За вошки

Здравство И Медицинскиот Видео: Шуга, Вошки И Сипаница Се Шират Помеѓу Бегалците Во Табановце (Март 2019).

Anonim

Што патување може да се донесе на децата од детскиот камп.

Многу родители во текот на летото имаат тенденција да ги праќаат своите деца на здравјето камп. За жал, често детето се враќа не еден, туку со вошки.

метод на инфекција

Москва вошки се шири се повеќе отколку во целата земја, со инциденца се случува на врвот во почетокот на есента, кога децата се враќаат од летни кампови.

Човечки вошки - паразити кои живеат само на луѓето. Соодветно на тоа, инфекцијата се јавува од човек на човек од страна на метод за контакт. Вошките кој ги инфицира претежно деца - овој инсект сиво-бела големина 2-4 мм. Повеќето вошки се дистрибуира во големи групи на деца - детски градинки, училишта, летни кампови. Децата често ги менуваат раковини, Панама, перници, спијат на кревети на едни со други - сите придонесе за ширење на паразитот. Можете да добиете дури и преку слушалките од играчот! Покрај тоа, вошки да ги собереш на бербер, хотел, во возот, во болница, во када или базен.

Вошки и гниди

Болеста може да се случи дури и неколку недели по инфекцијата, што значи дека детето не е нужно лошо веднаш по неговото враќање од логорот, но фатени таму. Осомничениот вошки едноставно, ќе забележите дека детето е Chukhai главата. Rozchesavshy неговата коса врз лесна ткаенина, ќе видите дека падна од главата на паразити. На чело може да се види каснувања (како вошки - крв-цицање инсекти), чешлани наутро и во повеќето коса - вошки и нивните блиски до неа јајца (гниди). Гниди се држи на косата премногу тесни и измијте ги со вода не е можно.

третман вошки

Прво, треба да се променат сите облека, долна облека и постелнина и темелно да се вари. За перење, исто така, испрати играчки, капи, Панама, капи. Нешто што не може да се перат, обработени инсектициди. Куќата е направена чистење.

Се инфицирани потреба да се справи, да ги задржи сите мерки за безбедност: ракавици, косата скриени под капа. Идеален метод на третман, кои се вклопува повеќе за младите момчиња - заврши главата за бричење. Ова е исечената коса изгорени. Ако не е, се третираат косата Antipediculosis значи во согласност со упатствата. По обработката бара да чешел косата чешел на светла ткаенина vychisuyuchy мртви вошки и гниди. Ако најдете вошки потребно испитување и третман на лицата во контакт со пациентот (семејство, училиште, градинка).

За pedykuleze мора пријавени во центрите за згрижување на деца, во посета на децата. Сите Лице за контакт испитуваат, и групата настапи дополнителни инсектициди третман.

превенција

Лична заштита вклучува редовна промена на постелнина и облека, чести шампоан и телото. Сепак, забележува дека дури и вошки големо задоволство паразитски на чиста коса. Поради превенција вошки треба да биде јавен, кои вклучуваат рана детекција на заразени и нивниот третман. За таа цел, детски градинки и училишта, редовни прегледи на децата. Исто така, децата треба да се објасни дека не можете да користите чешли другите луѓе, игли се разликуваат, слушалки. За родителите кои праќаат децата во летни кампови овој совет: проверете косата и скалпот дете на секои неколку дена за откривање на инфекции и ако болеста рано.

вошки вечен

Вошки - прилично типичен за децата колективна дури и во XXI век и се плаши или срам тоа не е потребно. Но, ние мора да се објасни на детето дека хигиенските правила мора да се почитуваат за да се спречи болеста и во иднина.

За вошки
Категорија На Медицински Проблеми: Болести