Масивни диносауруси со оклоп имале маскирна, научниците велат

Здравство И Медицинскиот Видео: You Bet Your Life: Secret Word - Tree / Milk / Spoon / Sky (Март 2019).

Anonim

Четврток, 3 август 2017 (HealthDay News) - Канаѓаните научници поздравија новоидентификуван тип на оклопни диносауруси, кои беа камуфлирани да се одбранат од предатори.

Добро зачуваниот примерок од 110 милиони години, наречен Бореалопелта маркмичели , е еден вид нодосаур, велат истражувачите.

И покрај тоа што "диносаурус еквивалент на резервоарот", суштеството со должина од 18 метри, исто така, имаше обична форма на камуфлажа, наречена бројачи, што значи дека долната страна е полесна од задната страна, истражувачите во изданието 3 август на списанието Current Biology .

Тоа сугерира дека дури и со својот тежок оклоп, нодосаурот бил на мени за јадење диносауруси.

"Силната преданост на масивниот, силно оклопен диносаурус илустрира колку е опасен предаторите на диносаурусите од Креда", вели научник Калеб Браун во весникот. Тој е со Музејот за палеонтологија на Кралскиот Tyrrell во Алберта.

Носозаурот беше пронајден во Алберта и е изложен во музејот. Истражувачите го нарекоа најдобро зачуваниот оклопен диносаурус некогаш пронајден и еден од најдобрите примероци на диносауруси во светот.

"Овој нодосавар е навистина извонреден по тоа што е целосно покриен со зачувана лушпеста кожа, но исто така е зачуван во три димензии, задржувајќи ја оригиналната форма на животното", рече Браун.

"Резултатот е дека животното денес изгледа речиси исто како и во раната креда. Не треба да користите многу имагинација за да ја реконструирате; ако само малку ги измазнуваш очите, речиси може да веруваш дека спие. … Ќе слезе во историјата на науката како еден од најубавите и најдобро сочувани примероци на диносаурусите - Мона Лиза од диносаурусите ", додаде Браун.

Состојбата на примерокот овозможи да се документира моделот и обликот на скали и оклопи на неговото тело. Користејќи хемиска анализа на органски соединенија во нејзините размери, истражувачите откриле дека диносаурот имал црвена-кафеава боја на кожата со шифрирање низ неговото тело.

Тоа ги изненади научниците бидејќи диносаурусот е далеку поголем од живи животни што сега живеат.

Истражувачите сега ги испитуваат зачуваните содржини на стомакот за да дознаат за својот последен оброк и работат за да дознаат повеќе за својот оклоп на телото.

Примерокот беше пронајден во март 2011 година од рудар кој забележа нешто необично во карпестите формации и го повика музејот да погледне. Со макотрпна работа во текот на пет години, научниците открија дека карпите имале заштитен диносаурус.

Повеќе информации

Енциклопедијата Алабама има повеќе за нодосаурусите.

ИЗВОР: Тековна биологија , вести, 3 август 2017 година

Масивни диносауруси со оклоп имале маскирна, научниците велат
Категорија На Медицински Проблеми: Дијагностика