Атеросклероза не е казна

Здравство И Медицинскиот Видео: Что Такое Атеросклероз? (Март 2019).

Anonim

атеросклероза - стеснување на крвните садови предизвикани од печати на ѕидовите на артериите и крвните садови поради акумулација на холестерол депозити на нив, што резултира со деформација и оклузија на крвните садови.

Како последица на тоа може целосно да го запре снабдувањето со крв на орган или ткиво, крвни садови кои импресиониран атеросклероза.

Атеросклеротични плаки, гледајќи нагоре од ѕидовите на садот да талкаат крварење и крвните садови и ги заглави артерии, што ќе доведе до драматично целосен прекин на снабдувањето со крв на одреден орган или ткиво.

Во денешниот развиените земји во последниве години, имено атеросклероза е најчеста причина за вкупниот морталитет и морбидитет. Според статистичките податоци на болеста е многу почеста кај луѓето кои живеат во градовите од оние кои живеат во руралните области. Жените страдаат од атеросклероза до четири пати помалку од мажите. Често, болеста се јавува кај луѓе по педесет години.

Причините за појава на атеросклероза

Денес пет главни фактори кои придонесуваат за понатамошен развој и прогресијата на атеросклероза е:

 • наследство;

 • седентарен начин на живот;
 • метаболни и ендокрини нарушувања (се носачи на болест);
 • нутритивните фактори (храна телото добива голема количина на масти, протеини производи и холестерол);
 • нервни пореметувања (промени lypidno-протеин биланс);

Главната причина за атеросклероза е вишокот на холестерол во крвта, кој е депониран во форма на плакета на ѕидовите на артериите, со што се намалува нивната нормална дозвола и спречување на крварење. Намалување на крвниот внесување на одреден орган, тоа доведува до кислород глад, злоупотреба и на крајот на правилното функционирање на срцев удар, мозочен удар или срцев удар.

Некои фактори на ризик за атеросклероза за жал се фатални, се: пол, наследноста и возраст, други, сосема е можно да го поправам: дебелина, висок крвен притисок, пушењето. Покрај тоа, постои група на фактори на ризик кои можат да се отстранат само делумно: дијабетес, разни видови hiperlypydemiy и многу повеќе.

симптомите

Како резултат на тоа, обесштетување артериски одговор депозити на холестерол, нејзините ѕидови експлодира надвор, има доволно време интервал нема очигледни симптоми на атеросклероза. Како што болеста напредува, системот под различни фактори (срцева аритмија, хипертензија, емоционален стрес, физичка активност) се трансформира плакета од стабилен во нестабилна состојба што често резултира со пукнатини или прекин на плочата. Површинска нестабилна плоча е склони кон згрутчување на крвта (атеротромбоза), што доведува до постепено стеснување на крвните садови. Во ткива и органи е прекршување на промет, се забележуваат на клиничките симптоми на пациентот.

Во зависност од локацијата во човечкото атеросклероза васкуларниот систем може да биде предвесник на следните болести:

 • Цереброваскуларни болести (исхемичен мозочен удар, транзиторен исхемичен напад);
 • Коронарна срцева болест (срцева слабост, ненадејна срцева смрт, аритмија, миокарден инфаркт, ангина);
 • Атеросклероза мезентерична артерии;
 • Атеросклероза на ренална артерија;
 • Атеросклероза на артериите на долните екстремитети (гангрена на нозете и стапалата, интермитентна клаудикација);
 • Атеросклероза на аортата.

Атеросклеротични васкуларна процес влијае на неколку базени. Луѓето кои имале мозочен удар три пати веројатноста на миокарден инфаркт. Во случај на ризик периферна артериска лезија на миокарден инфаркт е зголемен четири пати.

Атеросклероза на коронарните артерии и се карактеризира со многу симптоми во зависност од тежината манифестира акутна коронарна инсуфициенција или ангина се карактеризира со развој на срцева слабост или миокарден инфаркт. Против атеросклероза се случи на сите форми на коронарна срцева болест.

