Рак на дојка

Здравство И Медицинскиот Видео: Нова Терапија За Рак На Дојка (Март 2019).

Anonim

Рак на дојка - обично женски заболување од рак. За жал, бројот на смртни случаи од рак се зголемува секоја година, тоа е болест убиец, кој е обично во подоцнежните фази.

Причината за оваа болест: комбинација на животната средина и генетските фактори. Ризикот од рак на дојка е поголем кај жени кои имаат блиски крвни роднини кои страдаат од такви болести. Напредната возраст е исто така еден од факторите на ризик.

Жените над 50 се поподложни на развој на рак на дојка. Изложени на ризик, исто така, оние жени кои го роди своето прво дете по 30-годишна возраст и оние кои никогаш не родила.

Првите знаци на рак на дојка

Првите симптоми на рак на дојка во споредба со видлива и очигледна. Прво, жената треба да ги алармира било тумори во дојката. Тоа треба да бараат итна медицинска помош ако постои оток или иритација на градите, брадавица болка, лупење на кожата. Овие промени, исто така може да бидат знаци на инфекција или циста. Во секој случај, медицинска интервенција е од суштинско значење.

Кога првите симптоми на рак на дојка потврди, мора да се подложи на неколку дијагностички тестови за дијагноза и одредување на стадиумот на болеста:

  • Еден од задолжителните тестови - биопсија (земање примероци ткиво или течност е со спорна област) на;
  • Мамографија подетални клинички преглед. Мамографија помага да се види на туморот, кој може да биде делумно скриени густа ткиво на дојка;
  • За основните дијагностички ултразвук назначен. Тоа е безболна и прифатлива тип на дијагноза. Ултразвук за да се утврди видот на сомнителни израстоци, одреди стадиумот на ракот. Одредување на стадиумот на болеста е важен клуч за изборот на најдобар метод на лекување.

стадиум

Постојат четири фази на рак на дојка:

• Нула-фаза - не-инвазивен канцер на дојка. Терминот "не-инвазивни" значи дека нема клетките на ракот надвор од клетките на туморот.

• Првата фаза е инвазивен канцер, што значи дека има инвазија на клетките на ракот во соседните ткива. Првата фаза се карактеризира со отекување до два сантиметри.

• Во втората фаза на рак на дојка се јавува кога тумор расте не повеќе од пет сантиметри. Во втората фаза исто така, значи дека ракот има навлезе на лимфните јазли околу градите.

• Трета фаза рак на дојка конвенционално поделени во две категории: IIIA и IIIB. А третата фаза е инвазивен канцер на дојка, со тумор повеќе од пет сантиметри, и голем број на абнормални клетки во лимфните јазли. Фаза IIIB се дефинира со тумор на дојка со која било големина порасна на кожата на градите, лимфни јазли и внатрешниот ѕид на градниот кош.

• Четвртата фаза - тумор кој расте надвор од градите, аксиларни област и лимфните јазли се наоѓаат во основата на вратот, белите дробови и црниот дроб.

Фаза 0, I, II смета почетокот. Ако рак на дојка се открие рано, шансите за преживување се зголемува за 70%. Подоцна фази бараат повеќе агресивен третман, а со тоа и стапката на преживување се намали значително.

за третман на тумори

Обично, третман започнува по темелно студирал на целокупното здравје на жените и, обично, една недела подоцна или по биопсија. Третманот е тежок, бидејќи различни видови на рак на дојка е многу забележливо различна стапка на раст, тенденција да се шири (метастазираат) и одговорот на третманот.

Главната третман е операција, радиотерапија, хемотерапија и употреба на антагонисти на полови хормони.

Радиотерапија уништува канцерогените клетки на местото од каде што беше отстранет туморот, како и околните ткива, вклучувајќи ги и лимфните јазли.

Хемотерапијата (со користење на лекови кои предизвикуваат смртта на клетки кои се размножуваат брзо или да го спречи нивната репродукција) и антагонисти на хормони (лекови кои ја инхибираат дејството на хормони кои го поддржуваат растот на малигни клетки) се користат за да се потисне на раст на клетките на ракот во организмот. Често се пропишани комбинација од овие терапии.

Од рак на дојка е многу непознати и ниту еден од сам третмани не се ефикасни во сите случаи, лекарите имаат различни мислења за повеќето ефикасна терапија.

Жена со малигни тумори на дојка е право на јасен објаснување за неа што е познато за нејзината болест и она што е нејасно, како и комплетната листа на алтернативни третмани. Жената може да се согласуваат или не се согласуваат со предложените мерки.

Третман на локализиран рак на дојка

Во малигни тумори, кои ограничи ширењето на ракот на дојката, лекувањето речиси секогаш вклучува хирургија. Оваа операција се врши веднаш по дијагноза и е да се отстранат што повеќе од туморот.

Постојат неколку хируршки техники. Главното прашање - дали да се отстрани целата дојка (мастектомија троши) или само околината нормалното ткиво (конзервативна хирургија) на туморот и.

