Причините за алкохолизам

Здравство И Медицинскиот Видео: Алкохолизъм (Март 2019).

Anonim

Алкохолизам - проблем кој го мачи човештвото уште од античките времиња. Според статистичките податоци, денес, заедно со Украина и ЗНД земји страдаат од зависност од алкохол Европа и во САД, животниот стандард се доста високи.

Лекарите се слуша аларм, бидејќи алкохолот е брзо почна да се појават кај помладите и адолесценти од 14 години. Злоупотребата на алкохол, не само силна половина на човештвото, и девојки и жени.

Причините за алкохолизам кај жените и мажите слична по вид и можат да бидат од различна природа. Треба да се напомене дека причините за алкохолизам корени првенствено во човечката психологија. Ова е најчестата причина зошто мажите можат да пијат и жените.

Човекот пијалаци да се релаксира, де-стрес и да се извлече од проблемите. Дози на алкохол постепено се зголемува, и луѓето не се забележи како има навика.

Меѓу другите причини за зависност од алкохол произведува социјални, психолошки и генетски.

Психолошки причини за алкохолизам

Најчестите причини за алкохолизам и злоупотреба на алкохол е лик и ментален капацитет на човекот, неговата способност да се прилагодат на секојдневниот живот. Личности со слаба волја и предиспозиција за депресија често може да страдаат од зависност од алкохол. Сите тие се направи за проблемот и страдаат во друштво на шише.

Еден од психолошки причини на зависност од алкохол е неможноста да ги остварат правата и да се најде добра работа, да градат односи и семејството. Овие луѓе страдаат, бидејќи тие не можат да го најдат своето повикување и место во светот и често може да се пие. Мажите доживува поради недостатокот на работни места и жените се должи на фактот дека тие не може да организира неговиот личен живот да имаат деца.

Луѓето со комплекси и згреши може да се пие повеќе од другите. Овој човек е полн со страв, несигурност за иднината, а не може да се направи нови пријатели и да се заедно со другите. Да имаат храброст пред важен настан или состанок, таа испи неколку чаши и станува се повеќе опуштени и сигурни, се чини дека повеќе оптимисти. Целиот спектар на личности, сомневање, се сомневам, да пијат за да се релаксираат и да се потисне нивните стравови. Се верува дека татковците човекот дете потиснати под најголем ризик за алкохолизам.

Главниот психолошки причини за алкохолизам емитуваат желбата да се релаксираат по напорниот недела со пријатели или сам. Алкохолот брзо се ослободат напнатоста, замор, расположи. Човекот постепено се користи за добивање на овој начин на живот и тоа е тешко да го напушти. Повеќето луѓе не го гледаат ова како проблем како што е вообичаено тип на одмор.

Некои луѓе почнат да пијат за да се подобри здравјето на луѓето. Општеството е честа заблуда дека користењето на вино може да ја зајакне срцето и крвните садови. Некои родители може да им даде на своите деца пред вечера, 50 грама Cahors вино или суво вино "за апетитот". Како резултат на напад се претвора во хронична зависност од алкохол кај возрасни и деца.

Социјалните причини за алкохолизам

Луѓето живеат во општество и изложени секојдневно својот притисок, бидејќи друга честа причина за алкохолизмот е социјални. Меѓу социјалните причини за алкохолизам се следниве:

  • Традиција на алкохол за време на празниците со семејството и пријателите - е една од најчестите причини за алкохолизам во Украина. Луѓето се користи за да го прослават значајни настани бујна оброк и пијалок. Царинската утврдени со векови и ќе продолжи да биде поддржана од современото општество. луѓето пријатели не сакаат да се издвоите, па пијат заедно со сите други се смееле. Многу од нив не може да го одбие, бидејќи се смета дека е срамно да се пријатели. Така постепено се станува алкохоличар.
  • Лоша работа, ниските плати ги принудува луѓето да мислат дека таа не се најде друго место во животот. Постојана општество наметнување на вредностите како што успехот и богатството, може да ја влоши депресија. Секој имаат тенденција да се споредуваат со другите, да бараат грешки и недостатоци. Се чини дека и другите живеат посреќен и поудобно. Во современото општество, зголемена желба за богатство и пари. Наспроти ова, лицето кое бара утеха во алкохолот и постепено развивање на зависност од алкохол.
  • Тешки професии поврзани со тешка стрес и напнатост, ризик по животот, може да послужи како фактор во развојот на зависност од алкохол. Меѓу нив се лекари, брза помош работници, полиција, пожарникари и други. Со алкохолот луѓето се обидуваат да се заборави за тоа што се случи да се релаксираат.
  • Меѓу социјалните причини за алкохолизам, не и најмалку важно влијанието на рекламирање и телевизија, особено децата и адолесцентите. Светла и атрактивен рекламирање нè убедува дека пијат - тоа е модерен и кул. Често, бидејќи на овој фактор почнува пиво пиење кај адолесценти и деца, што е тешко да се бориме. И покрај забраната покажува реклами за време проблемот е прилично честа појава.
  • Нискиот животен стандард, сиромаштија, лошата исхрана и услови за живеење, невработеноста води кон духовен и морален пад на човекот. Тој е во состојба да се справи со своите проблеми поради очај почнува да пие, кој може да биде една од причините за хроничниот алкохолизам. Во земјите со ниско ниво на алкохол од најчестите живот отколку во развиените земји.

