Електрични пулсирања може да ја олеснат болката од паднат диск

Здравство И Медицинскиот Видео: The Warrior and the Dragon SCP-076 "Able" versus SCP-682 "Hard to Kill Reptile" | SCP Tale (Март 2019).

Anonim

Од Maureen Salamon HealthDay Reporter

WEDNESDAY, 29 ноември 2017 (HealthDay News) - Новиот третман кој има за цел електрични импулси на иритираните нерви околу 'рбетниот мозок се чини ефикасен при ослободување на хронична болка во долниот дел на грбот и ишијас, според претходната студија.

Минимално инвазивната процедура, наречена пулсова радиофреквенција водена од сликата, ја ублажи болката во 80 проценти од 10 пациенти по единечен 10-минутен третман. Деведесет проценти можеа да избегнат хирургија.

"Со оглед на многу нискиот ризичен профил на оваа техника, пациентите кои страдаат од хернијатниот диск и симптомите на компресија на нервните корени може да бидат безбедни и брзо закрепнување, враќајќи се во нормални активности во рок од неколку дена", вели авторот на студијата д-р Алесандро Наполи. Тој е интервентен радиолог на Универзитетот Сапиенца, во Рим, Италија. "Всушност", додаде тој, "една од драматичните предности на оваа технологија е тоа што можеме да ја извршиме во дневна хируршка интервенција без анестезија и [пациентите] да си одат дома истиот ден. "

Студијата на Наполи е закажана за презентација во среда на годишниот состанок на Радиолошкото здружение на Северна Америка, во Чикаго. Студиите презентирани на научни конференции обично не се рецензирани или објавени, а резултатите се сметаат за прелиминарни.

Околу 8 од 10 луѓе страдаат од болки во долниот дел на грбот во одреден момент од нивниот живот, според студиските документи. Оваа болка може да се должи на хернијалниот диск во долниот дел на 'рбетот. Ишиас ја зрачи ногата болка предизвикани од сериозен нерв во долниот дел од 'рбетот, што исто така може да се должи на хернизираниот диск.

Исто така наречен и лизгачки или руптуриран диск, хернизираниот диск се јавува кога сунѓерестиот материјал во внатрешноста на 'рбетниот диск се стега преку својата цврста надворешна обвивка поради стареење или повреда. Овој материјал може да притисне на околните нерви, предизвикувајќи болка и вкочанетост или пецкање во нозете, според Американската академија за ортопедски хирурзи (ААОС).

Конзервативните, нехирургиски пристапи обично ги олеснуваат симптомите на хернизираниот диск со текот на времето, според AAOS. Овие третмани вклучуваат одмор, нежна вежба, болка за ослободување на болка, анти-воспалителни лекови, ладни или топли облоги и физикална терапија.

Сепак, околу 20 проценти од оние со акутна болка во долниот дел на грбот не наоѓаат олеснување преку овие мерки. Тоа води до одлучување за операција за отстранување на материјалот на дисковите што притиска на нивните 'рбетни нерви. За овие луѓе, рече Наполи, сликата-пулсираниот радиофреквентен третман може да стане остварлива опција ако поголемите студии ги засилат неговите наоди.

Истражувањето на Наполи вклучувало 80 лица кои имале најмалку три месеци болки во долниот дел од грбот од хернираниот диск кој не одговорил на конзервативни третмани.

Импулсното радиофреквентно лечење со помош на слика користи компјутерска томографија - CT скенирање - за да им помогне на лекарите да вметнат игла на локацијата на хернираниот диск и околните нерви.Сондата која е вметната преку врвот на иглата обезбедува пулсирана радиофреквентна енергија во областа во период од 10 минути, решавајќи ја хернијата без да го допира дискот, објасни Наполи.

Повеќе од 80 проценти од 80-те учесници во студијата беа безболни една година по единечен третман. Шест луѓе побараа втор третман.

Пулсната радиофреквенција е широко употребувана во лекови за болка за други видови хронични болки, истакна Наполи.

Тој рече дека третманот работи со "елиминирање на процесот на воспаление" во нервите околу хернираниот диск, што ги попречува болните мускулни контракции. "Целта беше да се прекине овој циклус и да му се даде на телото шанса да се врати природното лекување", додаде тој.

Др. Скот Робертс, физичар со "Кристиана грид здравствен систем" во Вилмингтон, Дел., Вели дека новите наоди покажале "импресивен пад на болката и подобрување на функцијата. "Сепак, тој истакна дека истражувањето не вклучува контролна група за споредба со луѓе кои не дадоа третман.

"Без контролна група, не знаеме колку од подобрувањата што ги гледаме сепак ќе се случи", рече Робертс. "Бев многу охрабрен од [студијата] бидејќи неговите резултати се значајни, но тоа е далеку од убедливи без контролна група. "

Повеќе информации

Американската академија за семејни лекари има повеќе на хернисни дискови.

ИЗВОРИ: Алесандро Наполи, М.Д., д-р, интервентен радиолог, Универзитет Сапиенца, Рим, Италија; Скот Робертс, М. Д., физиотерапевт, Кристиана грижа здравствен систем, Вилмингтон, Дел. презентација, 29.11.1 2017 година, годишен состанок на радиолошкото здружение на Северна Америка, Чикаго

Електрични пулсирања може да ја олеснат болката од паднат диск
Категорија На Медицински Проблеми: Дијагностика