Амниоцентеза

Здравство И Медицинскиот Видео: Амниоцентез – Видео (Јуни 2019).

Anonim

За време на бременоста, поради различни причини, може да се случи кршење на фетусот. Детето е опкружен со амнионска течност - амнионската течност содржи живи клетки на кожата и други супстанции.

Нивното истражување помага да учат вредни информации за здравјето на фетусот, како и името на оваа дијагностичка метода - амниоцентеза. Што е амниоцентеза?

Амниоцентеза - студија метод на амнионската течност. Тоа е пирсинг на стомачниот ѕид на матката. Во текот на состанокот избран мала количина на амнионска течност и спроведување на голем број на студии, хормон (количина, составот хормони), имунолошки (откривање на повреди во специфични имунитет), биохемиски (состав на амнионска течност). Вкупно анализа на овие студии течности помага да се определи целокупната состојба на плодот и да се идентификуваат ризикот од генетски аномалии.

Постојат неколку стотици сорти на генетски дефекти кои може да се открие начинот на амниоцентеза, вклучувајќи хромозомски болести (синдроми Едвардс, Patau и надолу), дефекти на невралната туба ('рбетниот хернија и др.) Сепак, дефекти при раѓањето, како што се расцеп на непцето и расцеп на усна, амниоцентеза не покажува.

Индикации студии премин

Одлуката да се користи методот на амниоцентеза може да се земе само една бремена жена, затоа што оваа постапка е поврзан со одредени ризици. Мислев дека во врска со можноста на оваа студија распаѓа. Прво на сите, треба да бидат подготвени за тоа, во случај на аномалии можеби ќе треба да се прекине бременоста. Сепак, рано откривање на дефекти во дете ќе дознаете што може да биде потребна помош.

И како амниоцентеза претставува одредена закана за здравјето на мајката и нејзиното бебе, овој тест понуда направи само жени со добри предуслови за развој на фетусот генетски болести, вклучувајќи и во следниве случаи:

 • Ултразвук откри сериозен проблем, како што се срцеви мани, што може да укажува на хромозомски абнормалности;
 • Според резултатите од тестовите за скрининг е ризикот од појава на бебе со хромозомски абнормалности;
 • Една или повеќе женски роднини и/или татко на детето да има некои генетски варијации;
 • Бремените жени постари од 35 години од тоа време го зголемува ризикот од појава на болно дете - 1 во околу 300 (во споредба со мајките на возраст од 20 години, тоа е сооднос од 1 до 2000 година).
 • Жената веќе беше бремена со генетски аномалии кај фетусот.

На времето и начинот на

Применетата метода на амниоцентеза во бременоста 16 - 18 недели (односно 14 недели по првиот ден од првиот менструален период, не се случи). Меѓутоа, ако лекарот е причина да се сомнева феталниот развој на болести на срцето или сериозни генетско нарушување што е дозволено амниоцентеза за до 14 недели. Исто така, во некои ретки случаи се спроведува амниоцентеза и условите заради подоцна абортус, ако постојат медицински индикации. Во овој случај, меур инјектира концентриран раствор на сол или друг лек. Се одржа оваа дијагностички тест гинеколог во операционата сала.

Пред покренување на постапката, бидете сигурни дека бремените ултразвук за да се утврди локацијата на плацентата да се спречи оштетување за време на пункција. Сем пункција направи преку предниот абдоминален ѕид на матката, по лекување на мал дел од кожата на стомакот p'yatyprotsentnym алкохолен раствор на јод. локална анестезија пункција znebolyuyut да се намали непријатно чувство. Под контрола на ултразвук лекар воведува долги тенки шупливи игли во амнионската празнина и стекнување 15-20 ml течност, која праќа на лабораториските анализи.

Во лабораторија, смета на сите хромозоми и да се одреди нивната структура, но процесот трае две до три недели. Факт е дека за дијагностички цели бара одреден број на клетки дете, се одгледуваат во посебни услови, која е причината зошто таа добива резултати веднаш. Веднаш по амниоцентеза пациентот може да доживее болка во стомакот. Некои забележани по амниоцентеза мали дамки. Затоа, обично лекар препорачува одмор во кревет во текот на денот.

Исто така, по некое време амниоцентеза лекар ќе ги провери чукање на срцето на вашето бебе и да се види на жената да се спречат можните контракции на матката.

Контраиндикации за амниоцентеза - присуство во матката на бенигни тумори; малформации на матката; плацентата на предниот ѕид на грлото на матката; загрозени абортус; инфективни процеси или фебрилни државата.

последици амниоцентеза

Во оваа студија, предмет на одредени ризици.

Следните амниоцентеза последици:

 • Инфекција или други компликации (по еден во 200 жени);
 • Жената крварење или фетусот;
 • Чувството контракции за неколку часа по завршување на постапката - најчестите последици од амниоцентеза;
 • Спонтан абортус здрави деца (1 500);
 • Спонтан абортус.
 • Мајка, која има негативен Rh фактор пред постапката, со цел да се заштити бебето од инјекции антитела Rho-гама глобулин. Во 2 случаи од 100 е овој обид предизвикува абортус;
 • фетусот повреда (амниоцентеза веројатноста за вакви ефекти е практично нула, но сепак е можно ако игла лекар допира витална област на децата);
 • Оштетување на мембраните, што резултира со крварење и на крајот на амнионска течност (лага пациент на зачувување, третманот може да потрае и до неколку месеци);
 • Предвремено раѓање.

Тоа, рече, секоја жена, пред да се согласи на тест треба да се земат предвид можните последици од амниоцентеза и тежат на "за" и "против". Покрај тоа, резултатите од тестот се уште не е гаранција за целосно здраво дете раѓање, го исклучува само одредени болести.

Нејзината точност е околу 99,4%. Затоа, секоја бремена жена треба да се консултираат со генетичар, а потоа да се донесе конечна одлука.

Амниоцентеза
Категорија На Медицински Проблеми: Дијагностика