Причини и дијагноза на продорен повреди на окото

Здравство И Медицинскиот Видео: Scp-610 The Flesh That Hates (All Documents And Logs) | Object Class Keter (Март 2019).

Anonim

Продорен око повредите се доста тешки повреди на гледање. И придружени со оштетување на повреда, инфекција, па дури и губење на внатрешните структури на окото.

Очите се многу ранливи на органи. Дури и мали повреди може да доведе не само до намален вид, па дури и нејзината загуба. Ова е особено точно продорен повреда на окото.

Причини за продорен повреди на окото

Главната причина пенетрирачки повреди обично се остри предмети кои ненамерно влезе во пределот околу очите. Тоа може да биде фрагменти, ножеви, нокти, стакло и други предмети. Исто така, посебна група на истакнати прострелни рани. Со неговата локација рани се поделени во видови:

  • scleral кога погодени само белката;
  • рожницата погодени кога само рожницата;
  • korneoskleralnoy кога штетата е префрлен од рожницата на белката.

Големината и обликот на рана секогаш ќе зависи од брзината, големината и видот на објектот во кој го применува. Изолирани белката и корнеата рана се многу ретки. Почесто оштетени во процесот на раната структура која е малку подлабоко. Во овој случај паѓа стаклестото тело мембрана, има интраокуларен крварење од повредени крвните садови погодени леќа и мрежницата. Овие штета е продорен повреда на окото.

Дијагноза продорен повреда на окото

Најважно во дијагнозата наменети испитување со помош на биомикроскоп. Ако овој процес има какво било сомневање и не може да даде разумна проценка на длабочината на оштетување на рожницата, тогаш проверете го истекување на течност од окото со помош на специјална боја, која е направена од решение на флуоресцеин.

А повеќе целосни и детални информации за структурата и орбитите на окото може да се добие во текот на ултразвук. Сите пациенти кои нанесоа продорен повреда на окото треба да мора да се направи на Х-зраци за да бидете сигурни дека нема туѓо тело во окото.

Третман на пенетрирачки повреди на окото

Секое продорен повреда нужно мора да се третира хируршки. Целта на операцијата е да се врати на интегритетот на окото и за елиминирање на сите можни начини на добивање на инфекција. Ако мала штета на внатрешната обвивка падна vpravyty тоа може да се врати, но ако повредени pomutnel леќа, тоа треба да бидат отстранети за да нема воспалителен процес.

Никој никогаш не може да гарантира дека жртвата ќе биде вратен видот или дури и зачувани. И најважното прашање во овој поглед е за нивното здравје во сите услови.

Причини и дијагноза на продорен повреди на окото
Категорија На Медицински Проблеми: Болести