Артритис во сифилис

Здравство И Медицинскиот Видео: Juvenile Chronic Arthritis (Март 2019).

Anonim

Артритис сифилис може да се случи во сите фази на болеста, но почести кај конгенитален сифилис (18% од пациентите), барем - кога купени.

Си ја заборавивте коските и зглобовите се обично метастатски природата (инфекција лебдат крвта), ретко - авион.

Поразот на зглобовите во примарен и секундарен сифилис се заразни и алергиски и обично е придружена само артралгија (болки во зглобовите), ретко - минлив артритис на ноќта (во првата половина на ноќта) болка.

Зглобовите на прстите на рацете и нозете обично не е засегната.

Синовијалната зглобовите формира лезии во конгенитален сифилис

 • Речиси секогаш, има и други знаци на конгенитален сифилис.
 • Најчестите оштетување на зглобовите кои се случуваат вид на хронична hidroartrozu. Вообичаено, првите погодени едно колено, но потоа синовитис може да се појави во симетрична заеднички.
 • Прв акутен или субакутен често може да биде предизвикана од траума заеднички. Овој заеднички се потечени од периартикуларен излив кеси, но мазна, без дисфункција. Промени периартикуларно ткиво оток, акумулација на течност во периартикуларен кеси и задебелување на синовијалната мембрана е јасно видлива во коленото на ултразвук.
 • Понекогаш тоа може да биде малку болна за време на палпација на пателата низ мал периоститис - воспаление на надкостница на тибијата во место на одредување на патела лигаменти, е она што може да се види на кош.
 • Во студијата на синовијалната течност леукоцитоза се утврди, но сериозна течност, без знаци на жежок и Wasserman за реакција (што е спротивно на серум) може да биде позитивен.

Synovialnaya формираат заедничка штета со терциерен сифилис

 • Реактивни синовитис кога купени (високо) сифилисот е многу поретки и често придружени со коскени лезии наоѓа во близина на заеднички (метафизите во локализација) или повреда на зглобната коска оддел со транзицијата на воспаление на зглобната рскавица - тоа е, формирање на средно артритис. Наспроти позадината на специфични егзацербација третман брзо отстранети, но процесот има тенденција да хроницитет.
 • Во прилог на коленото заеднички процес може да влијае на лактот на иста страна. И покрај фактот дека на зглобовите се деформирани, нивната функција не е оштетена, анкилоза речиси никогаш болка главно ноќе.
 • Општата состојба на пациентот е стабилна и задоволителна. X-зраци - сајтови коска коска уништување со знаци на мултиплекс склероза на периферијата.

Примарен коска форма сифилис (сифилитично osteochondritis)

Оваа форма се развива главно кај младите луѓе. Процесот започнува со формирање на гуми (мали области на некроза) во заеднички делови од коски, што доведува до коска дефекти околу нив да се формира бенд склероза и надкостница реакција - во овие места има болка на палпација

Со ширењето на страната заеднички е формирана од страна на ерозија на зглобната површина на уништување на рскавицата. Ова доведува до деформација на зглобот, но неговата функција не е оштетена.

Општата состојба на пациентот не страдаат, температурата е нормална, СЕ може да се зголеми реакција Wassermann е позитивен. Состојбата на хронична, но специфичен третман го подобрува здравјето.

Испитување во сифилитични лезии зглобовите

 • Комплетна крвна слика (зголемена еритроцитна седиментација, леукоцитоза).
 • Бактериолошко испитување на крвта (патогенот (бледо спирохета) во krovynu изгледа позитивно, но реакцијата на Wasserman).
 • Студијата на синовијалната течност (зголемување на нивото на протеини и леукоцити)
 • Држејќи седиментни реакции (Кан и tsytoholevaya) во серумот и синовијалната течност (тие обично позитивни).
 • X-зраци на зглобовите (коска дефекти периоститис, остеопороза).
 • Ултрасонографија на коленото и другите зглобови (бурзитис, синовитис, периоститис).

третман

Третман на специфичните комплекс се врши венерични болести. За да се намали зглобната манифестации користење на нестероидни анти-инфламаторни лекови, аналгетици.

Артритис во сифилис
Категорија На Медицински Проблеми: Болести