Лек деменција

Здравство И Медицинскиот Видео: The World Needs All Kinds Of Minds | Temple Grandin (Јануари 2019).

Anonim

Потенцијален лек за Алцхајмерова болест се најде пред еден век.

Една нова студија спроведена од страна на истражувачите во Центарот Оукланд Истражувањето покажа дека познат по повеќе од сто години состојка - metylenovaya сино - може да го забави или дури и да се излечи Алцхајмерова болест и Паркинсоновата болест.

Изнаоѓање на лек за овие болести кои ќе бидат способни да, ако не и целосно излечен, барем да го забави својот развој, која трае многу години.

Но неодамна, научниците откриле потенцијален лек метиленско сино - лекот, познат по повеќе од еден век. Во ниски концентрации, да се спореди со неколку капки на супстанцијата растворена во количество на вода еднакво на обемот на четири големи базени, оваа супстанца, го забавува стареењето на клетките и ја подобрува митохондријална функција.

Ефектот на митохондриите

Истражувачите откриле дека metylenovyysyniy го спречува намалувањето на митохондријалната функции, вклучувајќи намалување на активноста на важен ензим наречен комплекс IV. Со оглед на тоа митохондриите се главните снабдувачи на енергија во сите клетки на луѓето и животните и нивно правилно функционирање е од суштинско значење.

Резултатите од истражувањето беа ветувачки. Во иднина, научниците сакаат да се обидат да се спречи манифестации на физички и когнитивни проблеми поврзани со стареењето. Доволен број на работоспособни митохондриите е од суштинско значење за спречување на болести и болести поврзани со стареењето, како Алцхајмеровата болест.

Лек за деменција?

Метиленско сино првпат беше отворен во 1891 година и во моментов се користи за лекување на метхемоглобинемија, крв болести. Но, бидејќи тоа беше познато дека високи концентрации на метиленско сино оштетување на мозокот, никогаш не се случи да експериментирате со ниски концентрации на оваа материја. Покрај тоа, лекови како метиленско сино, едвај да стигне до мозокот.

Оваа студија покажа дека за прв пат дека ниските концентрации на лекови може да го забави стареењето на клетките во клеточни култури и на лабораториските животни. Во иднина metylenovyysyniy може да биде уште еден заеднички и најевтините лекови, како аспирин за лекување на луѓето со кардиоваскуларни болести.

Лек деменција
Категорија На Медицински Проблеми: Болести