За половина од американците да добијат здравствена заштита во ер

Здравство И Медицинскиот Видео: How to Stay Out of Debt: Warren Buffett - Financial Future of American Youth (1999) (Март 2019).

Anonim

ПЕТОК, 3 ноември 2017 (HealthDay News) - Кога Американците имаат потреба од медицинска нега, речиси еден во два луѓето избираат соба за итни случаи, открива нова студија.

"Бев шокиран од резултатите. Ова навистина ни помага подобро да ја разбереме здравствената заштита во оваа земја ", вели д-р Дејвид Макоци. Тој е вонреден професор на Одделот за итна медицина на Универзитетот во Мериленд.

"Ова истражување го нагласува фактот дека одделенијата за итни случаи се од клучно значење за системот за испорака на здравствена заштита на нашата нација", рече Макоци во универзитетското соопштение.

"Пациентите бараат грижа во одделенијата за итни случаи поради многу причини. Податоците може да сугерираат дека итна медицинска помош обезбедува вид на грижа што поединци всушност сакаат или треба, 24 часа на ден ", додаде тој.

Анализата на податоци од неколку национални извори покажа дека имало повеќе од 3,5 милијарди посети на служби за вонредни состојби, амбулантски посети и болнички приеми во периодот на студирање од 1996 до 2010 година.

U. Посетите на одделот за вонредни посета се зголемиле за скоро 44 отсто во текот на 14-годишниот период, покажаа наодите. Амбулантните случаи учествуваа со речиси 38 проценти од посетите, а грижата за болничките лекари изнесуваше речиси 15 проценти од посетите.

Во 2010 година имало скоро 130 милиони посети на служби за вонредни состојби, во споредба со речиси 101 милиони амбулантски посети и скоро 39 милиони посети во странство, според извештајот.

Црните Американци имале многу поголема веројатност да бараат грижа за службите за итни случаи од другите расни / етнички групи. Во 2010 година, црните луѓе го користеа одделот за итни случаи скоро 54 отсто од времето. Стапката беше дури и повисока за црните луѓе во градовите, со 59 отсто, велат истражувачите.

Студијата исто така откри дека пациентите со Medicare и Medicaid имале поголема веројатност да го користат одделот за итни случаи.

Одредени области на земјата, исто така, се чини дека имаат љубов кон итната соба. Стапките на користење на одделот за итни случаи беа многу повисоки во Јужниот и Западниот - 54 проценти и 56 проценти, соодветно - отколку во Североисточниот (39 проценти).

Резултатите покажуваат дека зголеменото користење на одделенијата за итни случаи од страна на ранливите групи може да се должи на нееднаквоста во пристапот до здравствената заштита, пишуваат авторите на студијата.

Студијата беше објавена на интернет неодамна во Меѓународниот весник за здравствени услуги .

Повеќе информации

Националната библиотека на медицина на САД објаснува кога треба да оди во ЕР.

ИЗВОР: Универзитет Мериленд, соопштение за медиумите, октомври 2017

За половина од американците да добијат здравствена заштита во ер
Категорија На Медицински Проблеми: Дијагностика