Рак на коските

Здравство И Медицинскиот Видео: Что Такое Рак На Самом Деле - 1 (Март 2019).

Anonim

рак на коските - група на рак кои влијаат на скелетниот систем. Овој рак е веројатно повеќето ретки. Коскени тумори се почести кај адолесценти и деца, а поретко кај постарите лица. Во возрасни, коскени лезии обично се поврзува со метастази од други тумори (на белите дробови, рак на дојка, итн).

Најчестите тумор на коски Ivinh сарком, остеосаркома, hordoma, хондросарком, фибросарком, малигни влакнести histiocytoma.

сарком Ivinh смета најагресивни коска тумор кој се јавува во возраст 4-15 години. Мажите се, најверојатно, да се развие овој рак. Ivinh сарком кај луѓето над триесет години се случува во изолирани случаи. Главната локализација на туморот - просекот на долгите коски на рацете и нозете. Времето стапка на три-годишно преживување од околу 65%, но тоа е многу полошо кога клетките на ракот се шири во другите органи и ткива од човечко тело.

Најчестите примарен рак на коските е остеосарком Кои најчесто влијае и на мажите во опсегот на возраст 11-24 години (постар ретко). Децата често се развие остеосарком интензивен раст во областите во близина на коленото и рамото зглобовите, како и во долгите коски на рацете и нозете. Овој вид на рак е многу агресивен и може да се прошири на белите дробови. Предвидување стапка на преживување од пет години е околу 65%.

Hordoma - ретки, се јавува кај лица над триесет години (двапати почесто кај мажите). Најчесто влијае на горниот и долниот дел на рбетот.

хондросарком во нејзината распространетост е втор (25%) од вкупниот број на снимени малигни коскени тумори. Овие тумори се развиваат од рскавица клетки и може да расте како релативно бавно и да бидат многу агресивни. Хондросарком е најчеста кај возрасните над четириесет години (главно мажи) и има тенденција да се шири во лимфните јазли и белите дробови. Главната локализација на туморот е хип и карлицата. Предвидување пет-годишно преживување со споро растечки тумор е околу 90%, а агресивните форми помалку од 30%.

фибросаркомот е многу ретка форма на коска тумор кој се јавува најчесто кај мажите помеѓу 35 и 55 години (мажи почесто). Главната локализација - назад на коленото и на меките ткива на нозете.

малигни влакнести histiocytoma е најчестиот тумор на меките ткива кај постарите лица (над 50 години), која влијае на масти, тетивите, лигаментите и мускулите. За histiocytoma тежината варира. Предвидување пет-годишно преживување е 45 до 60%.

Исто така, едно лице може да се доживее две релативно заеднички тип на рак на коските, повеќе миелом и лимфом. Мултипен миелом иако развој на коските, но не се класифицирани како коска тумор, бидејќи туморот на коскената срцевина, но не и коскените клетки. Лимфом - рак кој започнува својот развој, обично во лимфните јазли на имуните клетки, но може да почнат да се формираат во коските.

Покрај малигни коскени тумори може да се забележи различни типови на бенигни тумори: osteoblastoma, остеом, osteochondroma, hondromiksoyidna фибром, Enhondroma, osteoblastoklastoma (често се трансформираат во малигни тумор).

Симптомите на рак на коските

Најчестите симптоми на рак на коските е болката. Како што болеста напредува, симптомите стануваат се посериозни. Во почетните фази на тумор болка често се случуваат во текот на ноќта или во текот на активноста.

Се директно зависни од стапката на раст на малигните тумори, симптомите може да се случи од неколку недели до неколку години пред луѓето да се обратат за медицинска помош.

Понекогаш туморот може да се почувствува и на коските и во околните ткива. Ваквите манифестации карактеристика histiocytoma и фибросаркомот, но може да се случи со други коскени тумори. Поради развојот на малигни тумори, коски може да ја ослабне дека дури и со помали повреди (или дури и целосно отсуство) доведува до фрактури.

Покрај тоа, може да се јават симптоми како што се треска, висока температура, губење на тежината и ноќно потење, но тие се поретки, бидејќи се појави по малигнитет се шири на други органи и ткива.

дијагностика

На примарна дијагностичка метода на рак на коските е X-зраци испитување. Присуството на коскени тумори прави Х-зраци сликата е прилично специфичен како темни дамки на погодената област на коска или празнини во оние области каде што како резултат на формирање на тумор на калциум депозити. А повеќе чувствителни метод од рендгенски преглед е коска скенира, која може да детектира дури и многу мали лезии, не се видливи на радиографија.

Ако местото на формирање на примарниот тумор е веќе познато, секундарната биопсија рак обично не се врши. Ако точната локација на примарната лезија не е утврдено за конечна дијагноза покажа услов за биопсија која е да се испита сомнителните клетки под микроскоп. Во такви случаи, често прибегнуваат кон спроведе биопсија, која се изведува под локална анестезија. Во некои случаи, потребата од отворена биопсија, која е операција која се изведува под општа анестезија.

Останатите студии се спроведуваат за да се утврди на ширењето на клетките на ракот (примарниот тумор), или да се идентификуваат основните лезии (локализиран примарниот тумор и туморот секундарно истражување). Студиите вклучуваат: скенирање од страна на МНР, ултразвук на црниот дроб, КТ -skanuvannya градите.

Третман на рак на коските

Изборот на тактиката на третман на рак на коските зависи првенствено од степенот на туморот и хистолошка структура.

Главната третман:

  • хирургија (радикална) интервенција;
  • терапија со зрачење;
  • хемотерапија.

Овие методи се користи сам или во комбинација.

Најчестите третман за рак на коските е хирургија Чија цел е да се отстрани целата туморот и околните здрави коски делови. Добиени по отстранување на материјал е предмет на контрола, која има за цел да се утврди дали туморот е присутен околу нормална коска. Во случај на клетките на ракот се потребни за понатамошно лекување.

Не така одамна, единствената опција за хируршки третман на рак на коските беше ампутација, но современите методи на лекување се намали нејзината потреба на минимум. До денес, повеќето на туморот е отстранет со нормална коска без ампутација. Врз основа на износот на коскената отстранети за да се врати на оштетениот површина се користи коскен цемент, или врши трансплантација на коскена од коскената банка или од друг орган. Во случај на значителни лезии користење импланти изработени од метал, кој може да се прошири во развојот на децата.

радиотерапија често се користи за пред-изложеност. Во своето однесување примена на високи вкупна доза од валиум. Комбинацијата на експедитивност со терапија со зрачење diomodyfikuyuchymy влијанија (хипербарична оксигенација, turniketna хипоксија, хипертермија).

хемотерапијата рак на коските спроведена за операција за неговиот олеснување и намалување на големината на туморот. Таа, исто така може да се користи по операцијата да го убие клетките на ракот.

Рак на коските
Категорија На Медицински Проблеми: Болести