Анкилозен спондилитис

Здравство И Медицинскиот Видео: ¿Qué Es La Espondilitis Anquilosante? (Март 2019).

Anonim

Анкилозен спондилитис - хронична форма на артритис, кои често влијае на рбетот. Овој вид на артритис може да предизвика болка и намалена мобилност на средината назад, долниот дел на грбот, задникот, вратот, а понекогаш и други делови од телото, како што бутовите, градите или нозете.

Исто така во овие области може да се доживее на оток и ограничување на движењето. Оваа болест е почеста кај мажите.

Не постои лек кој може целосно да се излечи болеста, но може да се спречи симптомите на болеста и во повеќето случаи се спречи влошување на својот тек. Многу луѓе се во состојба да водат нормален живот и работа.

Оваа болест може да предизвика други проблеми. Може да има болка во ирисот на окото (иритис), развој на проблеми со дишењето, како и горниот дел од телото почнува да се наведнуваат и ѕидот на градниот кош станува помалку еластични.

причини

Причината е непозната, но болеста може да биде наследна. Поголемиот дел од луѓето кои страдаат од анкилозен спондилитис се раѓаат со специфичен антиген (HLA-B27), но присуството на овој антиген не се показател за предиспозиција за оваа болест.

Резултатите од истражувањето покажуваат дека бактериски инфекции и еколошки фактори играат улога во развојот на болеста.

симптомите

Типични поплаки на болка во долниот дел на грбот и задникот умерена или тешка тежината, особено во раните утрински часови. Тие постепено се намалува за време на физичка активност. Анкилозен спондилитис обично се развива меѓу адолесценцијата и 30 години.

Со текот на времето, болеста се влошува, како сплотена пршлени, рбетот губи флексибилност. Постои ограничување на движењето на вратот и грбот, кои бледнеат физиолошки криви. Средишниот дел на грбот се наведна нанадвор. положба на телото со навалување напред одење тешко.

Кога на зглобовите кои се поврзете на ребра и клавикулата со градната коска, воспалени, станува тешко да дишат. Понекогаш болест влијае на очите, белите дробови, срцеви залистоци, гастроинтестиналниот тракт и аортата.

Како да се дијагностицира анкилозен спондилитис

Рани знаци на болеста станува досадна болка во долниот дел на грбот и задникот. Лекарот треба да се разјасни дали симптомите се зголемуваат со текот на времето, роднините на пациентите кои страдаат од болести на зглобовите.

Во случај на сомневање за анкилозен спондилитис лекар може да препише следните студии: Х-зраци, анализа за присуство на HLA-B27 антиген, или магнетна резонанца (МРИ) сакроилијачен заеднички.

Најочигледен знак на болеста - промена во сакроилијакалните заеднички. За да го смените беше јасно видлива на х-зраци, мора да помине многу години на почетокот. За оваа причина, лекарите може да се дијагностицира со сигурност само по почетокот на симптомите за долго време.

Третман на анкилозантен спондилитис

Третманот вклучува вежбање. Тие ќе ви помогнат да се олесни вкочанетост на зглобовите, се должи да се нагоре и назад ќе биде полесно. Исто така, користете лекови кои ублажување на болка и оток.

Од луѓето кои страдаат од анкилозен спондилитис, ризикот за повреда на рбетниот мозок, тие мора да се зацврсти сигурносен појас додека се возеше во автомобил.

Тоа треба редовно да се проверуваат за можно воспаление на очите (иритис). Можете да ги користите трска при одење да се намали товарот на зглобовите.

Понекогаш ви е потребна операција на рбетот. Ако колк или колено сериозно импресиониран со артритис можеби ќе треба да го замени вештачки.

Оваа болест не може да се излечи целосно. Сепак, рана дијагноза и третман може да помогне да се намали болката и да ги отстрани ограничувањата во движења кои ќе водат активен живот за долго време.

Анкилозен спондилитис
Категорија На Медицински Проблеми: Болести