Берилиоза: фатални напредок последица

Здравство И Медицинскиот Видео: Zeitgeist Moving Forward ( Srpski Prevod End Macedonian Subtitle ) Cijeli Film (Март 2019).

Anonim

Поради неговите физички и хемиски својства, побарувачката берилиум во индустријата. Сепак, високо токсичен берилиум - берилиум болест предизвикува белите дробови или берилиоза. Ова значи дека работниците кои треба да се занимаваат сериозно со тоа ризикуваат здравјето на луѓето.

Во првата од берилиум и легури страдаат оние кои работат во компании поврзани со производството на вселенска технологија, авиони - овие растенија не може без берилиум.

Начини на берилиоза

Slaborozchynni соединенија (оксиди и метални берилиум хидроксид), за разлика од растворливи, сериозно труење не предизвикува. Сепак, тие да доведе до хронична болест, наречена берилиоза.

Берилиум е обично влегува во телото преку респираторниот тракт. Ако тој беше на кожата, телото ќе добие околу 0,1% од метал. Каде што концентрацијата на растворливи соединенија повеќе, метал влијае на кожата, зголемување продорен моќ, допуштајќи прилично голем број на берилиум телото.

симптомите

Болеста се манифестира постепено:

  • првиот пациентот се жали на замор, слабост;
  • скратен здив подоцна, прво одење, а потоа на другите;
  • отежнато дишење придружени со сува кашлица;
  • болка во градите;
  • пациенти брзо губат тежина од 12 до 20 kg за 3-6 месеци;
  • температурата се зголемува на 38-39 степени.

Испитување на пациентот откри респираторна слабост, недостаток на воздух во тивка позиција, со возење тоа значително се зголемува.

Постојат цијаноза и деформација фаланги (тие се како тапан стапчиња), и ноктите да биде во форма на време прозорци. Зголемува лимфни јазли.

Дијагноза и третман берилиоза

Дијагностика берилиоза понекогаш доста тешко да се спроведе, бидејќи на своите клинички и радиографски манифестации се слични на други болести. Имајќи го предвид ова лекарот треба да знаат како и со тоа што веројатноста пациентот е во состојба да комуницира со берилиум.

Еден метод е да се анализира површината на кожата со соли на берилиум (берилиум хлорид).

Исто така, развива методи за сензибилизација на берилиум:

  • откривање на антитела на метал;
  • утврдување на одговор на бели крвни клетки;
  • утврдување на одговор на осетливи лимфоцити.

кортикостероиди за третман берилиоза се користат се должи на нивната имуносупресивни и анти-воспалително дејство. Назначен како симптоматска терапија.

Берилиоза: фатални напредок последица
Категорија На Медицински Проблеми: Болести