Како да се обезбеди прва помош за повреди на карлицата

Здравство И Медицинскиот Видео: Scp-455 Cargo Ship | Season 3 Remaster | Object Class: Euclid | Cognitohazard Scp (Јануари 2019).

Anonim

Повреди вклучуваат различни карличната повреда на карлицата коски, во непосредна близина меките ткива и внатрешните органи. Бидејќи тоа е многу тешка повреда, прва помош во траума карлицата треба да се даде брзо и компетентно.

Повреди на карлицата често во комбинација со абдоминални повреди. Тие може да претставува ризик за здравјето и животот на жртвата. Затоа е многу важно за прва помош во траума карлицата.

Симптоми на повреда на карлицата

Најсериозните видови на повреди вклучуваат карличната фрактури на карлицата прстен. Обично, овие фрактури се случи кога сообраќајни несреќи, паѓање или уништување на згради. Фрактури на карлицата прстен повреди често се придружени со пелвична - внатрешен гениталните органи, уретрата, мочниот меур, ректумот.

Главните карактеристики на повреда на карлицата.

  1. За карлицата фрактура карактеристична промена во форма на карлицата, остра болка, оток во фрактура, неможноста да се застане, одиме, подигнете ногата.
  2. Најтипични жртва надвор - "жаба држење на телото". Тој лежи на грб со разведени нозете се свиткани на колкот и коленото зглобовите.
  3. Штета има пелвична симптоми. Можеби крварење во урината од мочниот канал или крв во фецесот во ректумот е оштетена.

Прва помош во траума карлицата

Прва помош во траума карлицата се одржи во правилен редослед.

Како да се обезбеди прва помош за повреди на карлицата
Категорија На Медицински Проблеми: Болести