Атеросклероза на аортата во повеќето случаи се појавува по шеесет години. Во случај на атеросклероза лезии на торакална аорта на загрижени за горење интензивна болка во градите, кои се дадени во горниот дел на стомакот, грбот и вратот на пациентот. Во услови на стрес и болка за време на зголемување на вежбање. Болни манифестации не може да се преставам во рок од неколку дена (за разлика од ангина), и периодично zmenshuyuchys зголемува.

Во некои случаи, може да се појават следниве симптоми: тешкотии при голтање, несвестица, вртоглавица, засипнатост на гласот. Атеросклероза абдоминална аорта често се забележува запек, надуеност, болка во стомакот.

Кога атеросклероза влијае на аортната бифуркација, Lerysha синдром, кој се карактеризира со изрази како: toe чиреви, импотенција, ладно долните екстремитети, интермитентна клаудикација. И аневризма прекин (поделба) на аортата се најсериозните компликации на атеросклероза на аортата.

Атеросклероза на бубрежните артерии се манифестира со промени во урината и постојан пораст на крвниот притисок.

е прикажан атеросклероза мезентеричните крвни садови сечење горење болка во пределот на стомакот, кои се јавуваат за време на оброк, а потоа продолжи за два до три часа, нарушувања на столче и абдоминална дистензија.

Атеросклероза на периферните артерии често се манифестира замор и слабост на мускулите на нозете, ги чувствува merzlyakuvatosti подвлекува дека клаудикација (болка при одење во екстремитетите форсирање на пациентот да престанат).

Дијагноза на атеросклероза

Првичната дијагноза на болеста се врши семеен лекар или терапевт за време на годишниот прегледи. Утврдува индексот на телесна маса, се мери крвниот притисок се фактори на ризик (дебелина, дијабетес, висок крвен притисок).

Во случај на сомневање за атеросклеротични промени извршени консултации тесни специјалисти, васкуларен хирург (атеросклероза на аортата и/или на долните екстремитети) нефрологија (атеросклероза на реналните артерии), невролог (со церебрална артериосклероза), очен лекар (во атеросклероза дно) и кардиолог (исхемична болест на срцето).

Со цел да се разјасни степенот на уништување се покажува дополнителни методи инструментална преглед:

 • интраваскуларна ултразвук;
 • коронарна ангиографија;
 • ангиографија;
 • Ултразвук аортата и срцето;
 • електрокардиографија со стрес тест;
 • триплекс и двонасочно скенирање;
 • МНР.

Атеросклероза - третман

Третман на Атеросклерозата е комплексен, макотрпна и прилично долго. За пациенти најтешкиот предизвик е задолжително отфрлање на воспоставените навики за многу години и склоности. Пациентот мора да се откаже од вообичаениот внес на храна, промена заеднички режим и режим на власт, постојано дејствијата пропишани со вашето лекување лекар, зголемување на физичката активност, нормализирање на условите за живеење и работа, да ги преземат навремени мерки за да ја забави прогресијата на болеста.

Тоа е задолжително да се ослободи од оваа лоша навика, како пушењето, бидејќи на луѓето пушење, крвните садови се истроши многу побрзо. Исто така е неопходно целосно да се откажат од алкохол и строго ги следат antiatherosclerotic исхрана.

Дрога третман на атеросклероза вклучува примена на четири групи на лекови, за намалување на липидите, статини, ниацин, фибрати, секвестранти на жолчна киселина. Овие лекови имаат на атеросклеротична плака стабилизирачки ефект, ја подобрува функцијата на внатрешната обвивка (ендотел) на крвните садови и го инхибираат развојот на атеросклероза.

Хируршки третман на атеросклероза е прикажано ако заканата од компликации и да се врати на проодност на артериите. Во коронарна артериска болест за да се спречи можниот развој на миокарден инфаркт, бајпас операција или стентирање се врши коронарните артерии. За да се спречи можниот развој на гангрена на долните екстремитети протеза главни артерии. За спречување на мозочен удар (со церебрална атеросклероза) врши каротидна артерија стентирање.

Атеросклероза не е казна
Категорија На Медицински Проблеми: Болести