Рак на мочниот меур

Здравство И Медицинскиот Видео: Фактор Здравје 28 4 2016 (Март 2019).

Anonim

рак на мочниот меур - малигнен тумор кое се појавува во ѕидот на мочниот меур, што се случува често со слуз, понекогаш - со другите слоеви на ѕидот.

Има рак на мочниот меур преодниот ќелија, сквамозни клетки и аденокарцином. растот на туморот е можно во лумен на мочниот меур (папиларен форма) или на дебелината на ѕидот на ртење соседните органи и ткива.

Причините за дегенерација на сопствена клетки телото во малигнен тумор е непозната. Предуслов за оваа болест може да биде продолжен контакт со одредени видови на хемикалии. Овој модел е пронајден на пример за амин бои.

А јасно случаите на рак на мочниот меур зависност гледа во однос на хронични воспалителни процеси во организмот. Тоа е причината зошто најголем број на тумори пронајдени кај пациенти по 60 години со хроничен простатитис и циститис. Инциденцата на ракот на мочниот меур е поголем кај пушачите.

Рак на мочниот меур: Симптоми

Во зависност од локацијата на туморот во мочниот меур и обликот на нејзиниот раст, симптоми на болеста може да варира. Еден од најчестите знаци е присуство на крв во урината. Таа, со значајно крварење може да згрутчувањето во луменот на мочниот меур, што предизвикува згрутчување прекрши одлив на урината.

Крв во урината може да се појави од други причини (цистит, простатит), бидејќи ова симптомот не се јасно покажуваат на туморот. Растот на туморот во близина на долниот пол може да предизвика тешкотии во празнењето на мочниот меур, исто како и во простатата аденом. А рак во близина на сливот на уретер е прекршување одлив на урината од бубрезите, што резултира во едностраното хидронефроза, па дури и пиелонефритис.

Присуство на тумор во ѕидот на мочниот меур мора да влијаат на процесот на мокрење. Мокрење може да се забрза и мокрење - нецелосни. Пациентот останува чувство на нецелосно празнење на мочниот меур постепено се протега низ резидуална урина. Болка во текот на мокрењето се појавува во зголемувањето на бројот на малигни процес.

Други вообичаени симптоми на рак на мочниот меур (исцрпеност, интоксикација) постојат во последните фази на болеста, се должи на метастази или лезија на соседните органи. Ртење задниот вклучување ѕидот на мочниот меур се заканува на ректумот.

дијагностика

Обично мочниот меур тумор очигледно не е откриена. Тоа може да се открие на Х-зраци контраст екскреторен, кога во собата против разлика во луменот на тумор на мочниот меур станува видлива сенка.

Опкружувачки процес во ѕидот на мочниот меур или мочниот меур може да се открие со помош на ултразвук, иако тоа е тешко, бидејќи на локацијата на функции на телото.

Ширењето на туморот може јасно да се види во магнетна резонанца. Но овие методи не се обезбеди комплетни одговори на мобилниот состав на туморот. Тие нема да го замени цистоскопија со биопсија.

Само видиш ткиво примерок на ѕидот на мочниот меур со микроскоп можат да обезбедат целосен одговор на сите прашања. Се должи на брзиот развој на флексибилни оптика во медицината, ова истражување стана многу полесно и повеќе информативни споредба со претходните децении.

Третман на рак на мочниот меур

рак на мочниот меур е предмет на отстранување, бидејќи операцијата е неизбежна. Обемот на операцијата зависи од процесот на дистрибуција, лимфни јазли и околните органи.

Понатаму зрак третман или хемотерапија, се утврдува од страна на присуство на метастази и видот на рак. Најнежните метод на отстранување на туморот е трансуретрална ресекција (ТУР), кој е исто така се користи за отстранување на аденом на простата. Но, тоа е можно за еден мал дел од случаите.

Зачувај телото на радикални третман често не може, затоа што кога ќе се отстрани целиот мочниот меур по прашањето или протетски мочниот меур, уретерите или повлекување на кожата. претходно открива рак на мочниот меур, помалку трауматично третман.

Рак на мочниот меур
Категорија На Медицински Проблеми: Болести