Петте главни причини за губење на слухот

Здравство И Медицинскиот Видео: Tony Robbins'S Top 10 Rules For Success (@Tonyrobbins) (Јануари 2019).

Anonim

Причини за проблеми со слухот може да им служи на различни фактори - болест, повреда, генетската предиспозиција, неуспехот да се усогласат со правилата за хигиена. И сега ќе се обрати на најчестите причини за појавувањето на загуба кај возрасни и деца на слухот.

Првата причина - церумен, која може да се изгради во ушниот канал, целосно или делумно да го блокираат движењето на звучни бранови за тапанчето - и ова делумна глувост. За да се избегне овој проблем, треба да се користи специјални уво капки, кои омекне сулфурна плута. Така, на акумулираните сулфур што може дури и samovydalytysya на ушниот канал или отстранување на лекар. Родителите не се користи памук брисеви да се отстрани сулфур од уво на детето, како што може да се префрлат на сулфур длабоко во ушниот канал или да предизвикаат перфорација на тапанчето.

Втората причина за глувост - туѓо тело во увото, кои често им помогнам на децата. Родителите треба да систематски и внимателно да ги следи за да се обезбеди дека децата не се турка себеси во ушите разни мали предмети, играчки, парчиња храна. Ова може да доведе до прекин на тимпаничната мембрана или воспаление на увото. Кај возрасните, се случува да влезат инсекти уво, исто така, дава чувство на непријатност, болка, и може да доведе до делумно губење на слухот. Во овој случај потребно е да се консултираат со лекар.

Третата причина - "уво пливачот". Ова е прилично честа болест на надворешното уво. Тоа може да предизвика бактериска инфекција која влегува во уво со вода додека капење во када, базен или отворени води. Во овој случај, на инфективен процес може да биде доста болно, и на крајот да предизвика оток премин. И ова е шанса да се добие привремена загуба на слухот.

Во четвртиот случај, причината за губење на слухот може да стане воспаление на средното уво, кој е еден од сорти на воспаление на средното уво. На пример, повеќе од 85% од сите деца е барем еднаш уво инфекција и тоа е вториот најчесто причина за кои бараат лекарска помош. Постојат различни форми на воспаление на средното уво. Неговите причини, исто така може да бидат различни, вклучувајќи најчестите - воспаление на аденоиди, во придружба на растот на бактерии и блокирање на цевка Evstahyyevoyi кој го поврзува средното уво и назофаринксот.

Петтата најчеста причина за губење на слухот е постојана (неповратни) сензоневрален губиток на слухот предизвикано од оштетување на внатрешното уво. Кај малите деца може да се должи на интраутерина инфекција е мајка, недостаток на кислород при раѓањето или генетски фактори. За жал, сензоневрален губиток на слухот пркоси на медицински третман и пациентот ќе мора да се користи за слушање.

Ако мислите дека вие или вашето дете може да има некои од овие проблеми, веднаш треба да се консултираат со лекар.

Петте главни причини за губење на слухот
Категорија На Медицински Проблеми: Совети