Педијатриска траума: причини и видови

Здравство И Медицинскиот Видео: Scp-2401 Mary Had A Little Lamb | Object Class: Euclid | Humanoid Scp (Март 2019).

Anonim

Педијатриска траума е многу честа појава во семејства каде што родителите не посвети доволно време на подигањето и за детето. Во прилог на физички причини за траума од детството, постојат некои психолошки нијанси да се разгледа кога се занимаваат со дете.

Бидејќи емоции и активност на деца се повредени почесто отколку кај возрасните. Многу родители се загрижени дека не може целосно да се справат со последиците од траумата и не знам каков вид на прва помош треба да се даде на детето.

Разновидноста на детски повреди

Педијатриска траума - многу сериозна работа за млади и неискусни родители. Ако детето е повреден, без разлика што тешко тоа не е препорачливо да се покаже на бебето лекар, порано на лекар ќе се стави дефинитивна дијагноза, толку подобро. Со соодветен третман на децата повреди брзо вратена. На телото на детето во рана возраст регенерира брзо, но психолошките ефекти од траума може да останат за долго.

Постојат следниве видови на траума од детството.

  1. повреда на главата. Ако вашиот син или ќерка хит на главата, како е можно поскоро треба да се примени на оштетеното место мраз или ладна објект. Ова ја намалува васкуларна пропустливост, и модринка или судрат нема да биде многу голем. Не ризикувате.Со се лекува оваа штета. Подобро покаже на вашето дете невролог или неврохирург. Лекарот ќе ја процени состојбата на повреди и пропишува најдобриот третман и, доколку е потребно, и хирургија.
  2. Повреда на стомакот, стомакот. Повреди на дете на овој тип на опасни прекин на внатрешните органи - црниот дроб, слезината и бубрезите. Прва помош за овие пациенти треба да биде преглед на хирург. Не само-студија статус стомакот на детето, повеќе реална.
  3. Гребнатинки. Често stesalysya за време на игрите лактите и колената придружува детето уште од детството. За да се отстранат инфекција во овие области треба да се користи раствор од хидроген пероксид. Јод се користи за лекување на гребнатинки е строго забрането.
  4. Деланки. Овие повреди се опасни ризикот од инфекција на ткивата дете. Бидете сигурни дека за да се отстрани парчиња, а потоа третирање на повреди антисептик место.

Психолошките ефекти од траума од детството

Често, се повреди на улица, дома, во градинка или на училиште, детето како неговите искуства расте помалку и помалку психолошка непријатност. Опасни во однос на психологијата на траума со голем обем на погодената област. Детето се чувствува болка во шок и страв кои влијаат на неговата перцепција на реалноста. Во медицинската пракса, постојат случаи кога детето поради силна болка или изгуби таа почна да пелтечат.

Децата повреда - сериозна и опасна појава. Препорачливо е да ги учат децата од рана возраст на основните правила на однесување на улица и дома како што имаат контакт со предмети за домаќинство, детето може несвесно да се повредите.

Педијатриска траума: причини и видови
Категорија На Медицински Проблеми: Болести