Сите од рак на јајниците

Здравство И Медицинскиот Видео: Фактор Здравје 12 04 2017 (Март 2019).

Anonim

При стартување на болест која ја предизвикува, како да се препознае раните фази и да се третираат брзо.

Ракот на јајникот е неконтролирано процесот на клеточната делба честите јајниците. Овој преглед е посветен на најчестата форма - епителните рак на јајчник.

Што е рак на јајниците?

Ако клетките на една или две јајниците стануваат абнормални и неконтролиран раст на поделба на развој на рак на јајниците. Овој преглед е посветен на најчестата форма - епителните рак на јајчник.

Кога дијагнозата на ран карцином на јајниците често може да се излечи. Но, повеќето од времето на дијагноза на туморот го прави тоа се шири во телото.

Дознајте што вие или вашите најблиски болни од рак е многу страшно. За да помогне во надминување на вознемиреност и конфузија на вести добиле помош Разговарајте со вашиот лекар или третман во група на психолошка поддршка.

Што доведува до развој на рак на јајниците?

Научници од целиот свет се уште не знаат дека главната причина за рак на јајчник. Сепак, се знае дека на основа на малигни заболувања е прекршување на ДНК.

Некои жени се особено најверојатно да се развие рак на јајчник. Најчесто тоа се развива кај постменопаузални жени, а во нулипарите жени.

Кои се симптомите на рак на јајчник?

Во некои случаи, на почетокот на развојот на рак на јајниците се јавува без специфични симптоми. Сепак, повеќето жени во раните фази постојат жалби. Главните симптоми вклучуваат чести надуеност, абдоминална болка во карлицата, губење на апетит и брзо заситување, брзо и неконтролирано мокрење.

Други симптоми може да бидат замор, нарушена дигестија, болки во грбот, болка за време на сексуален однос, запек и менструални неправилности. Но, овие симптоми не се специфични и може да се забележи не само во рак на јајчник.

Како да се одреди дијагнозата?

Идентификувајте јазол овозможува на јајниците на вообичаениот преглед од страна на стол гинеколог. Често тумор не може да се види на карличната ултразвук. Сепак, повеќето од идентификуваните јазли не се рак.

Единствениот начин да се потврди дијагнозата - биопсија на јајниците. Да го направите ова, мал засек на предниот абдоминален ѕид и отстрани парче на туморот. Понатаму, материјалот е испратен во лабораторија за да се потврди дијагнозата на рак.

Исто така, за испитување на жените изложени на ризик за рак на јајчник може да бидат прикажани за туморски маркери во крвта, тоа се нарекува CA-125. Меѓутоа, овој метод не е точна. Тоа не е секогаш се појави на ран карцином. Исто така, зголемување на CA-125 ниво забележано во други услови, како што се промена на фаза на менструалниот циклус, ендометриоза, матката фибром со други видови на рак на други сајтови.

како

лекување

рак

јајниците

?

Главниот метод на третман е хируршко отстранување. Во операцијата се отстранат сите видливи компоненти. Обично тоа е придружено со отстранување на едната или двете јајниците. Може да биде потребно отстранување на матката и јајцеводите. По операцијата поголемиот дел од жените наведено хемотерапија за неколку месеци, така што лековите ги уништи сите останатите клетките на ракот во организмот.

По третманот, ракот може да се врати, затоа што преживеале рак на јајници треба редовно проверки во текот на животот. Ако било повторување на рак и тумор се враќа, се повторува хемотерапија ќе се врати во нормала.

Ракот на јајникот е многу тешка болест, но повеќето жени не може да го победи успешно. Успешниот исход и опстанок зависи од возраста на пациентот, здравје, инциденцата на ракот, и за тоа дали сите јазли за да го избришете тумор време на операцијата.

Врати се кон нормалниот живот им помага на комуникација со други жени, кои се наоѓаат во оваа ситуација. Пациентите кои присуствуваат на групи за поддршка се чувствувате подобро, тие имаат многу подобри апетитот и сонот. Прашајте го вашиот лекар за контакти групи за поддршка на пациентите со рак на јајчник. Исто така, постојат неколку веб-сајтови каде што пациентите со рак комуницираат и да разменуваат искуства.

Какви промени да доведе до рак на јајниците?

Најчесто, овој рак влијае постменопаузални жени. Ризикот од рак на јајниците се зголемува ако едно семејство веќе рак. Постои голема веројатност од рак на јајниците кај жените кои имаат рак на дојка.

Истото шанси за добивање рак на јајниците се зголемува:

1) Ако жената никогаш немала деца.

2) Менструацијата започна 12 години и дојде по менопаузата 50.

3) Во неплодни жени.

4) Ако жената добиле хормонска заместителна терапија кај жените во постменопауза.

Сите од рак на јајниците
Категорија На Медицински Проблеми: Болести