каде што влијае на голем сила на протокот на крв, која има за цел да се отстрани згрутчување.

лабораторија

истражување

Истражувачите спроведоа серија на лабораториски експерименти со фибрин, во обид да го водат колку што влакна.

Се покажа дека фибрин е во состојба да водат до три пати сопствената должина на влакна, целосно зачувување на обликот на молекули откако се врати во првобитна состојба.

Во некои случаи, пред паузата, влакната се протегала до шест кривични пријави. Како резултат на бројки надминува способноста да се водат сите познати биолошки материјали, вклучувајќи веб.

Оваа флексибилност го прави стабилен фибрински тромб во крвните садови и го запре крварењето. Од фибрин згрутчувањето добива одлична флексибилност, за проширување и отпорност на протокот на крв.

Сепак, под неповолни услови, како што се атеросклероза или предиспозиција за тромбоза, фибрин слични својства стануваат негативни за телото.

Резултатите од истражувањето помогне да се разбере колку е тешко е да се отстрани згрутчување на крвта од крвните садови на срцето и мозокот, каде што тие го нарушуваат нормалниот проток на крв и, во крајна линија, ќе придонесат за развој на срцев удар или мозочен удар.

Резултатите од лабораториските експерименти, американските научници објавени во списанието Science.

На растегливост на фибрин
Категорија На Медицински Проблеми: Болести