Корен кариес: дијагноза, превенција, третман

Здравство И Медицинскиот Видео: 1000 Common Chinese Words With Pronunciation · N° 1 (Март 2019).

Anonim

Стоматолошки корен - патолошки процес на уништување на коренот на забот, која на прв не може дури и да забележат. Како да се препознае болеста и да се спречи нејзиниот развој?

Овој тип на забите обично се развива во базата или на вратот на забот. Често болести имаат тенденција заби стари лица, бидејќи врз основа на возраста вратот изложени забите, изложување на корените на грлото на матката. Бактерии кои се акумулираат во плоча целосно измие со плунка, бидејќи според нејзините квантитативен состав се намалува. Така, создаде идеални услови за формирање на забен корен.

Стоматолошки корен: како да се препознае болеста

Типично, коренот на емајлот на забот не е покриена, и е составен од цемент. Неговата површина е прилично мазна и груба, затоа што со сврзното ткиво (пародонтот) се поврзува со алвеоларна коска. Благодарение на овој заб корен површинските својства формира силна врска. Но, во исто време лесно во прилог на забен камен на цемент и плоча, што резултира со расипување на забите и развој на забот корен.

Како да се открие раните фази на расипување на забите заб корен:

  • да се открие и корен кариес направи третман, важно е да не се запоставуваат редовна прозорци со стоматолог;
  • за откривање на присуство на кариес, да се направи X-зраци испитување на усната шуплина или еден заб;
  • развојот на кариес на врвот на забот не е толку опасно дури и од дното, бидејќи густината на емајл е многу поголема од густината на дентинот; кој е зошто овој случај е толку важно рано дијагностицирање на болеста.

За да стоматолог беше во можност да се види на устата на пациентот и да се утврди присуство на болести како што се заб корен стоматолошка ординација треба да ги посетуваат еднаш годишно.

Превентивни методи на расипување на забите заб корен

За одржување на здрави заби секое лице е многу важно да се знае дека постојат методи на превенција од кариес на базалните:

  • Редовни рутински преглед на усната шуплина;
  • редовни стоматолошки заштита;
  • активирање на плунковни жлезди (гума за џвакање, која содржи шеќер);
  • воздржување од пушење;
  • ограничена употреба слатка;
  • Периодично чистење на забите во клиниката.

Усогласеност со овие едноставни правила ќе ви помогнат да се задржи долго забите од расипување на емајл или корен.

Root кариес, третман

Третман на забен корен речиси идентични со конвенционалните стоматолошки третман и најефикасен во раните фази на болеста. Доколку е потребно, лекарот го става се додаваат печат составени од флуор јони. Овој печат постојано се заштити забите од понатамошно уништување базалните област. Покрај запирање кариес стоматолог отстранува плакот.

Стоматолошки корен - проблемот целосно решен. Клучот за ова во добро време да се оди на лекар, а не да ја влоши болеста.

Корен кариес: дијагноза, превенција, третман
Категорија На Медицински Проблеми: Болести