Дали е можно да се каже дали дивата печурка е отровна?

Здравство И Медицинскиот Видео: Socio-Political Activist, Fifth Grandson of Mahatma Gandhi: Arun Manilal Gandhi Interview (Јануари 2019).

Anonim

Дали е можно да се каже дали дивата печурка е отровна?

Не можете точно да кажете дали печурката е отровна, гледајќи го, освен ако не сте експерт за идентификување на печурки. Нема тестови кои ќе ви помогнат да кажете отровна печурка од непроменлива печурка.

Дали помага да се види како дивата печурка расте?

Да, малку. Печурките што растат во почвата се поопасни од растењето на печурки на живи дрвја. Печурките на теренот во шумите обично се поопасни за луѓето отколку печурките на тревниците.

Кои се симптомите на труење со печурки?

Раните симптоми на труење со печурки вклучуваат гадење, стомачни грчеви, повраќање и дијареа (што понекогаш е крваво). Симптомите може да се појават веднаш по јадењето на печурката или може да се појави неколку часа подоцна. Типично, печурките што произведуваат симптоми во рок од 2 часа се помалку опасни од печурките кои предизвикуваат симптоми подоцна (по 6 часа).

Што да правам ако мислам дека имам труење со печурки?

Ако се сомневате дека вие или некој со кого имате труење со печурки, обратете се кај вашиот лекар или Центарот за контрола на отрови. Веднаш јавете се на 911 ако лицето е несвесно, не дише или се буди. Телефонскиот број за Центарот за контрола на отрови е 1-800-222-1222. Овој број е одговорен 24 часа на ден, 7 дена во неделата. Тоа е добра идеја да го задржите овој број од вашиот телефон во секое време. Можете исто така да побарате итна медицинска помош со земање на лице во просторија за итни случаи. Доколку е можно, внесете неколку од печурките кои јаделе со вас кај докторот или во просториите за итни случаи.

Што ќе се случи во канцеларијата на мојот лекар или во просториите за итни случаи?

Ако лицето е фрлено, најлошото веројатно е готово. Активиран јаглен може да се даде за да предизвика повраќање ако повраќањето веќе не се случило. Температурата на срцето, срцевиот ритам и крвниот притисок ќе бидат проверени. Тој или таа ќе бидат внимателно следени за сериозни симптоми и компликации поради труење со печурки. Во тешки случаи кои се предизвикани од високо отровни печурки, компликациите може да вклучуваат напади, бубрези и / или откажување на црниот дроб, па дури и смрт. Лицето веројатно ќе биде испратено дома ако тој или таа немаат симптоми на тешко труење и ако печурката е идентификувана како безопасна. Вашиот лекар ќе побара од вас да го гледате лицето за било какви симптоми на труење со печурки во наредните 24 часа.

Дали е можно да се каже дали дивата печурка е отровна?
Категорија На Медицински Проблеми: Исхрана