Ахалазија кардијата: повреда рефлекси

Здравство И Медицинскиот Видео: Acalasia De Cardias O Fallo Del Esfínter Esofágico Inferior Para Relajarse (Март 2019).

Anonim

Рано откривање и третман на ахалазија кардијата им помага за да се избегне опасни по живот компликации.

Ахалазија кардијата - хронична болест во која нарушен рефлекс релаксација НСС, обично произлегува од протокот на храна во хранопроводот.

Од развојот на болеста никој не е имун. Тоа се случува кај доенчиња и постарите лица. Просечната возраст на пациентите е 20-50 години. Оваа болест е третата водечка причина за нарушена очевидност на хранопроводникот.

Кои се причините за да доведе до ахалазија кардијата

Главната улога во развојот на болеста игра вродена или стекната повреда на инервација на хранопроводникот. Во вториот случај, голема улога да влијаат разни инфекции.

Овие причини кршат откривање на долниот езофагеален (срцева) сфинктер. Страдање и перисталтиката на хранопроводот, преку кои храната се акумулира во долните делови од неа.

Во време кога има храна на дојка е доволно голем, механички откривање кардијата под притисок.

Како што се испоставува болест

Првиот симптом на ахалазија кардијата - дисфагија, т.е. голтање тешкотии. Се чини дека одеднаш (на пример, по стрес) или се развиваат постепено.

Тешкотии при голтање почувствува веднаш, но по неколку секунди од почеток. Болус се слоши во градите, што е многу фрустрирачки.

Да се ​​ослободи од тоа чувство, секој пациент е нивните техники: Пијте голтка чаша вода, се сопре здивот, и други. Понекогаш тоа е парадоксално дисфагија кога течна храна минува хранопроводот полесно од солидна.

На вториот симптом - регургитација. Тоа произлегува од намалување на периодични повлажна мускулите на хранопроводот, предизвикувајќи храна се враќа во устата.

Тоа може да се случи веднаш по оброкот или после неколку часа. Rehurhitatsyyu зајакнува торзото напред позиција на грбот, па затоа често се забележани во текот на ноќта (симптом влажни кеса).

На третата симптом - болка во градите. На почетокот на болеста е предизвикана од нагло намалување на esophageal мускули. Во подоцнежните фази на болка често поврзани со воспаление на хранопроводот (езофагитис) и нејзините големи претекување храна.

Болка напад трае од неколку минути до неколку часови. Таму обично е празен стомак или по повраќање. Болката е доволно силна за да се прошири interscapular простор левата рака, вратот, вилицата.

Четвртиот симптом - губење на тежината. Особено тоа се изразува во подоцнежните фази на болеста. самите пациенти често се ограничат во храна, страв од болка.

Како опасни ахалазија кардијата

Иако болеста не е рак, го носи одреден ризик.

Во подоцнежните фази од можните компликации како што се хранопроводот интегритет ѕид прекршување (пауза) и крварење. Општи исцрпеност исто така, може да предизвика смрт.

Методи за дијагноза и третман

Во ахалазија кардијата да се консултираат со гастроентеролог и хирург. Симптомите се многу карактеристични, но точна дијагноза потребно е понатамошно испитување.

Се утврди присуство помага да се прошири на хранопроводот радиографија со контрастен материјал (бариум сулфат). За оценување на слузницата на езофагусот Esophagoscopy однесување. На степен на срцеви сфинктер грчеви утврдена со користење на Ezofahotonokimohrafiyi.

Третман на ахалазија кардијата зависи од стадиумот на процесот. Во почетните фази препишуваат nytrohlitserynovoho серија, antispasmodic и седативи. Во тешки случаи покажува балон дилатација на срцеви сфинктер или операција.

Ахалазија кардијата: повреда рефлекси
Категорија На Медицински Проблеми: Болести