Хронична бубрежна болест (ХББ)

Здравство И Медицинскиот Видео: СЕ ПОБРОЈНИ ПАЦИЕНТИ СО ХРОНИЧНА БУБРЕЖНА БОЛЕСТ 11 11 2017 (Март 2019).

Anonim

Што е хронична бубрежна болест (ХББ)?

Хронична бубрежна болест (ХББ) се јавува од континуирано оштетување на бубрезите. Нормални, здрави бубрези отстрануваат отпад од крвта. Потоа вашето тело го отстранува отпадот во урината. Бубрезите помагаат да го контролирате крвниот притисок и да направите црвени крвни клетки. Ако имате CKD, вашите бубрези не можат да го отстрануваат отпадот од крв, како и тие треба. Речиси 20 милиони луѓе во САД ја имаат оваа болест.

Симптоми на ХББ

Повеќето луѓе кои имаат ХББ немаат симптоми на почетокот. Како што болеста напредува, симптомите може да вклучуваат:

 • умор
 • слабост
 • губење на апетит
 • проблеми со спиење
 • проблеми со размислување јасно
 • отекување на нозете и глуждовите.

Што предизвикува ХББ ?

Најчестите причини за ХББ се високиот крвен притисок, шеќерната болест и срцевите заболувања. Инфекциите и блокадите на урина може исто така да предизвикаат ХББ.

CKD може да биде генетски (работи во семејства). Може да бидете изложени на ризик од ХББ ако имате дијабетес или висок крвен притисок. Разговарајте со вашиот лекар за вашите фактори на ризик. Важно е да се дијагностицира ЦКД рано.

Како се дијагностицира ЦКД ?

Вашиот лекар може да ги прегледа симптомите и да направи испит. Постојат три тестови што можат да ги направат ако се сомневаат во ХББ.

 • Тест за крвен притисок: Проверка на висок крвен притисок.
 • Урина албумин: Контроли за да видите колку протеини се наоѓаат во урината.
 • Креатинин во серумот: Контроли за да видите колку отпад е во крвта.

Американската академија за семејни лекари (AAFP) моментално не препорачува скрининг за ХББ кај возрасни лица кои немаат симптоми. Сепак, ако сте во висок ризик од ХББ, разговарајте со вашиот лекар за да проверите дали треба да се тестирате.

Дали CKD може да се спречи или да се избегне?

Луѓето кои се изложени на ризик од ХББ можат да направат работи за да помогнат да се спречи тоа.

 • Намалете го крвниот притисок ако е превисок. Лекови наречени АКЕ инхибитори и блокатори на рецептор на ангиотензин II може да помогнат. Тие исто така можат да го задржат оштетувањето на бубрезите од полошо. Вежбањето и здравата исхрана можат да помогнат да го намалите крвниот притисок.
 • Управувајте со нивото на шеќер во крвта ако имате дијабетес. Ова често вклучува земање лекови и правење промени во исхраната и вежбањето.
 • Да се ​​откажете од пушењето ако пушите. Пушењето ги оштетува бубрезите и го зголемува крвниот притисок. Може да се меша со лекови за крвен притисок.

CKD третман

Третман за CKD зависи од причината за вашата состојба. ЦКД може да предизвика други проблеми. Разговарајте со вашиот лекар за тоа како да ги лекувате. Тие може да земаат лекови за:

 • Високи триглицериди и холестерол . Триглицеридите се вид на маснотии. Овие нивоа често се покачуваат кај луѓето кои имаат ХББ.
 • Анемија . Анемија се јавува кога крвта нема доволно хемоглобин.Ова е протеин кој носи кислород од белите дробови до остатокот од вашето тело. Симптомите на анемија вклучуваат чувство на замор и слабост.
 • Слаби коски. CKD може да го промени начинот на кој вашето тело користи минерали, како што се калциум и фосфор. Ова може да ги ослабне коските.

Луѓето кои имаат ХББ може да го изгубат својот апетит. Нутриционист може да ви помогне да планирате диета која ќе ве заштити. Разговарајте со вашиот лекар за ХББ и исхрана. Тој или таа може да сакаат да јадете помалку протеини. Премногу протеини може да ги направат вашите бубрези премногу напорни.

Живеење со ХББ

Дури и со вистински третмани, ХББ може да се влоши со текот на времето. Треба да имате редовни прегледи за да може вашиот лекар да ја провери функцијата на бубрезите.

Ако бубрезите престанат да работат, имате бубрежна инсуфициенција. Ова се случува кога отпадот се гради во вашето тело и ја труе крвта. Може да предизвика повраќање, слабост, конфузија и кома. Повратот на бубрезите се третира со дијализа. Посебна машина ја филтрира крвта за да го отстрани отпадот. Дијализата може да се направи во амбуланта или болничко опкружување. Некои машини за дијализа се доволно мали за да се залепат на вашето тело и да користат дома.

Прашања кои треба да се побараат од вашиот лекар

 • Која е причината за мојата ХББ?
 • Дали има посебна диета што треба да ја следам?
 • Дали треба да губам телесната тежина?
 • Кој третман е најдобар за мене?
 • Дали треба да направам дијализа?

Ресурси

Американска академија за семејни лекари, Упатство за клиничка пракса за хронична бубрежна болест

Национален институт за дијабетес и заболувања на дигестивни и бубрежни заболувања, хронична бубрежна болест (CKD)

Хронична бубрежна болест (ХББ)
Категорија На Медицински Проблеми: Совети