За методите за кардиологија и малку за ibs третман

Здравство И Медицинскиот Видео: Stress, Portrait Of A Killer - Full Documentary (2008) (Март 2019).

Anonim

Она што е важно да се разбере? Нема тестови или истражувачки методи кои одговараат на прашањето: "Како е бизнис во целина, е во ред?"

Секој метод може да одговори на прашање упатено од страна на овој метод. Прашањето треба да побара од лекар, кој го постави прашањето. Ако нешто ви пречи - разговарајте со лекар, а не само еден истражувачки грант - милост и време и пари.

Често, пациентот рече: "Ајде да ги тргнеме кардиограм, нешто што понекогаш прободува срца." Тој смета дека ако кардиограм во ред, тогаш нема проблем. Лажни и понекогаш опасни поглед! Дури и во тешки ангина ЕКГ извадени болни напади може да биде сосема нормално. А задоволни пациентот не се испитува понатаму, не се на потребното лекување.

Што е подобро: ЕКГ или ехокардиографија (ехокардиографија)?

Најчесто поставувани прашања. Ништо "не е најдобар"! Овие методи се одговори на различни прашања и не замени едни на други. На пример, кога само срцева аритмија ЕКГ помогне на лекар се разбере токму она што аритмијата е. Но, само покажуваат nerytmichnist ехокардиографија на срцето. И тогаш не секогаш.

Во пароксизмална (секогаш) нормален ритам нарушувања кардиограм не може да даде информации како што се евидентирани помалку од една минута. За вакви случаи, методот измислен Холтер мониторинг.

Малку кардиографија (помалку од кибритена сандаче) е поврзан со пациентот на ден (понекогаш и за три дена), а пациентите живеат нормален нивните животи, прошетки, трча, трча. Рекордот потоа автоматски се видливи, и лекарот добива информации за многу важни работи што избега вниманието на конвенционалните ЕКГ.

И ехокардиографија? Неопходен метод за дијагностицирање на болести на срцето, некои не често, фала му на Бога, но опасни болести од кардиомиопатија групата, да се процени состојбата на срцевиот мускул и на ефикасноста на одредени лекови за третман на срцева слабост. Но ехокардиографски дијагнозата на ангина не се применува, овој метод не дава информации на коронарната циркулација. Бидејќи рецепт: "Дали имате болка во градите (или дисритмија), нека echo" апсолутно не е оправдано.

И кардиограм сам, како што е споменато погоре, нема да даде дефинитивна дијагноза. За вакви случаи, користат т.н. стрес онлајн.

И кардиограм и ехокардиографија може да се направи под оптоварување, на велосипед или неблагодарна работа. Еве, и двете методи се даде многу важни информации: ЕКГ покажува знаци на исхемија, и ехокардиографија - прекршување на локалните контрактилноста на срцето. Ова е сериозна! Тогаш ќе имаме една од коронарните.

Но, не само толку исплашена!

бидејќи студија направена во многу клиники, потребно е обично околу 30 минути и тоа е веќе "на струја". Како да го направам тоа? Преку артерија во бутот и рака на срце за промоција на тенок катетер. Потоа, во васкуларниот систем на срцето се дава контраст - решение што е видливо на Х-зраци. Во овој момент, отстранување на "X-ray филм".

Само покажува што е срцето и крвните садови на кој било начин ограничена со плоча, и овие стеснување (стеноза) причина за ангина или срцев удар.

Зошто знаеш?

Всушност, дијагноза на коронарна срцева болест (КСБ), како што се ангина, претходните истражувања покажаа. Доделување на лекар може да се излечи без коронарна ангиографија. Ваквиот третман пред, можеби, да се подобри здравјето и намалување на болка во градите. Но, нешто е болест! Порано или подоцна, нуркачи влошување или компликации.

Ако сакате да стане здрава личност треба да се третира модерен - имаат стентирање.

Исто така, има сосема нормална процедура, ништо посебно. Можноста за стентирање реши за време на коронарна ангиографија. Преку истата катетер во сад на срцето, десно во местото на стеноза, спроведе втор спреј катетер и стент на крајот.

На стент - метал решетката е повлечен. Воздух балон се надува и да ги прошират на луменот во нормална големина, додека зацрвстувањето стент. Тогаш Балонот се отстранува, стент има исправи позиција останува фиксен.

Сите: прошири и зајакне сад, протокот на крв тоа е нормално. А тоа значи дека нема симптоми на ангина - срце добива доволно крв.

Ако се погодени неколку садови, ставете 2 или повеќе стентови колку што е потребно. Во светот на милиони луѓе го положиле постапка (да не се нарече работа) и се сметаат себеси здрави. Во Москва и срцеви центри во поголемите градови во Украина, оваа постапка се врши за долго време и добро владее.

За жал, не сите пациенти со коронарна артериска болест и ангина може да врши стентирање. Понекогаш (околу 20% од случаите) за време на коронарна ангиографија докторот гледа стеноза се толку непријатно што стентирање е технички изводливо. Или стеснување на крвните садови на срцето толку изречена дека дури и катетер низ нив не успее. Во овие случаи, кардиолози препорачуваме на пациентот да хирургија - коронарна артериска бајпас хирургија.

Ова е вистинската операција на срцето. Главното обележје на тоа е: садовите од аортата до срцето по места шант стеноза поднесе - заобиколи за крв.

Должината на садот да се земе или шант вени на нозете или артерија раце. Така, крв влегува во мејнстрим артериите да се заобиколат стеноза место. И во ред, човек практично здрави толерира вежба, како и досега, на болеста.

Доколку е потребно, во собата и 5-6 анастомози во различни садови. Операција конзумирање, може да трае 6-8 часа. Сепак, го прават тоа одамна утврден метод, и во многу срцеви центри на Украина успешно ги совлада. Еден и пол - два месеци по операцијата - и речиси здрави. Шевовите се, сепак, лошите временски услови може да ponyt.

Што заклучоци можеме да се направи сето ова?

Ако сте болка во градите, особено ако тие се случи за време на вежбање, одење - види добар кардиолог, или повлечете ја. Внимателен разговор со докторот - 80% дијагноза. Лекарот ќе ви се однесуваат на потребните истражувања за вас.

Ако дијагнозата е потврдена коронарна артериска болест, ако вашата болка напади ефективно поврзани со ангина - договорат за коронарна ангиографија.

Но, повторно, дали тоа има смисла само ако се поставени за понатамошните чекори за здравјето. Исто како и тоа - не прави никаква смисла.

Ако резултатите од коронарна стентирање или операција понуда - се согласувам! Ризиците од компликации таквите операции да се спореди со ризик од компликации на болеста. Инаку, кој го направи тоа работа! И тоа е подобро да се биде здрав отколку болен!

За методите за кардиологија и малку за ibs третман
Категорија На Медицински Проблеми: Болести