Аневризма

Здравство И Медицинскиот Видео: Аневризма Головного Мозга (Март 2019).

Anonim

Аневризма - ограничени патолошки проширување на крвните садови. Ова издаденост на ѕидот на крвниот сад се случува, кога Комбинацијата од висок внатрешен притисок, кои обично се случува во артериите, и слабоста на ѕидот. Аортна аневризма се многу ретки, поради низок притисок во нив.

Слабоста на васкуларниот ѕид може да биде против позадината на вродени дефекти садови (коарктација на аортен лак), или во местото на уништување на внатрешната обвивка на артериите. Има вродена аневризма, но повеќето од нив се добиени како резултат на повреда или инфекција васкуларни лезии (сифилис).

Но, главната причина, според експертите, е васкуларни плочки на атеросклероза.

Издаденост случува во артериите на различни нивоа и дијаметар. И го прикажува аневризма може да варира во зависност од локацијата во телото.

На пример, артериска анеуризма во мозокот може да се открие првично само главоболки, преку механички притисок околните области на мозокот. Периферна васкуларна аневризма може да се потсети на интензивна болка во рацете или нозете. Тоа се случува дури и срцева анеуризма.

Најопасниот е аортна аневризма. Аортата - најголемата артерија во човечкото тело, што се емитува директно од срцето крв под најголем притисок. Веќе разгрануваат од аортата садови кои го хранат бубрезите, цревата, црниот дроб и срцето. Опасноста на аневризми на циркулацијата на сајтот е брзиот развој на оваа болест, која брзо почнува да го загрози животот на пациентот.

знаци

Сам по себе, првиот аневризма може да се случи како тумор компресија на соседните органи (срце, цревата). Дијагноза на болеста е многу тешко, бидејќи болеста се поистоветат со други нарушувања. Аневризма често се најде случајно за време на преглед (ултразвук или слики).

Абдоминална аорта аневризма може да биде бележан за тумор на стомакот, но белег е мачна. Стекнат Бран кога притискање на стомакот треба да го предупреди пациентот.

Ѕидот на крвниот сад издаденост може да биде исполнет со тромб, понекогаш - огромна големина. Ова може да предизвика згрутчување на комплетна блокада на крвните садови и аневризма прекин со крварење. Па така постојат многу удари.

Spot идните аневризма е обично утврдени од страна на слабост на внатрешната обвивка.

Причините за аневризма

Внатрешната обвивка на артериите, во повеќето случаи, уништени атеросклеротични плаки. Веројатноста на аневризма може да се процени преваленцата на атеросклероза во современото општество. Помалку погодени артерија внатрешната мембрана инфекција, но тоа се развива како аневризма.

Страшна знак се смета за појава на интензивна болка, понекогаш придружени со вртоглавица и губење на свеста. Ова се нарекува стратификација аневризма. Дефектите мембрана крвен притисок влегува во просторот помеѓу слоевите.

Висок притисок во пулсирачки артеријата придонесува за натамошно раслојување на ѕидот на крвниот сад. Во услови на брзо уништени бродови помеѓу мембрани исто така може да се формира згрутчување дека suppurate. Но, поделбата на аневризмата е рапидно расте од неколку часа до неколку дена, државни и навремена дијагноза може да спаси човечки животи.

Третман на аневризми

Третман на аневризми претходно само хирургија, патолошки дел е снимен, а потоа шевове или протетски садови. Денес, во однос на развојот на минимално инвазивни третмани, тоа е можно да го блокира развојот на аневризма во внатрешноста на бродот.

За оваа артериска (преку феморалната артерија) го претстави долго флексибилна цевка, која е под контрола на Х-зраци може да се направи до аневризмата и го постави ендопротези. Ендопротези зајакнува и внатре и надвор од аневризма на ѕидот на крвниот сад од крварење. Се разбира, ваквиот третман е можно само за ограничен индикации.

Аневризма е болест опасна по живот. Затоа треба да биде навремено испитување во најмала сомневање, бидејќи компликации не може да дозволи таква можност.

Аневризма
Категорија На Медицински Проблеми: Болести