Алвеолитис

Здравство И Медицинскиот Видео: Alveolite (Март 2019).

Anonim

Алвеолитис - група на заболувања во респираторниот оддел на белите дробови со тенденција да се дифузни ткивото на белите дробови замена врзивно средство.

Алвеолитис може да биде idyopatychnymy фиброзен, егзогена алергиски, токсични фиброзен.

Идиопатска фиброзен алвеолитис

Идиопатска фиброзен алвеолитис (дифузна интерстицијална фиброза, или синдром на Hammena - богат) - хронична болест на белите дробови со прогресивна дифузна pnevmofybrozom.

Се верува дека болеста се развива во генетската предиспозиција. Важна улога игра од страна на метаболизмот на колагенот. Најчест кај жени, инциденцата на 3-7 случаи на 100 илјади. Население.

Главните симптоми - останување без здив, појавувајќи се на напор, но како што болеста забележани сам. Често е придружена со сува кашлица, цијаноза и бледило на кожата, замор.

Постепено, пациентите губат телесната тежина, намалување на ефикасноста, промена на обликот на ноктите - тие се конвексни ("час очила") терминал фалангите на прстите се здебели ("тапанот стапчиња"). Потоа развој белодробни болести на срцето. Просечниот животен век на пациентите без третман не е повеќе од 4-6 години.

Испитувањето откри:

  • во крвта - зголемен ESR, зголемување на гама-глобулин, присуството на специфични антитела, ревматоиден фактор;
  • на Х-зраци на градите - интерстицијална фиброза ("саќе на белите дробови");
  • проучување на функцијата на белите дробови - намалување на капацитет на белите дробови, прекршување на вентилација;
  • за време на бронхоскопија - бронхите стегање и деформација;
  • биопсија на ткивото на белите дробови - појави васкулитис и фиброза.

Третманот вклучува кортикостероиди со имуносупресиви, симптоматска терапија, калиум лекови, витамин терапија, вежби за дишење, вежбање.

Егзогениот алергиски алвеолитис

Оваа болест е предизвикана од вдишување на органска прашина содржат различни алергени поврзани со имунолошкиот одговор и се појавува pnevmofybroza развој. Најчесто се гледа кај возрасните, но се јавува кај деца (љубители на аквариуми, папагали и така натаму. Д.).

Видови на алергени се многу различни: сено, жито, брашно или шеќер во прав, измет од птици, пердуви, различни видови на габи (на пример, Aspergillus).

Вдишување на алергени доведува до формирање на антитела и имунолошки комплекси во нивната акумулација на ѕидовите на алвеолите формирање на грануломи (јазли) во мембрана на алвеоларен и ѕидовите на бронхиите понатаму супституцијата на сврзното ткиво.

Болеста често се јавува како акутни респираторни инфекции, бронхитис, барем - пневмонија. Во постојан контакт со алергенот станува хронична прогресивна форма. Болеста се развива на ист начин како и претходната форма алвеолитис, исто така придружени со развојот на кардиопулмонална инсуфициенција.

Испитувањето откри:

  • крв - леукоцитоза, присуството на антитела специфични за наводните антиген;
  • на радиограмот на градите - зајакнување и дифузни деформација на шемата на белите дробови, дифузна фиброза ("саќе на белите дробови");
  • проучување на функцијата на белите дробови - вентилација неуспехот со намален капацитет на белите дробови.

Третманот треба да се одржи во однос на позадината на престанокот на контакт со алергенот. Третман со лекови вклучува кортикостероиди (вклучувајќи инхалациони), лекови, чистење слуз, бронходилататори, вежби за дишење, вежбање.

Фиброзен алвеолитис Токсични

Болеста се развива кога изложеност на токсични хемикалии, некои лекови со развојот на имунолошкиот одговор со дифузна лезија на алвеолите и белодробен интерстицијален ткиво.

Клинички манифестации и лабораториски податоци и инструментални истрага неспецифични, слично на другите форми alveolytov.

Третманот вклучува прекин на контакт со токсични супстанции или дрога, инхалација и ингестија на глукокортикоиди, администрација на лекови кои се подобри спутум, физиотерапија, вежбање терапија, вежби за дишење, speleotherapy.

Алвеолитис
Категорија На Медицински Проблеми: Болести