Што прават азотемија

Здравство И Медицинскиот Видео: Што Прават Граѓаните Пред Сјо - Фн С02 Eп.29 (Март 2019).

Anonim

Азотемија - е акумулација во крвта на азотни метаболички производи обично е извор на протеини обично е предизвикана од повреда на бубрежната екскреторна функција.

Азотемија какво било потекло карактеризира со:

 • намалување на стапката филтрација преку најмалиот структури на бубрезите - гломерулите;
 • зголемен крвен уреа азот;
 • зголемување на концентрацијата на креатинин во серум;
 • односи индекс пунџа на креатинин (нормална вредност на индексот не смее да надмине 15).

Азотемија може да биде prerenalnaja, бубрежни и postrenalnaya.

prerenalnaja азотемија

Prerenalnaja азотемија е предизвикана од циркулаторниот нарушувања на бубрезите за било која причина:

 • поради намален волумен на крвта (кога загуба на крв, со силна дехидрација, итн);
 • како резултат на крварење;
 • со шок и срцева слабост.

Намалувањето на притисокот во крвта доведува до намалување на гломеруларната филтрација, бидејќи крв се акумулира повеќе производи од метаболизмот на азот, зголемување на креатинин.

азотемија

Renalnaja азотемија развива во паренхимот лезии бубрежна, често акутен гломерулонефритис, акутна бубрежна инсуфициенција (на пример, бубрежни оштетувања нефротоксични отрови, хемикалии, токсини, итн), акутна тубуларна некроза, итн

Ова, како и азот, креатинин и надвор, иако многу послаба поради нивниот сооднос (индекс) и понатаму е нормален или низок, но акумулирање на азот во крвта производи се уште расте.

Postrenalnaya азотемија

Во postrenalnoj азотемија во почетокот на бубрежната функција болест не е оштетен, а е механичка бариера протокот на урина низ камен во уретерот, тумори на простатата, мочниот меур, уретерот компресија зголемената матка, итн Ова доведува до зголемување на стомачниот систем бубрезите на хидронефроза.

Индекс на уреа/креатинин се зголемува (над 15), што се зголемување на реапсорпцијата на азот во гломерулите.

Главните манифестации на азотемија

На здравствената состојба на пациентите се влошува со растот на азотемија и други симптоми на болеста.

Остро намалена урина (олигурија) дури и можно прекинување на урина (анурија) пациенти мачени сува уста и постојана жед во исто време значително се изговара оток, промени на крвниот притисок.

Пациентите се бледи, апатични, инхибирани, се чувствуваат силна слабост, палпитации (тахикардија).

третман азотемија

Ако третманот е почнат навремено и соодветно да се наруши, тогаш тоа е можно обновување, но доцнењето уште повеќе интензивна корекција уште може да предизвика хронична бубрежна инсуфициенција.

Третманот обично вклучува:

 • хемодијализа;
 • Задолжително се елиминираат причините кои довеле до појавата на азотемија;
 • пропишување, подобрување на функцијата на срцето и нормализирање на крвниот притисок;
 • симптоматска терапија.
Што прават азотемија
Категорија На Медицински Проблеми: Болести