Опасни одмор

Здравство И Медицинскиот Видео: Топ 3 Опасни Челенџи #4 (Март 2019).

Anonim

Одење на одмор на егзотични дестинации, не заборавајте за смртоносни болести, како што се чума или жолта треска.

На сезона во полн замав, но многу, да одиме на популарното летувалиште или патуваат во егзотични дестинации, не се свесни дека се падне во огнот на опасни епидемиолошки болести како чума, колера и жолта треска. Федералната служба препорачува патници во согласност мерки на претпазливост.

Опасни одмор: колера

Од минатата година, епидемијата на колера во Хаити беснее, нов круг на морбидитет е забележан во мај оваа година по обилните дождови и урагани. Регистрирани илјадници смртни случаи, но само од октомври минатата година се разболе од колера над 300 илјади. Човекот.

Во соседната Доминиканска Република од почетокот на епидемијата во Хаити беа повеќе од 1,5 илјади. Случаи. Забележани се случаи одмори туристи се од Венецуела, Канада, САД третирани по враќањето дома.

Исто така оваа година регистрирани случаи на колера во Малезија, особено во Sarawak, во северниот дел на островот Борнео, и Папуа - Нова Гвинеја. Традиционално, многу фокуси на колера во Африка, а нивниот број се должи на нестабилната политичка ситуација во многу земји од црниот континент само расте.

Опасни одмор: чума

Епидемии на чума во светот има помалку од колера, но 2011 година веќе проверени такви случаи. Претходно оваа година, 23 смртни случаи се регистрирани во северниот дел на Мадагаскар - во првиот не-ендемични чума. Сепак, генерално епидемијата на чума на Мадагаскар се случуваат речиси секоја година во периодот помеѓу октомври и април. Во тоа време постои промена на дождовната сезона на сувата сезона, што резултира со глодари лишени од храна, се собираат во селото. Стаорци се познати да се пренесе болви, кои за возврат се шири чума патоген - Yersinia pestis (Yersinia pestis).

Минатата година, два случаи на чума биле пријавени во САД, во Орегон. Извор на инфекција во овој случај беше на кучето се толерира заразени болви.

Опасни одмор: жолта треска

Агентот на предизвикувачот на жолта треска е arbovirus. го носат со комарци, кои касаат и болни лица. Лезиите се жолта треска во земји како што се Бразил, Еквадор, Венецуела, Колумбија и многу африкански земји. Затоа, ќе се ендемски области прават вакцинација против жолта треска, која многу ефикасно заштитува од болести.

Југоисточна Азија (вклучувајќи ги Индија и Тајланд се популарни) опасни такви сериозни болести како маларија, беснило, тифус, денга треска…

Значи, со што почетокот на одмор во опасни региони, прашајте го вашиот агентот, она што мерки на претпазливост што треба да се направи.

Опасни одмор
Категорија На Медицински Проблеми: Болести