Dakriotsistit

Здравство И Медицинскиот Видео: Video Edukasi Dakriosistitis (Март 2019).

Anonim

Dakriotsistit се однесува на офталмолошки заболувања. Воспаление развива во очи поради lacrimal црево опструкција назолакримални канал. Процесот е акутна или хронична.

Dakriotsistit се однесува на офталмолошки заболувања. Воспаление развива во очи поради lacrimal црево опструкција назолакримални канал. процес е акутна или хронична.

Исто така изолирани dakriotsystyt новороденчиња. Болеста може да се предизвикани од вродени нарушувања (основно dakriotsystyt) или да се стекнати (средно dakriotsystyt). Вродени dakriotsistit појавува на детето буквално во првите денови по раѓањето и е поврзан со неразвиена начини slezovyvodyaschih.

Секундарен dakriotsystyt се развива подоцна и може да се предизвикани од страна на разни болести на горниот респираторен тракт (ринитис, искривување на назалниот септум, аденоиди) или инфекција, како што се грип, мали сипаници, итн

Главните карактеристики dakriotsistit вклучуваат: кинење, црвенило и оток на внатрешниот агол на окото (во отсуство на црвенило на очите), исцедок од гледна точка на солза, со кликнување на lacrimal црево регионот, сериозни, гноен исцедок и еднострани болест. Хронична dakryotsystyte солза течност губи своите антибактериски својства резултира со стагнација размножуваат тоа микроорганизми (обично пневмококи и Staphylococcus aureus), резултатот е генетски. Причината може да биде хронична dakriotsistit туберкулоза или сифилис. Хронична dakriotsystyt е главна причина за акутен целулитис или процес lacrimal црево. Акутна dakriotsystyt придружена со треска, црвенило и оток во lacrimal црево, главоболка, можни чести рецидиви на болеста. Компликации на болеста е формирање на фистула во лицето и носот, како и развој на големи целулитис.

Дијагнозата се поставува врз основа на тестови клиничка презентација и стоп кои помагаат да се открие оштетен очевидност назолакримални канал (тест со collargol, машина решение канал furatsillina).

Примарен dakriotsystyt лесно да се конзервативни третмани, овие вклучуваат масажи и машина nososleznoho канал slezovyvodyaschih начини.

За третман на средно dakriotsistit често мора да прибегне кон хируршка интервенција - endonazalnoy dakriotsitorinostomii. Покрај тоа, се спроведе nososleznoho уреди со покажувач на канал (цевка вметнува преку носот или преку точка на lachrymal). За борба против воспаление антибиотици и антиинфламатори.

Dakriotsistit
Категорија На Медицински Проблеми: Болести