Артропатија во болест на белите дробови

Здравство И Медицинскиот Видео: Фактор Здравје 03-06-2016 (Март 2019).

Anonim

Причините и механизам на остеоартропатија во болести на белите дробови, главната манифестација на принципите на дијагноза и третман.

Хипертрофична белодробна остеоартропатија болест (Marie - Bamberger) Реорганизација коските и зглобовите кои се јавуваат под влијание на токсични ефекти врз тумор на коски и/или хронични воспалителни фактори.

Карактеристики на артропатија кај болести на белите дробови:

  • Во повеќето случаи остеоартропатија е еден од првите знаци на новите периферни рак на белите дробови, дури и кога не клиничките и радиолошките докази на туморот. Во овие случаи, тоа се развива брзо, во рок од неколку месеци.
  • Многу помалку се јавуваат во Хочкиновата болест остеоартропатија, метастази на тумори во градите, гнојна на хронични респираторни болести како бронхиектаза, хроничен апсцес, пневмонија и други. Ова артропатија развива бавно (обично во текот на неколку години) и често не се забележи од страна на пациентот.
  • Исто така, хипертрофична остеоартропатија честа појава во долговечни, хронични дигестивни болести (улцеративен колитис, цироза на црниот дроб, итн), со срцеви мани, и др

Во срцето на хипертрофична остеоартропатија, една манифестација на која е деформација на прстите во форма на т.н. "карабатаци", е хронична токсични ефекти од рак и/или хронични воспалителни фактори, и нарушување на автономниот нервен систем, кој е секогаш на располагање за тешки хронични болести.

Во меките ткива на ноктите фаланги означени едем, зголемување на производството на колаген, фиброза и спазам на мали периферни крвни садови. Ова води до намалување на коскената густина ноктите фаланги и повремени средната фаланга, во комбинација со иритација на надкостница и соодветните формирање на периостална слоеви.

Во исто време, означени знаци на синовитис (воспаление и зголемувањето на бројот на синовијалната зглобовите), како и кластери на мала количина на излив во интерфалангеалните, барем - во зглобовите на колената, глуждовите рачниот зглоб и лактот.

Главните манифестации на артропатија во болести на градите

  • Во малигни тумори на белите дробови, изразен брзо развивање на заеднички синдром манифестации во комбинација деформација шајки како "време прозорци" и придружени со лезии на коските. Така пациентите загрижени за болката не само во ноктите фалангите, туку и во другите коски на рацете, отежната со палпација.
  • Со развојот на артропатија со хроничен гноен болестите на градите кај пациенти фаланги болка обично не се направи.
  • Но, вклучување на други зглобови (лактите, колената, зглобовите и колената), како тие се развиваат болка, јави оток, ограничување на движење и утринска вкочанетост како ревматоиден артритис. Промените во коските и зглобовите често симетрични.
  • Многу често кај пациенти со артропатија беа оштетен од страна на автономниот нервен систем, кожата потење раце и нозе, топли бранови, бледа кожа, хормонални неуспех (мажи може да се развие gynecomastia).

Дијагностички остеоартропатија со болест на белите дробови

Ако артропатија се случува против позадината на тумори, крвта е забрзана седиментација, леукоцитоза, синовијалната течност во само мал леукоцитоза. Остатокот - менува карактеристиките на основната болест.

Радиолошки утврдува само во мали периостална слоеви траеше постоечка хронична болест, заеднички ултразвук може да покаже малку интра акумулација на течност.

Третман артропатија со болест на белите дробови

Често спроведена симптоматски третман на воспалителни заеднички. Сепак, за разлика од метастазите, овој третман е ефикасен, придружени со болка и намалување на отокот.

Во случаи кога операцијата се врши белодробна болест (за рак, апсцес или бронхиектазии), "тапанот стапчиња" и периостална слоеви се намалува, излив во зглобовите исчезнува.

Артропатија во болест на белите дробови
Категорија На Медицински Проблеми: Болести