Дали деменцијата се намалува кај постарите американци?

Здравство И Медицинскиот Видео: Dragnet: Big Escape / Big Man Part 1 / Big Man Part 2 (Март 2019).

Anonim

Од Стивен Рејнберг HealthDay Reporter

ВТОРНИК, 5 СЕПТЕМВРИ 2017 (Здравје вести Вести) - Еве неколку добри вести за Стари лица на Америка: Стапките на Алцхајмерова болест и други форми на деменција значително се намалија во текот на последната деценија или така, покажува новата студија.

Анализата на речиси 1, 400 мажи и жени 70 и постари, покажа дека бројот на случаи на деменција се намалил од 73 лица меѓу оние родени пред 1920 година и само на 3 од оние родени по 1929 година.

Причините за падот " Не е јасно, велат истражувачите. Но, еден фактор се издвојува: стапките на мозочен удар и срцев удар се намалија низ генерации. Сепак, стапката на дијабетес е зголемена.

"Можеби гледаме на придобивките од годините на успех во превенцијата на кардиоваскуларните болести", изјави водечкиот истражувач Керол Дерби, професор по истражување на Колеџот за медицина на Алберт Ајнштајн во Њујорк.

Сепак, тоа не изгледа дека е одговорно за целото намалување на стапките на деменција, сепак.

Иако стапката на деменција е намалена, се очекува дека вистинскиот број на лица со деменција драстично ќе се зголеми, како што пулсот на населението предизвикан од бебешки бумери возраст, рече Дерби.

"Дали промените во стапката на почетокот на деменцијата ќе се компензираат дека промената на популацијата останува да се види", рече таа.

Во светот, повеќе од 47 милиони луѓе страдаат од деменција, а 7 милиони нови случаи се развиваат секоја година, според истражувачите.

Бројот на случаи на деменција се предвидува да се удвои на секои 20 години и да достигне до 115 милиони до 2050.

Бројот на луѓето кои страдаат од Алцхајмеровата болест, најчеста причина за деменција, се очекува да се искачи на 106 милиони до 2050 година, велат истражувачите.

"Додека стапките може да се намалат, проблемот е далеку од исчезнување", рече Џејмс Хендрикс, директор на глобалните научни иницијативи во Здружението на Алцхајмеровата болест. Деменција, нарушување на функциите на мозокот означено главно од проблеми со меморијата и промени на личноста, се уште е една од најскапите хронични состојби, со огромно влијание врз пациентите и семејствата.

Хендрикс верува дека живеењето на здрав начин на живот може да помогне во спречувањето на деменција. Всушност, една неодамнешна студија покажа дека ако луѓето вежбаат, јаделе здрава исхрана, престанале да пушат и чуваат хронични медицински состојби, како што е дијабетес, 35 отсто од случаите на деменција низ целиот свет би можеле да бидат спречени, рече тој.

"Се работи за здравјето на мозокот во текот на целиот живот", рече Хендрикс, кој не учествувал во студијата.

Извештајот беше објавен на 5 септември во списанието

JAMA Neurology . За студијата, Дерби и нејзините колеги ја анализираа стапката на деменција кај речиси 400 мажи и жени кои учествуваа во Студијата за стареење во Ајнштајн од 1993 до 2015 година.

Кога учесниците влегоа во студијата, тие беа 70 или постари и не страдаат од деменција.

Во текот на студијата, тимот на Дерби открил дека стапката на деменција постепено се намалува.

Меѓу 369 лица родени пред 1920, 73 развиле деменција, тој број се намали на 43 меѓу 285 родени помеѓу 1920 и 1924 година.

Случаите на деменција паднаа на 31 на 344 родени помеѓу 1925 и 1929 година и до 3 за 350, родени по 1929 година.

"Ова не е неочекувано", вели д-р Сем Генди, директор на Центарот за когнитивно здравје при болницата Синај во Њујорк. "Слични трендови се документирани во Европа. "

Генди, кој не бил вклучен во студијата, верува дека голем дел од падот на стапката на деменција е резултат на опаѓачки стапки на мозочен удар.

"Како што е подобрено кардиоваскуларното здравје, инциденцата на мозочен удар опадна", рече тој.

Здравјето на крвните садови во мозокот придонесува за ризикот од деменција, рече Генди.

"Така би се предвидило дека со текот на времето одржливото намалување на ризикот од мозочен удар би било предвесник за намален ризик за деменција", рече тој.

Иако стапката на деменција опадна, бројот на случаи е веројатно да се зголеми, рече Генди.

"Бебениот бум на стареење е таков што вкупниот број на пациенти со деменција ќе продолжи да расте, иако бројот на преваленцата малку се намалува", рече тој.

Повеќе информации

За повеќе информации за деменција, посетете ја Здружението на Алцхајмеровата болест.

ИЗВОРИ: Керол Дерби, доктор на науки, истражувачки професор, колеџ за медицина на Алберт Ајнштајн, Њујорк; Сем Генди, М.Д., д-р, директор, Центар за когнитивно здравје, болница Синај, Њујорк; Д-р Џејмс Хендрикс, директор, глобални научни иницијативи, Здружението на Алцхајмеровата болест; 5 септември, 2017,

JAMA неврологија , онлајн

Дали деменцијата се намалува кај постарите американци?
Категорија На Медицински Проблеми: Дијагностика