Физиолошки причини за алкохолизам

Студијата покажа дека алкохолот може да се случи за голем број на физиолошки причини. Тие вклучуваат, особено во развојот и структурата на човечкото тело. Ова може да влијае на бременоста, бременост и процесот на раѓање. Некои болести можат да влијаат на метаболизмот на мајката во развојот на детето, да послужи како фактор за развој на хронични болести.

Развој на зависност од алкохол може да зависи од возраста и полот на лицето. Истражувањата покажаа дека најтешка форма на алкохолизам може да се развие во адолесценцијата, без оглед на полот, жените во подоцнежниот живот.

Алкохол е формиран преку биохемиски причини. Етанол супстанции вклучени во хемиски реакции, со што се уништување на нервниот систем и другите органи. Така луѓето толку брзо навикнати на алкохол. Алкохолизмот развива кај луѓето кои се склони кон психијатриски нарушувања: депресија, нервоза, шизофренија и други. Меѓу физиолошки причини за алкохолизам можат да бидат различни мозочни повреди, повреди на главата.

генетските причини

Според истражувањето меѓу главните причини за алкохолизам од генетски. Лошата наследство се пренесува од родителите на децата ако барем еден од нив страдале од ваквата состојба. Ако двата родители се алкохоличари, се зголемува ризикот од заболување од 5 пати. За таа може да се додаде на факторот психолошки аспект на формирањето на идентитетот, како и децата имаат тенденција да се копија на однесувањето на родителите. Научниците исто така откриле дека луѓето со Украина и ЗНД генетска отпорност на алкохол многу повисока од онаа на Азија.

Истражувачите идентификувале две групи на гени кои предизвикуваат формирање на зависност од алкохол. Тоа е гени кои се одговорни за метаболизмот на алкохол во организмот и контрола невропсихијатриски функција. Со алкохолот во мозокот е формирана од страна на позитивниот ефект на "забава", бидејќи човек не може правилно да се релаксираат без алкохол и подобрување на расположението. Познато е дека алкохолизмот е наследен, тоа е тешко да се третираат. Ако вашата семејна историја на алкохолизам, тоа не е подобро да почнат да пијат дури и во мали количини.

Олег В. Parkhomenko лекар психијатар

Во третманот на алкохолизмот е важно да се идентификуваат коренот - на основа на болест. Самиот пациентот мора да се прогласи својата намера да запре за пиење, а потоа тоа може да доведе до рецепцијата. Мора да се разговара со alkohozalezhnym, се зборува за опасностите од алкохол, се стави на силни аргументи во корист на "трезвени живот."

Што да направам?

Причините за алкохолизам може да се постави, па затоа е важно да се знае и да се избегне нивното влијание. Борба против алкохолизмот е првенствено превенција. семејството, училиштето и возрасни образовни установи мора да се објасни во детали како алкохол негативно влијае на целото човечко тело. Родителите се охрабруваат да пијат на децата и да се трансформира за довод на традицијата на алкохолни пијалоци. Детето мора да биде зафатен со нешто корисно и интересно, а не да биде под влијание на лошо друштво.

Возрасни мора да научат да ги контролираат своите емоции, да се релаксираат без алкохол, вежбање и активен животен стил. Во случај на ментална конфузија и искуства да ги споделите со семејството и пријателите, не да се задржи на проблемот во себе. Да го врати мирот и хармонијата и помош јога и медитација различни практики. Луѓето кои живеат во еден луд ритам треба да биде повеќе одмор и да се расејува од секојдневната рутина.

Ако некое лице навикнати на алкохол и се претвори во болести треба ран третман на алкохолизам. За таа цел кодирање на лекови и психолошка рехабилитација. Во оваа фаза, важно е да се даде соодветна поддршка на вашиот роднина или пријател. По третманот, пациентот треба да се избегне компании се занимавам со работа и хоби. Интересни и снимање на нови цели во животот да ви помогне да закрепне и да заборави на зависност. Семејството секогаш треба да биде блиску и поддршка во тешко време.

Причините за алкохолизам
Категорија На Медицински Проблеми: Болести