Вештачки бубрег

Здравство И Медицинскиот Видео: Д-Р Драган Христов Тема : Живот Со Вештачки Колк (Март 2019).

Anonim

Што е дијализа, тој одржа и кој е назначен.

Бубрезите се дизајнирани за да се ослободи од телото на отпадни производи, вишокот на течности и токсини.

Кога бубрезите се функционира лошо, телото почнува да акумулира штетни супстанции, како резултат може да го зголеми крвниот притисок и течност се акумулира во ткивата, што резултира со оток. Ако бубрезите не можат да ги извршуваат своите функции доделени дијализа пациентот.

Што е дијализа

Дијализата - е постапка во која посебен уред ги отстранува штетните отпадоци, дополнителна сол и течност од крвта.

Постојат два вида на дијализа:

  • хемодијализа (со користење на крв Dialyzer филтрирани);
  • перитонеална дијализа (крв се чисти внатрешноста на телото по пополнувањето на стомакот со посебен чистење решение).

Кој има потреба од дијализа

Дијализата е потребно за лица со тешка хронична бубрежна инсуфициенција. Пациентот треба дијализа кога бубрезите губат способноста да ги извршуваат своите функции од 85-90%. Во акутна бубрежна инсуфициенција може да бара привремен дијализа.

Хемодијализата е најчесто се користи за лекување на вториот стадиум на бубрежна болест. Децата кои имаат потреба од дијализа, перитонеална дијализа обично се прави.

Што искуствата на пациентите за време на дијализа

самата постапка дијализа обично не предизвикува никаква болка или непријатност. Меѓутоа, кај некои пациенти може да го намали крвниот притисок, што може да предизвика главоболка, бледило, гадење и повраќање. Ова обично се случува по неколку третмани.

Покрај тоа, во текот на пациентите на дијализа може да се доживее:

  • Недостаток на енергија. Дијализа може да предизвика замор.
  • Депресија. Депресија - заеднички проблем за повеќето луѓе да се толерира дијализа, но оваа состојба често се третира. Затоа, ако пациентот почнува депресија, тој треба да се консултираат со лекар.
  • Чувството дека нема доволно време да ги извршуваат своите бизнис. Дијализа бара строг распоред поднесување и одржување на овој начин на живот, што може да го наруши режим на работа и одмор. Ова може да биде фрустрирачки за пациентот и неговото семејство.
  • Алергиски реакции може да се случи, обичај одговор, како зголемување на температурата и така натаму. Д.

Обично, дијализа, треба да се врши три пати неделно, за 3-5 часа. Обично постапката се врши во Центарот за дијализа или болница, иако понекогаш себе или за своите најблиски пациентите се научи како да се спроведе хемодијализа дома.

Пациентите кои се толерира перитонеална дијализа малку повеќе независни, бидејќи тие немаат потреба да ја спроведе постапката во клинички услови. Постапката може да се врши во текот на спиењето или нормални активности.

Препораки за јадење за време на дијализа

Типично, пациентите кои се толерира дијализа, лекарите препорачуваат промена исхрана. Специјална диета може да се направи третман поуспешна. Исхрана варира во зависност од видот на дијализа.

На пациентот му се препорачува да се ограничи внесот на течности и сол, со оглед дека течноста не е само во пијалоци, но и во супи, овошје, па дури и morozhenom.Krome на пациентот, се препорачува да се ограничи потрошувачката на храна со висока содржина на фосфор и калиум се повеќе храна богата со протеини. Сите промени во исхраната на пациентот треба да се согласи со вашиот лекар.

Види, ако бубрежна дијализа носи резултати

Да се ​​утврди дали дијализа отстранува отпадните материи од крвта, тест на крвта треба да се направи еднаш месечно, обрнувајќи внимание на нивото на уреата во крвта, што е показател на бројот на метаболички производи. Електролити како на пример натриум, калиум, калциум и бикарбонат исто така, мора да се контролира.

Што се случува ако престане дијализни третмани

Дијализа - не е лекување на болести на бубрезите, туку начин да го продолжи животот на пациентот чекаат трансплантација на бубрег. Директен дијализа треба да го поминат целиот живот.

Постојат пациенти 20-30 години кои живеат на дијализа. Процедури толку совршен кои ќе им дозволи да живеат не само таму и да работат напорно и спортуваат, да се роди и да имаат деца.

Вештачки бубрег
Категорија На Медицински Проблеми: Болести