Алцхајмерова болест

Здравство И Медицинскиот Видео: Пред 5 Дена Исчезна Лице Со „Алцхајмерова“ Болест (Март 2019).

Anonim

Алцхајмерова болест - болест која се јавува кај луѓе во длабока старост. Таа се карактеризира со слабеење на функциите на мозокот.

Бидејќи човек не може да се грижи за себе на свој - тоа бара постојана помош надзор.

На голем недостаток на оваа болест е тоа што не се лекува. Сите лекови кои се користат во третманот насочена само на тоа како да се направи ситуацијата малку подобро, привремено слабеење некои симптоми.

Редоследот и причините за Алцхајмерова болест

Болеста се јавува поради губење на нервните клетки, како и повреди на врските помеѓу останатите клетки во мозокот. Дури и кај пациенти имаат депозити во мозокот амилоид протеин - специјален протеин чие присуство дава соодветна преносот на нервните импулси.

Со текот на годините, студии откриваат точната причина за болеста не успеа. Постојат само општи фактори, кои може да го зголеми ризикот од болести.

  • возраст над шеесет години. Тоа е болест само на постарите луѓе. Постар, толку е поголем ризикот од својот развој. Не е пронајден, но жените страдаат болест почесто од мажите;
  • наследноста. Алцхајмеровата болест често се случува кога проблемот е во непосредна семејство;
  • значително прекумерна тежина. Луѓе кои се сериозно подобро воспоставените норми, исто така, се приклучи на редовите на пациенти со ризик во иднина;
  • хипертензија. Зголемениот притисок е исто така често се среќава кај пациенти со слична дијагноза.

Друга причина, која е директно поврзана со проблеми со мозокот, е повреда на главата добиени во минатото. Познато е дека овие повреди речиси секогаш има последици.

симптомите

Добивање на болеста се карактеризира со проблеми со меморијата. Потоа, ситуацијата се влошува - симптоми расте како снежни топки. Пациентот обично заборава не само нови информации, но исто така и оној кој бил вклучен за многу години. Ова може да биде имињата на роднините во свое име и адресата на куќата - ништо.

За пациентите карактеризира perepytuvannya: едно прашање што може да побара многу пати без сеќавајќи се, или дека тоа е веќе поставена, нема одговор. Таквите луѓе се збунети за тоа време и датуми, не се признаваат на местото каде што се, и не може да дознаам како да се удри во една одредена точка. Кога ќе си одам дома, и тие лесно може да се изгуби - да ја напуштат или да одат на некоја непозната дестинација. При користење на единици за пребарување на податоци случаи се група со висок ризик.

Проблеми со меморијата и на екранот на извршување на нормални, вообичаени. Човек заборава да се мие, се мијат забите. Престанува да се користи за домаќинство, кои уживаа пред тоа, бидејќи таа целосно ја загуби вештини таква работа. Пациентите не се препознаваат во огледало, земајќи сопствената рефлексија за друго лице.

Тоа е типично кај пациенти начин на зборување. Многу зборови се заменуваат како синоним - не секогаш јасни и соодветни. Често се повторува пациентот изрази информации. Расеан, тој може да престане во средината на фрази, заборавајќи го она што беше дискутирано претходно.

Речиси секогаш на развојот на болеста е промена на расположението и карактерот како целина. Едно лице може да падне во депресија, апатија или страдаат непотребно сомнение за другите. Тоа може да се манифестира агресија, прекумерна раздразливост - во овој случај е многу индивидуални.

Ризикот од појава на овие симптоми е дека тие не само да се развие во големата слика. Сè што се случува постепено. Во раните фази на однесувањето на пациентот само како уморни човечкото однесување. Привремено ненамерно обвинет за замор или други причини. Но, постепено симптомите станат посветли, дополнети со други знаци, и болеста станува очигледна. Колку повеќе - толку повеќе пациентот има потреба од заштита. Луѓето со оваа болест може да се задржи, бидејќи тоа е опасно за нивното здравје, живот, а понекогаш и на другите.

Фаза на болеста

Во Алцхајмеровата болест вкупно седум фази. најраните не даде никаков знак, може да детектира дури и на лекар во текот на испитувањето.

Во втората фаза карактеризира со заборавот, што не е дури и видливи за другите. Во суштина тоа го гледа пациентот. Меѓутоа, истите овие симптоми карактеристични за нормалното стареење, така што тие не се премногу алармантна.

Третата фаза Се чини дека повеќе од јасно, проблеми со меморијата се видливи за другите. Но, тие не се толку сериозни што ќе може да се постави дијагнозата.

но, четвртата фаза само повлекува дијагноза.

почнувајќи од шестата етапа Пациентот не може да се јаде, оди во тоалет и се облекуваат да се вршат какви било други функции.

на шестиот и седмиот фаза треба постојан мониторинг од надвор. По правосилноста на дијагнозата на пациентите живеат околу седум години. Сепак, некои пациенти (нешто помалку од три проценти) да живее повеќе од четиринаесет години. Генерално оваа болест во заедницата може да имаат симптоми на голем број на индивидуални карактеристики.

Дијагностика, дијагноза

За да се детектира болеста треба да се исклучат други болести кои може да имаат симптоми слични на почетните фази - тумор на мозокот, мозочен удар, итн За овие цели, што се користи компјутеризирана томографија и магнетна резонанца. Исто така, спроведе неколку тестови на крвта.

Достапно Лекарите се специјално дизајнирани тестови кои ќе ви овозможи да се провери нивото на знаење, својства меморија и некои други точки. Исто така, во истражувањето што го спроведе разговор со пациентот во која бара специјалист подготвени прашања.

И само по сите други причини целосно исклучени, дијагнозата е направен.

Третман на болест

Бидејќи болеста е неизлечива, е во режија на методи за ублажување. Таа користи специјални лекови. Првата група се однесува на објекти, добро за меморија и размислување, а вториот - на алатки кои чиста анксиозност и депресија. Како грижа, лекови треба да се следат луѓето кои се грижат за пациентите.

Спречување на Алцхајмеровата болест

Бројни студии во оваа област не даде никакви детали. Сите видови на превенција дека постојат толку многу се однесуваат на претпоставки, иако понекогаш покажува нејзината ефикасност.

Така, експертите препорачуваат дека луѓето се придржуваат на квалитетот на исхраната, и често се однесуваат на овие Медитеранот. Се верува дека зголемувањето на интелектуална активност помага да ја избегне болеста и го одложи почетокот на овој термин. Така, познавање на неколку јазици, шах, музика, крстозборките и повеќе смета одлична превенција на проблеми со меморијата или мозокот како целина.

Лекарите препорачуваат да се откаже од лошите навики - дури и ако постои директна врска ваквите навики значително подобрување на болест, што не е дискутабилно.

Алцхајмеровата болест Истражување спроведено денес. Иако во оваа област не дојде толку многу да се постигне. Луѓе кои треба да се грижи за пациенти со оваа дијагноза може да се потпре само на скромните достигнувања на медицината и надеж за понатамошен развој на овој сектор.

Алцхајмерова болест
Категорија На Медицински Проблеми: Болести