Диференцијална дијагноза a мозочен удар

Здравство И Медицинскиот Видео: Превенција На Заболувања (Март 2019).

Anonim

Мозочниот удар може да се меша со многу други болести, во кои ја промени состојбата се случува одеднаш, без предупредување.

Најсигурен метод за дијагноза на мозочен удар моментално КТ и МРИ, но се разликува удар од други патологии може и клиничката слика.

Главната поента вкупно мозочен удар и болести поврзани со нив - изненадување, apoplektyformna појавата на симптомите.

Диференцијалната дијагноза на мозочен удар и слични болести со нив треба да се направи врз основа на клиничката слика, анамнестички податоци, резултатите од лабораториските и инструментални студии. Златен стандард хардвер дијагностика мозочен удар веруваат томографија (компјутер или магнетна резонанца) студија.

Мозочен удар, кој се појави како дел од голема (епилептиформни) напад, губење на свеста, безволни мокрење, може да се земе како манифестација на епилепсија. Како манифестација на епилепсија и невролошки пореметувања по нападот може да се класифицираат како исхемичен мозочен удар. Во овие случаи, помага да се потврди дијагнозата на електроенцефалограф (ЕЕГ).

Потсети мозочен удар може да егзогени интоксикација, или алкохол труење како што се јаглерод моноксид (јаглерод моноксид). Во овие случаи, фокални симптоми карактеристични за мозочен удар се појавува минимални или отсутни.

Dismetabolic енцефалопатија, што доведува до условите за развој sinkopopodobnyh исто така, треба да се разликува од исхемичен мозочен удар. Состојба како мозочен удар може да биде хипо- и хипергликемија, кома, хипоксија, хепатална инсуфициенција, уремија. Под овие услови фокални симптоми се минимални или отсутни, може да има знаци на полиневропатија. За повеќе дијагноза е потребно да се спроведе биохемиска анализа на крвната плазма.

Трауматски повреди на мозокот (Ај) во акутната период исто така, може да биде слична на мозочен удар. Во овој случај, за УПТ укажуваат на оштетување на кожата на главата, оштетување на коските на черепот, модринки глави во историјата.

Во ретки случаи, брзиот напредок на мултиплекс склероза развиена хемипареза или други тешки невролошки оштетувања кои може да се смета како мозочен удар. Во корист на мултиплекс склероза - младите возраста на пациентот, минливи невролошки нарушувања во историјата, без удар ризик фактори, особено на хипертензија.

Тумор на мозокот или мембрани може да се случи INSULTOPODIBNYM симптоми. Особено ова се однесува на крварење во туморот, кој има клинички знаци на интрацеребрална хеморагија.

Зголемената туморот може да доведе до нарушување на циркулацијата на цереброспиналната течност и развој на оклузивни хидроцефалус. Брзиот пораст на интракранијалниот притисок може да биде клинички слична на субарахноидална хеморагија. Отсуство на симптоми на иритација на менингите, како што фотофобија, вкочанет врат, нема да сведочи во корист на субарахноидална хеморагија.

Тешка главоболка, фотофобија, вкочанет врат, гадење и повраќање со менингитис и менингоенцефалитис може да се прифати за приказ на субарахноидална хеморагија. Сепак, повеќето од заразни болести на централниот нервен систем, придружуван од висока температура. Диференцијална дијагноза во овој случај ќе им помогне на анализа на цереброспиналната течност.

Силен ненадејна главоболка со мачнина и повраќање може да се појави во некои варијанти личат на мигрена и субарахноидална хеморагија. Во однос на вториот чин, бидејќи присуството на таквите напади во историјата, без вкочанет врат, и блефароспазам.

Диференцијална дијагноза a мозочен удар
Категорија На Медицински Проблеми: Болести