Церебрална атеросклероза

Здравство И Медицинскиот Видео: Food As Medicine: Preventing And Treating The Most Common Diseases With Diet (Март 2019).

Anonim

Атеросклероза - болест во која артериите поради формирање на плакета ѕид губат еластичноста и значително го стеснува нејзиниот лумен. Како резултат на нарушена снабдување на телото одговорно за храна која се претстави со васкуларна пакет крв.

Како артерија е во сите органи, Атеросклероза може да влијае на речиси целото тело, вклучувајќи го и мозокот. Главните артерии кои се одговорни за циркулацијата на мозокот, е на каротидните и рбетниот артерија. Тоа е нивниот пораз се случува во атеросклероза на церебралните крвни садови.

Загрижувачки знаци на атеросклероза

Дома церебрална атеросклероза едноставно наречена "склероза". На него се каже кога во огласот повреда меморија.

Покрај тоа, во оваа болест, постојат и други симптоми. Тие се развиваат постепено, како луменот на артеријата не се стеснува веднаш.

Човекот почнува да се жалат на главоболки, особено против замор. Загрижени за бучава и тинитус, несигурен походка и вртоглавица. Вознемирен визија како трепка "лета" пред неговите очи. Не е јасно, постои блок магацини.

На пациентот почна да спие лошо, често се буди во текот на ноќта, сака да спие во текот на денот. Тој не беше во можност да се фокусира долго на било каква акција, загуби фокусот, страда од меморијата.

Главниот ризик од церебрална атеросклероза е можноста за исхемичен мозочен удар.

Лекување на церебрална атеросклероза

  • Исхрана - е првото нешто на лекар назначен од атеросклероза. Се препорачува да се ограничи храна богата со холестерол и витамин Д. зголеми процентот во исхраната на храна богата со аминокиселини метионин и холин, како тие се елиминира холестеролот од организмот (соја, грашок, компир, спанаќ и сл.).
  • Дозирање вежбање.
  • поврзани лекување болести - болести како што се дијабетес и хипертензија, да придонесе за развој на атеросклероза.
  • Корекција на зголемување на ексцитабилност на нервниот систем - тоа е фактор на болеста. За целите на светлината терапија пропишана седативни лекови и растителни колекции, како и различни бањи (зимзелени, кислород, бром и сл.).
  • Витаминска терапија - витамини Б и Ц не даваат липопротеини воведени во ѕидот на крвниот сад.
  • Аспиринот - земањето на ден во мали дози спречува тромбоза.
  • Лекови нормализирање на содржината на липопротеини во крвта - тие доаѓаат во различни правци, се пробие на апсорпција на холестерол, намалување на неговата синтеза во црниот дроб, подобрување на производството на "лошиот" холестерол од телото. Избира саканата група на лекови на лекар поединечно.
Церебрална атеросклероза
Категорија На Медицински Проблеми: Болести