Хепатитис d

Здравство И Медицинскиот Видео: Това Е Хепатитът... Хепатит С (Март 2019).

Anonim

Во светот постојат безброј видови на вируси кои предизвикуваат хепатит и реагенс марка различни букви. Еден таков вирус е хепатит Д.

Најчести се хепатитис Б и Ц, но тоа не значи дека другите вируси не влијаат на структурата на вкупниот број болни луѓе во светот.

Вирусен хепатит Д - е заразна болест предизвикана од вирус и се развива само во лицата заразени пред или истовремено со хепатитис Б вирусот Неколку генотипови на вирусот на хепатитис Б Д, од кои има три. За Европа и Северна Америка типичен генотип јас, кои се со поголема веројатност да предизвика рак на црниот дроб и цироза.

Специјални хепатитис D

Она што е посебно Хепатит D? Зошто тие страдаат само лицата инфицирани со хепатит Б? Одговорот лежи во структурата на честички на вирусот, што не е целосно вирус и поврзани вируси сателити.

Вируси сателити не може да се репродуцира без вирус-домаќин, кој обезбедува за оваа намена неговата надворешна школка. Хепатит D вирус користи за овие цели плаќа хепатитис Б вирусот, вирусот што ја олеснува пенетрацијата сателит во клетките на црниот дроб и последователните репродукција.

Така, постојат две можни форми на договорниот хепатит D: истовремено со хепатитис Б (koynfektsyya) и хепатит D инфекција против позадината на претходната инфекција предизвикана од вирусот на хепатитис Б (суперинфекција).

епидемиологија

Се верува дека повеќе од 5% од превозници инфицирани со хепатитис Б и Д Највисока инциденца најде меѓу зависниците од дрога.

клиничката слика

Во случај на првата болест коинфекција целокупната слика потсетува на развојот на хепатитис Б. Во периодот anicteric ништо не укажува на присуство на друг вирус.

Болеста се манифестира како слабост, замор, општа болест, болки во зглобовите, но до крајот на првата недела влошување на здравјето на пациентите. Среде типичен период од жолтица (бојата на кожата, мукозните, чешање на кожата) постојат сериозни симптоми. Пациентите се загрижени за губење на апетит, гадење, повраќање, главоболка и несоница. Оваа масивна репродукција на симптоми на хепатитис Б вирусот Д.

И покрај сериозноста на акутниот период, долгорочната прогноза обично е поволна. Хепатит D вирус суперинфекција се случува брзо, брзо, речиси без anicteric период. Молња во текот на HCV суперинфекција D е 25% од вкупниот износ, кој не е типичен за било која друга форма на вирусен хепатитис.

дијагноза

Клуч во дијагнозата на хепатит D е тест на крвта за да се утврди маркери на хепатитис (Б и Д). Во акутната фаза е важно како крв хемија (голем број на индикатори штета маркери ткиво на црниот дроб - ALT, AST, билирубин, алкална фосфатаза) и ултразвук на абдоменот (значително зголемување на црниот дроб).

третман

Во акутната фаза на болеста е важно да се обрне внимание на третманот на хепатитис B како што е репродукција на вирусот на хепатитис D е целосно зависна од вирус-домаќин. Но, предвидувањата на несакани болести. Инциденцата на хроничната хепатоцелуларна лезии како резултат на акутен хепатитис Д е околу 10%, кога ко-инфекција и 90% на супер брзо напредува со развој на цироза на црниот дроб.

Хепатитис d
Категорија На Медицински Проблеми: Болести