Причини за дерматитис

Здравство И Медицинскиот Видео: Детский Дерматит – За Живе! Сезон 3. Выпуск 29 От 17.10.16 (Март 2019).

Anonim

Причините за појава на дерматитис предизвикани од различни и повеќе механизми на формирање, сметаат дека главните оние.

Причините за појава на дерматитис предизвикани од различни и повеќе механизми на формирање, сметаат дека главните оние. Ако има речиси истовремено со раѓањето, можеме да видиме дека причините за дерматитис кај децата лажат или несоодветна нега (атопичен, контакт и пелени дерматитис) и храна (алергија на храна), или генетска предиспозиција (атопичен дерматит). Во широка смисла, терминот "дерматитис" значи сите форми на воспаление на кожата.

Причината алергиски дерматитис е директен контакт со кожата со супстанции кои можат да предизвикаат алергиски реакции од одложен тип. Алергени може да биде лекови, козметика и парфеми, природни или синтетички влакна, и возрасни бои, метали, бои, индустриски супстанции. Кога контактен дерматитис предизвикува секогаш во контакт со концентрирани киселини, бази и други моќни алергени, што резултира со оштетување на кожата ткиво во форма на изгореници (хемиски, термички) или замрзнување.

причини на атопичен дерматитис кај деца

Причините на атопичен дерматитис кај деца лежи во генетска предиспозиција и се карактеризира со непосредна Вид на алергиски реакции и постојана струја. Ако двата родители страдаат од алергии (било кој), тогаш веројатно болно дете (прв дијатеза, кој потоа се претвора во егзема или атопичен дерматитис). Ако allerhykom е еден од родителите на болните деца ќе биде половина. Но, дури и ако никој во семејството со алергии, не го гарантира. Атопичен дерматитис кај децата започнува со воведување на нови производи во исхраната на храна, кои, додека детето не е во состојба да ја согледа сите месо. Како и улогата на алергија на храна на детето згаснува во позадина, "воздух" дојде до алергени. Причините за атопичен дерматитис кај возрасните често од детството, но многу од тоа е формирана во периодот на возрасни. Ова може да биде ненадеен контакт со голем број на алергени (на пример, на штетните гасови) или нервен систем (нервоза, стрес, замор), тоа не е случајно наречен атопичен дерматитис, неуродермитис.

Причините за појава на дерматитис на лицето повеќе од телото, бидејќи таа е отворена и повеќе ранливи дел од нашата кожа. Причината за атопичен дерматитис кај возрасните се соочуваме е во постојан контакт со алергенот кога е присутна на работа или кога престојуваат во загаденото подрачје.

Причини за себороичен дерматитис не-генетски фактори, но зависи од внатрешната состојба на организмот, хормонален статус, состојба на нервниот систем, имунолошкиот одбрана. Покрај тоа, причината за себороичен дерматитис може да биде метаболички присуство на одредени хронични болести, и предизвикува себороичен дерматитис на лицето може да се користат алкални детергенти или несоодветна нега. Поточно, сите од причините што довеле до слабеење на телото и да се создадат услови за брз раст на габа drozhzhepodobnoho нашата нормална сапрофит флора, која води директно на болеста.

Причините peryoralnoho автоимуни дерматитис треба да се смета (т.е. autoagressivnogo) процеси. Овој тип на дерматитис мочниот меур се протега околу устата и на устата, усните и други области на кожата. Болеста се јавува е тешко и бара посебен третман. Оваа група припаѓа okolorotovoy (периорална) дерматитис rozatseapodobnyy. Главните причини за дерматитис peryoralnoho лицето преосетливост на кожата на одредени козметика, креми, кармини, лосиони, паста за заби, итн Улога во предизвикувањето дерматитис okolorotovoho играње продолжена употреба на флуорирани кортикостероиди масти.

Болести кои се јавуваат на било која возраст лихен планус, во која често влијае на оралната слузница. Причината за ова е тенденција peryoralnoho дерматитис или психотрауми. Други омилени локализација црвено рамен лишување на задниот дел на раката, внатрешен оружје од рака на рамо, на предната страна на главата. Ако болеста е локализирана само на слузницата на устата дијагноза е тешка и често води до грешки во третманот.

Причини за дерматитис
Категорија На Медицински Проблеми: Болести