Церебрална парализа кај децата: природата и причините

Здравство И Медицинскиот Видео: What Happens When You Have A Disease Doctors Can'T Diagnose | Jennifer Brea (Март 2019).

Anonim

Церебрална парализа (церебрална парализа) - група на нарушувања во движење кои се јавуваат кај лезии на моторни системи на мозокот. Тоа се манифестира со недостаток на контрола на централниот нервен систем функционираат мускулите, а во некои случаи, како контрола е отсутен.

Специфичност на моторни парализа deteys

Во формирањето на моторните функции во нормален развој кај децата се јавува фази и континуитет.

Во здраво бебе мозокот созревање секвенца одредува развојот на повеќето движења, односно да се замени едно основно движења се нови форми на движење, но повеќе комплекс.

На пример, да научат да седат, детето мора прво да научат да се врти да се задржи вашата глава, а потоа исправете го грбот, да ги задржи својата рамнотежа, а потоа се одржи на позиција.

А дете со церебрална парализа секвенца и стапката на созревање повредени. Специфичност на развој на моториката на децата со церебрална парализа е, пред сè, постои примитивна вроден рефлекс форми на физичка активност, не се специфични за возраста на детето.

Кога регулаторни развој на овие рефлекси не се појавуваат драматично. Три месеци од животот, тие не се откриени. Нивното постепено исчезнување создава поволни услови за развој на доброволно движења.

На пример, tseplyatelnyy или фаќајќи рефлекс се активира со допир на раката. Рефлекс одбивност врз основа на допирање на стапалата на нозете. Движењата својствени во овие рефлексии, подоцна изгаснат.

На пример, детето почнува да поддадат рака интересни за неговиот предмет, се рацете и се движи кон предметот на проучување. Ова движење почнува да се формира во неонаталниот период, но многу подоцна, кога бебето интеракција со возрасните. Одржување на истите овие рефлекси започне да се забави на формирање на доброволна подвижност.

Манифестацијата на овие и слични рефлексии во втората половина од првата година од животот е ризикот од симптомите на моторни области на церебралниот кортекс.

Кај деца со церебрална парализа, ефектот на безусловен рефлекси не се угасне. Акција патолошки рефлекси во првата година од животот е подобрена во текот на годините да станат одржливи. Тоа е тешко да се формира доброволна моторни дела.

Децата со церебрална парализа: норма и реалност

За деца со церебрална парализа се карактеризира со многу значително доцнење во развојот на моторните функции.

Ако детето почнува да се задржи здрава главата има до 3 месеци, дете со церебрална парализа зграпчува оваа функција за 3-5 години. Значително доцнење се случува за време на формирањето на моторни дела како претворање на задната страна на стомакот на грбот, од назад кон стомакот.

Надвор седење е формирана обично 7-8 месеци, деца со церебрална парализа господар е само 2-3 години.

Индексирање се доста сложен чин моторни бара координација на движења, формирана кај децата со церебрална парализа, исто така, прилично доцна.

Pryamostoyannya формирана во здрави деца 9-10 месеци и деца со церебрална парализа научат да го направи само по постигнување на училишна возраст. Сепак, постојат форми на церебрална парализа во кој оваа функција не е формирана на сите или поголемиот дел од нејзиното формирање е тешко.

Нормално, одење на детето почнува да се формира од една година, само мал број на деца со церебрална парализа се здобијат со оваа функција по постигнување на 4 години. Другите деца го стекнат во подоцна во животот, а не учењето на сите.

Дури и повеќе време е одложен комплекс моторни акти неопходни за грижа за себе дома, обука, игра активности, итн

Често се чини дека дете со церебрална парализа состојба се влошува со возраста. Сепак, тоа не е затоа што на церебрална парализа по себе не е прогресивна болест. Овој впечаток формирана од страна на таа возраст се зголемува бројот се очекува од детето, но разликите во развојот не му даде да се направи она што се очекува од него кај возрасните.

Причините за церебрална парализа во матката (пренаталниот период)

  • заразни болести за време на бременоста;
  • интоксикација;
  • мозочни удари, траума, вклучувајќи траума;
  • крв некомпатибилност помеѓу Rh фактор или група на крвта на мајката;
  • интраутерина фетална хипоксија или асфиксија, и други.

Причините за церебрална парализа за време на раѓање (интрапартално период)

  • раѓање повреди, вклучувајќи акушерски;
  • удар;
  • неонатална асфиксија и други.

Причините за појава на церебрална парализа за време на првата година од животот (во раниот постнатален период)

  • neuroinfections;
  • траума и други.

Најголемо значење е појава на церебрална парализа за време на феталниот развој и раѓањето. Од 100 случаи, според статистичките податоци, 30 се случи во матката, 60 - за време на породувањето, а само 10 сметка за првата година од животот. Главните причини за церебрална парализа се сметаат за новороденче асфиксија и раѓање траума.

Факторите кои се предвремено породување и PERENOSHENIST и ендокриниот и кардиоваскуларниот мајка болест.

Церебрална парализа не е наследна болест, но многу научници велат дека да доведе до тоа фактор. Фреквенцијата на церебрална парализа пациенти е два до шест случаи на илјадници луѓе.

Церебрална парализа кај децата: природата и причините
Категорија На Медицински Проблеми: Болести