Лапароскопска нефректомија

Здравство И Медицинскиот Видео: Laparoscopic Appendicectomy (Appendectomy) (Јуни 2019).

Anonim

Лапароскопската хирургија е широко се користи во урологија, како минимално инвазивна алтернатива на класичните отворена операција. Процентот на отворен трансакции snyzhetsya брзо секоја година.

Подолу се наведени резиме на лапароскопска радикална нефректомија смета индикации и контраиндикации, бенефиции и напредокот на хируршка интервенција i.

Кога се одлучува за износот на трансакциите (целосно отстранување - радикална нефректомија или отстраните сајтови бубрезите тумор - бубрезите ресекција) лекар е воден од страна на многу фактори: големината на туморот, неговата локализација, присуството или отсуството на ртење во соседните органи, како пациент функционална состојба на спротивниот бубрег.

Лапароскопска отстранување на бубрежни тумори најчесто се врши за големи тумори, лезии во отсуство на портата на бубрезите и бубрежната вена вена.

Лапароскопска нефректомија се врши, кога не може да се врши на бубрезите ресекција за било технички причини. Поголемиот дел од луѓето можат да живеат нормален живот со еден бубрег функционира нормално без никакви ограничувања (за повеќе информации во врска со лапароскопска нефректомија се прочита на //bilyak.com.ua/ru/operations-ru/laparoscopy-ru/laparoskopicheskaya-nefryektomiya-udal/).

Во прилог на рак на бубрезите, нефректомија извршена и за други болести на бубрезите (уролитијаза, ренална артериска стеноза, хидронефроза, итн).

Кои се контраиндикации за лапароскопска нефректомија?

Круг контраиндикации за лапароскопска хирургија секоја година се намалува, и дека пред неколку години не им е дозволено да вршат операции од ваков карактер, до денес, не претставува пречка за операција.

Во моментов лапароскопска нефректомија е контраиндициран кај:

 • нарушување на системот за коагулација на крвта;
 • заразни болести;
 • кон крајот на бременоста;
 • акутен глауком.

Акутно воспаление се должи на голема веројатност за инфекција на абдоминалната празнина, исто така е контраиндикација за лапароскопска нефректомија.

Присуството на лузни во перитонеалната празнина од претходно реализираните трансакции, екстремен степен на дебелина и други состојби кои предизвикуваат значителни технички тешкотии во распределбата на бубрези од околните ткива и комплицира лапароскопската хирургија, сега не е контраиндикација за хируршка интервенција.

Како да се подготват за операција?

Пред операцијата, ќе се консултира неколку специјалисти - уролог, интернист и анестезиолог. Лекарот ќе поединечно препораки, кои мора точно да се следи пред операцијата.

Бидете сигурни да го пријавите алергии на лекови, и дека земате лекови за да се избегнат компликации за време на операцијата (особено лекови кои разредување на крвта, што може да предизвика сериозни крварења за време на операцијата, како и по тоа).

Пред операцијата, спроведена темелна подготовка на дебелото црево, препишуваат антибиотици со широк спектар за да се спречи инфективни компликации во постоперативниот период.

Како е лапароскопска радикална нефректомија?

Операцијата се изведува под општа анестезија (спие потопување случува за време на работа). Пристап до бубрезите со користење на 3-4 мали дупки околу 0,5-1 см на предниот абдоминален ѕид преку кој се воведува специјална камера (лапароскоп) и други потребни хируршки инструменти. Една од дупките малку подоцна, сепак, така што може да се добие бубрег туморот од стомачната празнина.

Лапароскоп неколку пати ја зголемува големината на хируршки гранки, дозволувајќи им на хирург да работат повеќе прецизно и точно. За да се зголеми работниот простор во абдоминалната празнина, го претстави јаглерод диоксид, кој целосно елиминирани на крајот на операцијата. По создавањето пневмоперитонеум вметнува лапароскоп и испитуваат стомакот. Следно, хирургот ќе почне отстранување на бубрег за тој dissects ткиво и ги отстранува органи распаѓа. Сите садови кои се пријде на бубрезите, klipiruyutsya (наметне посебни клипови - клипови) за да се спречи загуба на крв, уретер и klipiruyut. Тогаш хирург отстранил бубрегот масти што го опкружува јазли бубрезите и лимфата се видливи.

Понекогаш надбубрежната жлезда отстрани и ако туморот се наоѓа во горниот сегмент и не може да се исклучи ртење на тумор на надбубрежната жлезда (лапароскопска nefradrenalektomiya). Бубрезите се сместени во посебен стерилен пакет и отстранети од стомачната празнина. Следно, хирургот е сертифициран во отсуство на крварење, а потоа вади сите алатки и шие засеци.

Просечното времетраење на хирургија се движи 1,5-3 часа во зависност од сложеноста на операцијата.

Можни компликации за време и по операцијата

 • Крварење - обично загуба на крв во нефректомија е околу 100 ml или помалку, а само 2% од оперираните пациенти имаат потреба од трансфузија на крв;
 • инфекција - да се спречи заразни компликации пред операција и по антибиотик се администрира со широк спектар, со што се намалува ризикот од компликации на минимум;
 • оштетување на соседните органи - многу ретка компликација, тоа им помага да се избегне неколку пати продолжен преглед на хируршка област;
 • постоперативна хернија - како и оштетување на органите, ретки, се должи на фактот дека на дупки по лапароскопска хирургија во мали димензии;
 • конверзија (прекинувачот да се отвори хирургија) - се јавува во неможноста да се изврши лапароскопска интервенција поради венерични болести или крварење.

Што да се очекува по операцијата?

По пациенти лапароскопска нефректомија префрлен на интензивна нега и одделот за интензивна нега (ICU) под надзор на лекар анестезиолог-кислороден апарати за следење на виталните знаци (контролирани крвен притисок, пулс, респираторната функција, урина објавен). Исто така, оцени распределба за одводнување (специјална цевка воведе во рани на празнина), температура, урина и општата здравствена состојба на пациентот. Следното утро, пациентот е префрлен во комората, отстранети уретрален катетер дренажа и осигурување. За разлика од отворен нефректомија, пациентот може да се нагоре и оди од утрото по операцијата.

Најчестиот постоперативен жалби се појават:

 • болка во постоперативни рани - повеќето пациенти се чувствуваат мала болка, кои често не бара анестезија дрога, се карактеризира со болка за време на отворена операција кога analgetical често им е потребна терапија;
 • гадење - често е резултат на воведувањето на различни лекови потребни за анестезија;
 • достапноста уретрален катетер - тоа е потребно за контрола на бојата и количината на урината е отстранета следниот ден.

Што да направите во постоперативниот период?

Просечната пациентот води во болницата 3-4 дена по лапароскопска нефректомија. Пијат, јадат и, генерално, нека одат на ден по операцијата. По операцијата, како што воведе широк антибактериски спектар.

Во постоперативниот период, ќе се советува: пијат 2 литри вода на ден, а не да ги укине тежина поголема од 5 кг.

Веднаш треба да се јавите на вашиот лекар ако имате: зголемена телесна температура, има тешка абдоминална болка, постои општа слабост, вртоглавица, намален крвен притисок.

По операцијата, консултирајте се со вашиот лекар ќе ви препише ревизијата испитувања, тестови на крвта и урината на ултразвук, КТ скен, резултатите од кои ќе се оценува ефикасноста третман и отсуство на релапс. По 5 години, без податоци за достапноста на прогресијата на пациентот за отстранување тумор од регистарот.

Лапароскопска нефректомија
Категорија На Медицински Проблеми: Болести