Обука за мочниот меур

Здравство И Медицинскиот Видео: Лек За Воспаление На Мочниот Меур Природа И Здравје 24 12 2016 (Март 2019).

Anonim

Како да се ре-проектот за контрола на уринарна инконтиненција на.

На проблеми со контрола на мокрењето лице може да се постигне таа цел живот ќе се сврти во тоалет. Стравот дека тоа ќе се случи кај луѓето може да биде толку силна што сила само седи дома.

Овие проблеми повеќето неволно рече дека дури и лекар. Сепак, дискусиите може да помогне да се најде решение и да им овозможи на луѓето да се врати во нормален живот.

Постои метод на преквалификација на мочниот меур, бихевиорална терапија, која им помага на контрола на мокрењето повторно да започне. обука за контрола на мочниот меур овозможува на пациентот да постепено научат да се одржи вашата урина за повеќе и подолго време за да се избегне неочекуван и непријатни ситуации кои вклучуваат неконтролирано мокрење.

Како да се утврди соодветноста на таквата терапија пациентот

Одлуката зависи од причините за ова нарушување. Немажена почеста кај жените, особено по породувањето или менопауза. Постојат различни видови на инконтиненција.

  • Немажена под стрес (стрес инконтиненција): остар притисок на долниот дел на стомакот (како кашлање, кивање или се смее) резултира со несакани мокрење.
  • Итна инконтиненција: човек може да се почувствува остра и силна потреба да оди во тоалет. Ова се должи на фактот дека на мочниот меур е намален дури и кога тој се уште не е исполнета. Овој човек не може да успее да се кандидира во тоалет.
  • Мешани: комбинација на инконтиненција за време на стрес и итност инконтиненција.
  • Уринарна инконтиненција поради прелевање на мочниот меур, се должи на хиперекстензија на дефицит на мочниот меур и сфинктер.
  • Минливи инконтиненција, како резултат на инфекција, земање дрога, повреди на движења на дебелото црево, итн

Обука може да помогне со сите овие видови, освен последната. Исто така, преквалификација на мочниот меур се користи за мокрење во кревет кај деца.

Методи на мочниот меур преквалификација

Пред пациентот почнува да се остварува, лекарот може да побара од него да водат дневник во кој треба да ги сними сите случаи каде што тој се чувствува потребата, а сепак кога станува готово. Потоа, водени од овој дневник, пациентот треба да ги користат овие методи за подобрување на контрола врз мокрењето.

  • Распоред на посета на тоалетот. Пациентот мора да се утврди колку често, во согласност со дневникот, тој оди во тоалет, а потоа додадете околу 15 минути пред паузата. На пример, ако пациентот оди во тоалет секој час, тој треба да се направи распоред со кој тој ќе оди таму секој 1 час и 15 минути. Таа треба да оди во тоалет на распоред, без разлика дали ќе почувствувате потреба или не. Распадот треба постепено да се зголемува.
  • Задржување на урина. Кога пациентот има потреба, тој треба да се воздржат од користење на тоалет за 5 минути после тоа. Повеќе време треба да се зголемува се додека не се постигне 3-4 часа. Ако ви треба многу силна потреба да се обиде да си го одвлекува вниманието, мислејќи од 100 до 1 или со користење на техники на релаксација, како што се длабоко дишење. Кога нема моќ да издржи, пациентот треба да оди во тоалет, но следната посета треба да биде строго во согласност со планот изготвен.

Кегел вежбите

Оваа вежба возови на мускулите кои се користат на почетокот и на крајот на процесот на мокрење. Според истражувањата, комбинација на вежби за карлицата обука кат со други методи на мочниот меур исклучително ефикасни во лекувањето на инконтиненција кај жени.

За вршење на пациентот треба да се водат на мускулите кои вообичаено се користат на почетокот и на крајот од мокрење. Држете го мускули тесни за 5 секунди, а потоа се одмори за 5 секунди. Постепено зголемување на времето треба да биде тензија и релаксација до 10 секунди. Треба да се обучуваат додека не може да се изврши 3 сета од 10 пати на ден.

контрола на течност

Да бидат поефикасни тренингот, исто така можете да го користите следниов мали совети:

  • се ограничи потрошувачката на пијалоци кои го зголемуваат формирање урина, вклучувајќи кофеин пијалоци како што се сода, кафе и чај;
  • пијат помалку во текот на ноќта;
  • Само оди во тоалет пред креветот и веднаш по будењето.

Пациентот треба да продолжи да води дневник, додека тој се занимава со обука. Вие треба да пишува блог од време на време да Должината на лекарот дека пациентот знаев дека е на вистинскиот пат.

Кои се резултатите од обуката на мочниот меур

По завршувањето на обуката на пациентот може да се направи долги паузи помеѓу посетите во тоалет, да се одржат повеќе течност во мочниот меур, подобро потреби контрола.

Се разбира, сакаат да видат резултатите веднаш, но за да се постигне видлив напредок потребни 6-12 недели по неколку недели trenirovok.Esli не се забележани никакви промени, треба да се консултираат со лекар. Можеби во овој случај ќе треба и други третмани, како што се преземање на одредени лекови или операција.

Обука за мочниот меур
Категорија На Медицински Проблеми: Болести