Конзервативната операција во насока на максимално зачувување на здрава ткивото на градите. Тоа може да вклучува отстранување на тумори со мала количина на околните здрави ткива (отстранување единица), отстранување на туморот и малку повеќе на околните здрави ткива (широк ексцизија или делумна мастектомија) или отстранување на четвртини на дојката (отстранување на погодените квадрант).

Отстранување на туморот со некој дел од нормалното ткиво дава најголема шанса за спречување на повторување (повторување) на рак на дојките.

Веројатноста за преживување кај жените кои биле подложени на отстранување на целата дојка, како и оние кои се одржа конзервативна хирургија во комбинација со радиотерапија, веројатно истиот барем во првите 20 години по операцијата.

Главната предност на конзервативниот хируршки третман во комбинација со радиотерапија - козметички; Оваа операција ви овозможува да се задржи вашето тело форма. Сепак, оваа предност може да биде занемарлива ако туморот е доволно голем за на градите; во овој случај отстранување области на нормалното ткиво, што е од суштинско значење за превенција на релапс, всушност, го брише најмногу.

Конзервативната хирургија обично се толерира лесно кога туморот е мал. Околу 15% од жените подложени на таков третман, износот на ткивата е толку мала што по операцијата разликата помеѓу здрава и под влијание на дојка невидлив. Почесто, сепак, работат на дојка е малку помала и со поинаков пат.

Несакани ефекти од радиотерапијата што ја придружува на конзервативната хируршки третман, обично на кратко време и не се придружени со болка. Кожата може да redden или форма меурчиња. Во 5% од жените кои примаат терапија со зрачење, се случи на ребрата. Во 10-20% се развие пневмонија по 3-6 месеци по завршувањето на радиотерапија. До 6 недели може да се чуваат сува кашлица и отежнато дишење при напор.

Во едноставен мастектомија лекар отстранува целата ткивото на дојката, но остава недопрени многу на мускулите и кожата да се затвори раната. Градите обновени многу полесно ако мускулите на градите и други ткива кои се наоѓаат под градите, остануваат непроменети.

Овој метод најчесто се користат за лекување на инвазивен канцер на кои најчесто се шири на млеко канали, како овој тип на тумор често се повторува во градите со користење на методи на конзервативната хирургија.

Лимфни јазли во пазувите исто така може да бидат отстранети за да се утврди дали ракот се проширил надвор од дојката; Оваа постапка се нарекува едноставен мастектомија комбинација со отстранување на лимфните јазли, или модифицирана радикална мастектомија.

Понатаму радиотерапија е често се изведуваат по операцијата значително го намалува ризикот од повторна појава на малигни тумори на ѕидот на градниот кош или околните лимфни јазли, но очигледно не се зголеми очекуваното траење на животот, бидејќи ракот често се шири (метастазира) на други органи.

Животниот век на жените кои имале едноставна мастектомија и жените по радикална мастектомија речиси идентични. За време на операцијата, се препорачува да се околните лимфни јазли за истражување за да се разјаснат прогноза.

Некои експерти сметаат дека за тумори помали од 1,3 см во дијаметар за време на операција обично се отстранат сите клетките на ракот, потребно е така дополнителен третман. Ако дијаметар на туморот во текот на 3 см по операцијата обично се дава хемотерапија. Ако туморот со дијаметар од 8 см или повеќе, хемотерапијата може да се направи пред операцијата. Жените со lobular карцином in situ, може да се препорача набљудување или итно отстранување на двете дојки (билатерална мастектомија).

Типично, лекарите не се разгледа lobular карцином in situ малигнен тумор; Тие веруваат дека оваа нова формација само укажува дека жените со висок ризик за рак на дојка. Само 25-30% од жените со оваа состојба се развие инвазивен канцер на дојка; уште помалку умираат од рак на дојка, бидејќи многу жени не сакаат да вршат било каков третман.

Ако жената избира третман за намалување на ризикот од развој на рак на дојка, треба да се отстрани двете дојки како малиген тумор не секогаш се развие на исто место во ист дојка како lobular карцином in situ.

Ако жената сака да го избегне мастектомија, обично се користи тамоксифен - дрога која го блокира дејството на естрогенот. Кај жените во репродуктивна возраст може да се отстрани јајниците, но тоа не е јасно дали оваа постапка е еднакво или повеќе ефективни од употреба на полови хормони.

Вообичаено, жените со дуктален карцином in situ речиси никогаш не рецедив по едноставна мастектомија.

Една жена може да се претпочитаат за реконструкција беше изведена истовремено со мастектомија, но тоа значи дека анестезија ќе трае подолго време и операцијата треба да се одржи во заедничка соработка и пластични хирурзи. Во други случаи, реконструкција може да се направи подоцна, но ќе треба втор анестезија.

хемотерапијата

Понатамошно користење на хемотерапија или лекови кои го блокираат активноста на хормоните, обично започнува веднаш по операција на градите и трае со месеци или години.

