Рак на панкреасот главата општи факти

Здравство И Медицинскиот Видео: Рак Гюла От С Глава (Март 2019).

Anonim

Ракот на главата на панкреасот - релативно ретки, но многу агресивна болест која се јавува во рана фаза речиси асимптоматски.

Рак на панкреасот (карцином) - релативно редок малигнен тумор кој се развива од клетките на панкреасот и дел од 2-3% од сите видови на малигни заболувања. Најчестите по 50-годишна возраст, но може да се развие во помлада возраст, почесто кај мажите.

Главните манифестации на рак на главата на панкреасот

Во раните фази на туморот пациентите обично не се мачат. Првиот симптом е интермитентна болка во епигастрична регионот и во горниот десен квадрант. Тоа може да биде во природата што го опкружува, во текот на ноќта нејзиниот интензитет се зголемува. Во иднина, пациентите забележуваат необјаснето губење на телесната тежина, појавата на слабост, намалена ефикасност, тежина во епигастрична регионот по јадење.

Со прогресијата на тумор во главата на панкреасот се појавува жолтилото на кожата, мукозните мембрани и белка. Жолтица се зголемува постепено и придружени со тешка чешање на кожата. За ова се потребни со темна боја на урината и фецесот обезцветен.

Симптомите предизвикани од компресија на тумор на жолчниот канал расте главата на панкреасот и придружени со варење на храната што се губење на апетит, аверзија кон појавата на месо и мрсна храна, гадење, повраќање, повраќање и дијареа. Постепено се зголемува исцрпување на пациентот и дехидрација неговото тело. И покрај тоа што пациентот е свесен.

Ако туморот достигнува големи димензии, тоа не може да се испита. Во исто време, забележа зголемување на големината на црниот дроб и жолчното кесе поради повреда на одливот на жолчката. По ртење тумор на ѕидовите на желудникот и/или дуоденални улкуси може да предизвика крварење, нарушена очевидност на желудникот, развој на анемија.

прогнозата

Типично, прогнозата е лоша. Многу често во раните фази на рак на панкреасот метастазира во црниот дроб и регионалните лимфни јазли, белите дробови, коските, перитонеумот, надбубрежните жлезди и други органи.

пет-годишно преживување на пациентите по операцијата е 8-35%. Просечниот животен век во повеќето случаи по дијагнозата се движи од 6 до 12-14mesyatsev.

Дијагноза на рак на главата на панкреасот

  • Ултрасонографија на стомакот.
  • Компјутеризирана томографија со ангиографија, ретроградна pankreatohrafiya.
  • Магнетна резонанца, вклучувајќи и дополнителни интравенски контраст.
  • Одредување на специфични тумор маркери во серумот.
  • Fybrohastroduodenoskopyya.
  • Цитолошка и хистолошки преглед на материјалот добиен за време на биопсија за време на ендоскопска хирургија или лапароскопија.
  • Биохемиска анализа на крвта покажува зголемување на билирубин. Многу билирубин содржани во урината, не sterkobylyn во фецесот (поради тоа што обезцветен).

третман

Хируршки третман - водечки рак на панкреас, operabelnost обично се движи од 10-25% стапка на смртност е 25-40%.

Видови на операции во рак на панкреасот:

  • радикална хирургија (ресекција pankreatoduodenalnaya, вкупно pankreatoduodenektomiya други видови на трансакцијата);
  • палијативна операцијата изведена за да се отстрани опструктивна жолтица, болка и опструкција на дуоденумот (наметнување на анастомоза помеѓу жолчниот меур или жолчните канали и тенкото црево или стомакот, други видови на трансакции).

Радиотерапија спроведена од страна на разни методи со користење на различни извори на зрачење. Најчесто тоа се комплементарни во природата и се вршат пред, за време и по операцијата. Животниот век на пациентите со просек од околу 12-14 месеци.

Хемотерапијата се користи како независен метод на третман за иноперабилни тумори форма или во комбинација со други третмани. Тоа се врши од страна на еден или повеќе лекови, но тоа придонесува само делумна регресија на туморот во monochemotherapy - од 15-30% со хемотерапија - 40%.

Рак на панкреасот главата општи факти
Категорија На Медицински Проблеми: Болести