Хемотерапијата е да ги уништи клетките на ракот кои користат дроги. Употреба на антагонисти на полови хормони се должи на фактот дека тие го инхибира дејството на хормони кои го промовира раст на малигни клетки. Овие третмани забави повторното појавување на тумор и да го продолжат животот за повеќето жени.

Прифаќањето на овие лекови може очигледно да доведат до третман на рак кај некои жени, но тоа не е докажано од страна на. Комбиниран третман на повеќе лекови и хемотерапија потиснува повторување поефикасно од третманот еден лек.

Сепак, без хирургија или со радиотерапија хемотерапевтски агенси не може да доведе до лек. Во зависност од она хемотераписки агенси жената го прима може да се јави повраќање, замор, болни рани во устата, а понекогаш и привремено коса пролевање.

Повраќање сега се случува релативно ретки, бидејќи на употреба на специјални лекови, како tropisetronu (novobana). Ако не се користат овие лекови, може да се случи повраќање 1-6 пати во рок од 1-3 дена по хемотерапија. Тежината и времетраењето на повраќање зависат од тековните хемотерапија и една жена. Може да има зголемена подложност кон инфекции и подложност на крварење за неколку месеци. Обично, овие несакани ефекти се повлекуваат постепено, иако крварење и инфекции компликации може да доведе до смрт во 1-2 од секои 1.000 жени кои примаат хемотерапија.

Тамоксифенот - блокирање на активноста на хормонот за дрога која е пропишана по една жена изведена операција за рак на дојка. Кај жените над 50 години на тамоксифен ги зголемува шансите за преживување во првите 10 години по дијагнозата за околу 20-25%.

Лекување на рак на дојка кој се шири надвор

Ракот на дојката може да произведе метастази во било кој дел од телото, најчесто на белите дробови, црниот дроб, коските, лимфни јазли, мозокот и кожата. Малигните тумори понекогаш се појавува во овие органи по неколку години или дури и децении по откривање на ракот на дојката.

Ако ракот се проширил на еден орган, најверојатно неговиот настап во другите, дури и ако тоа не е веднаш видливи. третман на рак на дојка, кој отиде надвор од дојката, не е возможно; Сепак, очекуваното траење на животот на овие пациенти е обично најмалку 2 години, а некои живеат до 20 години.

Третман со лекови во прилог на операција малку го продолжува животот, но главниот удар на третманот е лек што, дури и со нивните непријатни несакани ефекти обично се намалат симптомите и да се подобри квалитетот на животот.

При изборот на третманот на лекар смета дека следните: или стимулираат растот на малигните тумори на естроген многу време помина од нејзиното откривање, многу од лезии се случи менопауза или не. Кога малигниот тумор се шири не е придружена со симптоми, третманот обично се носи успех преку задоцнета дијагноза. Затоа третман, особено ако тоа предизвикува несакани ефекти често е одложена до додека жените не се развиваат симптоми (болка или други непријатност) или тумор почнува да расте брзо.

Една жена која има рак предизвикува болка или други тешки симптоми обично се пропишани антагонисти на хормони или хемотерапија за да се потисне растот на малигните клетки во телото.

Сепак, постојат исклучоци. На пример, ако се идентификувани само едно место на растот на ракот на коските, по долго време немаше релапс, тогаш третманот може да биде доволно изложеност на коските. Терапија со зрачење е обично ефикасни во рак на коските; понекогаш тоа го спречува ракот за многу години; зрачење е исто така се користи за лекување на метастази на малигни тумори во мозокот (рак на мозокот) на. Антагонисти хормони именува повеќе од хемотерапија, жените кои го поддржаа развојот на пациентите со рак на естроген без доказ за болест за 2 години по дијагнозата или малиген тумор кој не е веднаш опасна по живот.

Овие лекови се особено ефективни за жени на возраст помеѓу 40 и 50 години, чиј последен менструален период и произведува многу естроген, како и за оние кои имаат положено најмалку 5 години по менопаузата; Сепак, ниту еден од овие услови не е апсолутна. Од тамоксифен предизвикува малку несакани ефекти, тоа е обично се користи првиот лекови кои го блокираат естроген активност.

За третман на рак на дојка неодамна беа одобрени нови лекови кои се слични на aminohlutetymidu но не се бара употреба на хидрокортизон; Тие веројатно само ефективни, како aminohlutetymid.

Најефективен хемотераписки режими вклучуваат циклофосфамид, доксорубицин, доцетаксел и vynorelbyn mitomitsin. Овие лекови често се користат во прилог на антагонисти на полови хормони.

За третман на рак на дојка, понекогаш се користи т.н. модификатори на биолошкиот одговор. Овие лекови - природни супстанции или малку изменети верзии на природни супстанции кои се дел од имунолошкиот систем. Овие вклучуваат интерферон, интерлеукин - 2 активирани лимфоцити клетки убијци, тумор некроза фактор и моноклонални антитела. Овие лекови се користат пред хемотерапијата, но нивната улога во третманот на малигните тумори на дојка не е целосно инсталирана.

Рак на дојка
Категорија На Медицински Проблеми: Болести